-2 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.33°C
05 februarie 2023

10 persoane reținute în dosarul cărnii alterate

- Advertisement -spot_img

arestZece persoane au fost reținute în cazul evaziunii fiscal și punere în circulație de produse de carne alterată. Acestea vor fi prezentate instanței cu propunerea de arestare preventivă.

De asemenea, un inspector de la OPC Cluj și un consilier de la ANSV sunt cercetați, fiind suspectați de trafic de influență și, respectiv, favorizare a făptuitorului.

Anchetatorii continua verificările. Printre unitățile verificate se află și depozitul din Târgoviște al părinților jucătoarei de tenis Sorana Cârstea, de unde au fost ridicate mai multe documente, reprezentanţii firmei nefiind printre cei duşi la audieri.

În dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă sunt suspectate şi persoane care deţin funcţii publice.

Potrivit DIICOT, inspector în cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, este suspectat de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că N.V.V. a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa-Năsăud, pentru a aplica sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”, a precizat DIICOT.

De asemenea, în cazul consilierului de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, în cursul zilei de miercuri s-a dispus extinderea şi începerea urmăririi penale, fiind suspectat de favorizarea făptuitorului.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, după ce a luat la cunoştinţă despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparţinând unei societăţi comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, a anunţat pe suspectul C.R.B (administratorul societăţii comerciale) asigurând acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată”, au mai arătat procurorii.

În această cauză, DIICOT a instituit măsuri asiguratorii, în vederea recuperării prejudiciului.

Potrivit lui şefului interimar al ANPC, Marius Dunca, joi, vor fi controlate supermaketurile din toată ţara.

Aproape 230 de tone de carne și produse din carne au fost retrase în urma controalelor efectuate, miercuri, de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). O parte din marfă era expirată din noiembrie 2013.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, peste 100 de percheziții în 18 județe pentru a identifica modalitatea prin care tone de carne alterată din UE au ajuns să fie puse la vânzare în magazinele mari din România, sau era procesată și comercializată în fast-food-uri.

Prejudiciul în acest caz depăşeşte 15 milioane de euro.

Aproximativ 80 de persoane sunt suspectate de evaziune fiscală, punere în circulaţie de produse alterate şi spălare de bani.

Carnea era adusă ilegal din Uniunea Europeană, cu sprijinul unor funcţionari vamali dar şi al unui inspector de la Protecţia Consumatorilor Cluj.

Odată ajunsă în depozite, carnea era reambalată, reetichetată şi apoi scoasă la vânzare sub formă de mici sau alte produse din carne.

Această carne alterată a fost vândută în mai multe magazine din România.

Reţeaua este supravegheată de mai multe luni de zile.

 

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.