-0 C
București
luni, februarie 6 2023
București 0.82°C
06 februarie 2023

Adrian Duicu, reținut pentru 7 infracțiuni, promitea funcții înalte în Poliția Română

- Advertisement -spot_img

duicu_adrian

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Adrian Duicu, este urmărit penal pentru șapte infracțiuni, printre care se numără trafic și cumpărare de influență, instigare la dare de mită și abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor anticorupție, Adrian Duicu i-a promis șefului Inspectoratului de Poliție Județean Mehedinți, Ștefan Ponea, că își va folosi influența la membri ai Guvernului, la șefi din Poliția Română și functionari publici din MAI  pentru a îl menține pe Ponea la conducerea IPJ Mehedinți, iar mai apoi să îl numească director adjunct al Direcției de Ordine Publică din cadrul IGPR.

Pe altă parte, Duicu și-ar fi folosit influența asupra membrilor Consiliului Local al municipiului Orșova pe care i-a determinat să aprobe scoaterea din domeniul public și concesionarea a două terenuri din centrul municipiului Orșova unui membru al familiei lui Ponea. În schimbul proprietăților obținute la un preț ”convenabil” de șeful IPJ Mehedinți, acesta trebuia să îl determine pe judecătorul care se ocupa de un dosar în care apărea numele lui Duicu să pronunțe o hotărâre favorabilă președintelui CJ Mehedinți.

Anchetatorii susțin că în ianuarie 2014 Adrian Duicu i-ar fi solicitat unui director al unui post de televiziune local să determine o persoană care să îi ofere unui asistente de la Spitalului Județean de Urgență Mehedinți o sumă de bani, în schimbul eliberării unei adeverințe medicale și, totodată, să filmeze cu o cameră ascunsă momentul în care asistenta ar fi primit această sumă de bani. Persoanele instigate au încercat să îi dea asistentei suma de bani în vederea eliberării unei adeverințe medicale, însă aceasta a refuzat să primească banii.

Totodată, în perioada mai – septembrie 2013, președintele CJ Mehedinți și alți doi funcționari publici au permis reprezentanților unei firme de echipamente medicale și ai unei societăți de leasing accesul la informații care, la acel moment, nu erau destinate publicității.

”Informațiile reprezentau intenția reprezentanților Consiliului Județean Mehedinți și ai Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziție publică, precum și datele tehnice și financiare preconizate pentru această achiziție publică, iar accesul la ele a fost permis cu scopul de a obține, pentru cei doi agenți economici menționați, un folos necuvenit”, susțin anchetatorii.

Potrivit DNA, folosul urmărit a constat în împiedicarea altor agenți economici să participe la licitația publică ce avea să fie organizată pentru achiziția publică menționată și, implicit, în încheierea, de către cei doi agenți economici „beneficiari ai informațiilor”, a contractelor de achiziție publică în condiții financiare avantajoase pentru aceștia și, corelativ, dezavantajoase tehnic și financiar pentru Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin și pentru Consiliul județean Mehedinți

Anchetatorii precizează în ordonanța de reținere că „oferta” stabilită pe baza informațiilor menționate prevedea livrarea echipamentelor medicale de către unul dintre agenții economici în schimbul sumei de aproximativ 2.700.000 de euro și finanțarea acestei achiziții publice printr-un contract de leasing, calitatea de finanțator urmând să o aibă cel de-al doilea agent economic

Totodată, în perioada martie – iunie 2013, Duicu i-a determinat pe doi funcționari publici din instituții din județul Mehedinți să își îndeplinească atribuțiile de control, în așa fel încât să înceteze activitatea unui anumit operator economic, indiferent de condițiile în care acesta își desfășura activitatea.

În luna ianuarie 2014, președintele CJ Mejedinți a determinat două persoane din subordine să îi pună la dispoziție unui protejat al său subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcții de șef serviciu la Consiliul Județean Mehedinți.
Având subiectele de concurs, persoana în favoarea căreia a acționat Duicu Ioan-Adrian a câștigat concursul, în condițiile în care se înscriseseră și alte persoane.

În decembrie 2013, el și-a folosit autoritatea și influența în scopul de a obține foloase necuvenite pentru două firme care operează, fiecare dintre ele, câte un post local de televiziune (societăți controlate în fapt de Duicu).

„Folosul necuvenit obținut de cele două societăți a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obținute ca urmare a faptului că Duicu a impus, prin intermediari, tuturor primarilor și tuturor funcționarilor publici cu funcții de conducere de pe raza județului Mehedinți să plătească contravaloarea unor ‘urări’ care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunțuri scrise pe ‘burtiera’ ecranului) la cele două posturi de televiziune. Concret, fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de ‘urări’ a trebuit să plătească suma de 600 lei”, mai spune DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.