Celebrul hoţ Robocop, îngrijit şi plătit de spanioli

2
2672

Condamnat la 15 ani de închisoare pentru o tâlhărie comisă la Bucureşti, în noiembrie 1999, asupra unui pastor american, celebrul hoţ de maşini Radu Bolgiu a cerut magistraţilor Tribunalului Bucureşti să anuleze sentinţa pe motiv că şi-a pierdut complet memoria, în anul 2003, când a fost împuşcat în cap, în Spania. În cererea adresată magistraţilor, Bolgiu, care se află pe teritoriul Spaniei, invocă mai multe articole cuprinse în legislaţia europeană care nu permit judecarea şi condamnarea unei persoane care nu îşi mai aminteşte fapta pentru care a fost acuzată. Momentan, Radu Bolgiu primeşte pensie din partea autorităţilor spanilole, pentru a putea duce un trai decent şi a putea să-şi achite tratamentul medical.
Radu Bolgiu a cunoscut celebritatea în lumea interlopă încă de la sfârşitul anilor 90, când a fost implicat în numeroase furturi de autoturisme de lux. Poreclit iniţial Boşo, iar mai apoi Robocop pe motiv că avea în cap o plăcuţă din metal pe care medicii i-au montat-o după un grav accident rutier pe care l-a provocat în timp ce era urmărit de poliţie, acesta era recunoscut în lumea hoţilor pentru îndrăzneala de care dădea dovadă. Printre victimele sale s-au numărat, la vremea respectivă, inclusiv personalităţi din lumea fotbalului, între care Gigi Neţoiu şi Nicolae Badea. Acesta a devenit însă cu adevărat celebru după ce a furat maşina ambasadorului Republicii Yemen chiar din curtea ambasadei, fără să observe că pe bancheta din spate se afla copilul diplomatului.

Condamnat în România la 15 ani de închisoare

În toamna lui 1999, împreună cu un raketul basarabean Arcadie Bozari, zis Arcaşa, Bolgiu i-a luat maşina cu forţa, sub ameninţarea unui pistol, pastorului american Timothy Marion Ravan. Arestat şi pus ulterior în libertate, Bolgiu a fugit în Spania, fiind dat în urmărire internaţională de Poliţia Română. În timp ce poliţiştii români îl căutau fără nicun spor, în anul 2003, Radu Bolgiu a fost surprins în flagrant de poliţiştii spanioli în timp ce fura o maşină. Românul nu s-a supus somaţiilor şi a fost împuţcat de mai multe ori. Două dintre gloanţe l-a nimerit în cap, infractorul român reuşind, în mod miraculos, să supravieţuiască. Potrivit unor surse judiciare române, Radu Bolgiu nu a fost pus sub acuzare de către justiţia Spaniolă după ce proprietarul autoturismului furat ar fi dat o declaraţie prin care afirmat că, în ziua incidentului, i-a împrumutat românului maşina. Mai mult decât atât, Radu Bolgiu s-a ales şi cu o pensie din partea statului spaniol, care îi permite acestuia să ducă un trai decent şi să aibă bani pentru tratamentul medical.
Chiar dacă îşi rezolvase problemele de natură judiciară în Spania, Bolgiu era încă judecat în România pentru tâlhăria din 1999, iar magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat la 15 ani de închisoare. Prin avocaţii săi, Radu Bolgiu a atacat sentinţa, iar judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au dat câştig de cauză şi au returnat dosarul la Tribunalul Bucureşti, pentru rejudecarea cauzei, în condiţiile în care, pentru a-l scăpa de extrădare şi implicit executarea pedepsei, avocaţii acestuia au depus la dosar nu mai puţin de nouă expertize medico-legale, întocmite de mai mulţi medici legi spanioli. Aceste expertize relevă faptul că celebrul hoţ de maşini este grav bolnav şi a rămas complet fără memorie după ce două gloanţe i s-au spart în cutia craniană şi a pierdut inclusiv o parte din creier.

Capul hoţului plin cu resturi de gloanţe

Antonio Fajardo Augustin, medic legist şi şeful secţiei de psihiatrie IML Alicante l-a examinat pe Radu Alexandru Bolgiu în 2005, iar în urma expertizei acesta a stabilit că românul „suferă de alterări grave de memorie şi de coordonare psihică”. Potrivit expertizei medico-legale realizate de autorităţile spaniole, Radu Bolgiu a suferit o fractură deschisă femur drept, fractură de cubitus şi radius dreapta şi fractură de maxilar inferior în urma unui accident de circulaţie suferit în 1998. La data de 21 decembrie 2003 „a suferit mai multe împuşcături, orificii intrare proiectil mâna dreaptă, al doilea impact în zona fronto-temporală dreapta. Al treilea orificiu de intrare situat înainte de lobul urechii drepte. Se pot observa resturi de proiectil răspândite în encefal precum şi pierdere de masă cerebrală. Alte două orificii de intrare de proiectil în hemitorox drept, în regiunea claviculară şi axilo-anterioară. Pneumotorax şi hemotorax”, se arată în raportul medico-legal întocmit de legistul din Alicante. Acesta a mai precizat că Radu Bolgiu s-a prezentat la clinică însoţit de tatăl său, a fost cooperant, răspuns la toate întrebările „folosind un limbaj corect şi bine structurat”, chiar dacă avea probleme cu înţelegerea unor întrebări. Antonio Fajardo Augustin a mai menţionat în raport că, în timpul expertizei a fost obligat să îl evacueze din sală pe tatăl lui Radu Bolgiu, pe motiv că acesta intervenea în permanenţă şi tulbura examenul medical.
Nu şi-a mai recunoscut tatăl

După ce a stat de vorbă cu românul rănit, legistul a constatat că „memoria episodică este foarte afectată în măsura în care afirmă că nu îşi aminteşte nimic din ceea ce s-a întâmplat şi nu ştie din ce cauză şi cine a tras asupra lui. Îşi manifestă dorinţa de a denunţa, atunci când se va recupera, pentru a afla cine l-a împuşcat. Îşi aminteşte de data de naştere şi naționalitatea, însă, de exemplu, ştie că persoana care îl însoţeşte este tatăl său, deoarece presupune că dacă nu ar fi fost aşa, altă persoană nu ar fi stat cu el toată ziua. Inţial nu şi-a recunoscut membrii familiei, dar situaţia s-a schimbat între timp. Nu ştie cum şi când a învăţat să vorbească în limba engleză, însă nu deţine aptitudine de scriere în această limbă. De asemenea, nu ştie dacă a lucrat sau studiat vreodată. Nu îşi aminteşte nimic din ceea ce s-a întâmplat exceptând unele fragmente din viaţa lui. Pe prietena din țara nici pe ea nu a recunoscut-o. Afirmă că recunoaşte doar pe unul din medicii care l-au îngrijit, unul înalt, dar nu şi pe ceilalți şi declară că îi salută, însă el nu îi cunoaşte. Îi zic că e fraier iar el devine trist şi plânge…Respectivele traumatisme i-au produs persoanei expertizate sechele psiho-fizice majore”, a scris Antonio Fajardo Augustin în raportul medico-legal.

Medicii spanioli susţin că procesul “ar fi inutil”
Un an mai târziu, la data de 19 ianuarie 2006, Radu Bolgiu a făcut obiectul unei noi expertize medico-legale realizate la aceeaşi clinică medico-legală din Alicante. Raportul întocmit de legişti arată că, în iulie 2004, Radu Bolgiu a început recuperarea la Spitalul Medimar, trei ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Pacientul necesită, conform doctorilor spanioli, tratament de recuperare care se poate extinde până la o perioadă de cinci ani. „Însoțit de tatăl său, cu baston, lipsă clară de echilibru, necesită ajutor pentru a se aşeza sau ridica de jos, are hemiplegie stânga iar în prezent se află sub tratament recuperator, trebuie să îl mențină constant pentru a ajunge la o îmbunătățire. Amnezie post-traumatică. Patologiile stabilizate, cu o evoluție dificilă pozitiv, datorită organului afectat (creierul), şi timpului de evoluţie de la origine (doi ani). Prin urmare, consider că legătura cu faptele de care este acuzat (furt de maşini în 1999), bazele biologice ale responsabilităţii (inteligenţă şi voinţă) sunt în prezent în mod clar epuizate (nu îşi aminteşte de aceste fapte şi prin urmare prezentarea lui în procesul penal ar fi inutilă, deoarece nu va aduce nici un fel de informaţii, iar oricare sancţiune aplicată acestui individ nu ar avea sens deoarece nu ar putea să o înţeleagă şi nici să o conştientizeze)”, au arătat medicii.

Bolgiu a fost externat

După un nou raport medico-legal, întocmit la data de 7 martie 2006, potrivit căruia starea de sănătate a lui Radu Bolgiu nu cunoaşte modificări importante, acesta dă, un an mai târziu, primele semne de însănătoşire. În octombrie 2007, legiştii din Alicante stabilesc faptul că starea lui Radu Bolgiu este „satisfăcătoare” şi decid că acesta trebuie îngrijit acasă. Urmează alte cinci expertize din care reiesă că sechelele fizice ale rănitului se ameliorează permanent, sechele psihice ale acestuia „sunt stabile” şi nu au cunoscut nicio ameliorare încă de la nivelul anului 2005. De altfel, acest lucru este menţionat în raportul medico-legal întocmit la data de 12 decembrie 2011 se arată că „sechelele psihice nu au evoluat practic de loc din anul 2005, nu se prevede ameliorarea memoriei, dezvoltării capacității deprinderii, învățare, traumatismele cerebrale pot fi considerate ireversibile”.

Avocatul lui Bolgiu cere suspendarea procesului din România

Avocatul lui Radu Bolgiu, Ovidiu Săraru, a declarat pentru Anchetespeciale că starea psihică a clientului său nu se va mai ameliora niciodată, drept pentru care procesul clientului său va trebui suspendat. “Radu Bolgiu are două gloanţe în cap pe care nimeni nu şi le asumă să i le scoată. Din expertizele medico-legale reiese clar că nu are şanse să-şi mai revină vreodată şi să îşi reamintească pentru ce este judecat în România. Din acest motiv, procesul lui Bolgiu trebuie suspendat”, ne-a declarat Săraru.

 

2 COMENTARII

  1. Cum Pastele masii nu si mai aminteste nimic cand in noaptea de 31dec 2005 imi dadea casa drept pont unor spargatori precari in Pueblo Mascarat din Spania???

    Radule, de atunci ti am dorit numai sanatate si putere sa te recuperezi macar cat sa nu fiu acuzat ca profit de handicapul tau!

  2. E foarte clar ca nu are vreo problema…..de moment ce doreste ,,sa se lamureasca lucrurile si sa dea in judecata pe politistii care l-au impuscat !!!
    Daca avea vreo problema cu ,,memoria” nu era cazul sa pretinda vreo judecata….Spaniolii sunt cam sensibili cu ,,expertizele”….poate daca l-ar lasa in Romania s-ar demonstra ca se preface….Oricum…e posibil sa fie din nou prins pe ,,teren”….si sa vedem atunci daca va spune ca nu isi aminteste….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.