Afacerile cu sturioni ale „rechinului” Răduță, cercetate de polițiști

6
5142

Celebrul om de afaceri Robert Răduță, cunoscut ca patron al complexului piscicicol de la Sărulești este cercetat de polițiști pentru o serie de afaceri în care sunt în joc milioane de euro provenite din fonduri europene. Este vorba despre ferma piscicolă pentru creșterea sturionilor de la Tămădău, județul Călărași, pentru dezvoltarea căreia Răduță a accesat fonduri europene destinate, în mare parte, repopulării Dunării cu sturioni sălbatici.

Robert Răduță a început să fie cunoscut în mediul de afaceri românesc după ce a reușit să concesioneze lacul de la Sărulești, care, datorită exemplarelor mari de crap, sărite de 30 de kilograme, a permis organizarea, în România, a primului campionat mondial de pescuit la crap. Investitorul anonim până atunci, nu s-a sfiit niciodată să spună în gura mare că în spatele afacerilor sale se află Ion Țiriac și prințul Sturza. În acest context, mai ales în perioada în care România era condusă, de la Palatul Victoria, de premierul Adrian Năstase, afacerile lui Răduță s-au extins și către Delta Dunării, zona Matița, unde acesta a ridicat un hotel și concesionat o bucată consistentă de Dunăre, pe care a exploatat-o pisicol la sânge. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, Răduță a simțit că afacerile cu pește pot aduce fonduri uriașe, destinate afacerilor din domeniul piscicol. Așa a luat naștere ferma de creștere a sturionilor sălbatici de la Tămădău, în care administratorul s-a lăudat că a investit cinci milioane de euro, iar peștele existent în bazinele crescătoriei atinge valoarea de aproximativ un miliard de dolari. La prima vedere, afacerea de la Tămău oferea oportunități ideale atât pentru Robert Răduță cât și pentru mediul natural al Dunării. Concret, la fermă erau aduși sturioni sălbatici, săriți de 100 de kilograme, recoltați din Dunăre, care erau ținuți în bazine speciale până la reproducere. După ce icrele erau depuse și fecundate, reproducătorii erau eliberați din nou în Dunăre, după ce, inițial, le erau atașate sisteme de urmărire prin GPS. În acest fel, cercetătorii Europeni puteau urmări, prin satelit, migrația acestor pești aflați pe cale de dispariție.

Pești morți, afumați și vânduți la supermarket

Ulterior, puii de sturion sălbatic erau crescuți în captivitate, iar o parte dintre aceștia, în jur de 150.000, urmau, conform contractului, să fie eliberați în mediul natural pentru repopulare. Restul rămâneau în bazine și erau gestionați de omul de afaceri, fiind ținuți pentru carne și prețiosul caviar. Afacerea de la Tămădău a început, însă, să intre în vizorul polițiștilor de la Direcția de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Române încă de la sfârșitul anului 2012, când la urechile anchetatorilor au început să ajungă informații legate de faptul că o parte dintre peștii comercializați către magazine erau vânduți la negru. Pe de altă parte, surse apropiate anchetei ne-au dezvăluit faptul că, din declarațiile unor martori, reiese și faptul că reprezentanții fermei piscole au pus în vânzare și pești care au murit, în bazine, din cauze necunoscute. Înainte de a fi scoase la vânzare, pentru că, în mod evident, nu mai erau îndeajuns de proaspete pentru a fi comercializate la raft în stare crudă, cadavrele acestora au fost afumate. O altă latură a anchetei urmărește și condițiile de reproducere a unora dintre peștii eliberați în Dunăre care ar fi fost exemplare hibride, modificare genetic. Hibrizii ar fi fost obținuți la Tămădău deoarece ajung să producă icre negre mult mai repede. Odată ajunși în mediul natural, acești hibrizi se încrucișează cu peștii sălbatici, iar progeniturile se vor naște sterile, ceea ce va conduce la un dezastru ecologic uriaș. Surse judiciare au declarat pentru AncheteSpeciale că afaceristul Robert Răduță a fost deja căutat pentru a fi audiat, însă acesta nu a putut fi găsit deoarece s-ar afla pe teritoriul SUA. În aceeași zi în care oamenii legii au descins la Tămădău, au existat percheziții în București și în șase județe, care au vizat tocmai braconierii și comercianții specializați în prinderea și vânzarea ilegală de sturioni.

 

 

6 COMENTARII

  1. pana acum n-am auzit sa fie verificat Raduta daca are autorizatie de construire cu aviz ARBDD pentru tot ce are ascuns prin delta; nici nu inteleg cum e posibil sa ceara taxa de pescuit pe Dunare intre Chilia si Periprava(nu in balti sau canale) si nici nu inteleg de ce se revolta si devin agresivi daca pentru taxa aceea de 50 lei/zi le soliciti bon fisca…..e ceva anormal????? apoi…..toata lumea astepta sa-i expire concesiunea pe-acolo dar….se pare ca in tacere i s-a prelungit; sperantele sa se dezvaluie adevarul…..ne-au murit!

    • Nu a avut Autorizatie de Construire dar a fost protejat in 2000 de catre domnul Trifon Belacurencu care detinea functia de subprefect al judetului Tulcea.A fost sanctionat de catre ARBDD doar pentru incalcarea L.82/1993-legea rezervatiei.Actualmente isi desfasoara in continuare activitatea (
      SC Raduta Sporting SRL)dupa ce guvernul PSD a intervenit salvandul de dosarul penal.In Delta Dunarii exista multe societati care au fost autorizate sau nu, functie de clientela politica care se afla la guvernare.

  2. radutigoinen asta a inselat vre0 400 de nemti din Bavaria . i-a inselat cu aprox 800 000 Euro .
    le-a vandut actiuni la o asa zisa ferma cu sturioni care cica isi va inzeci valoarea. in realitate
    i-a escrocat la capu gol brunetu . acum spala banii lu tziriac la poker .

  3. Acest gunoi , parazit si ticalos, va plati cu virf si indesat tot ce a furat….Nimic nu ramane neplatit pe lumea asta.LIPOVENII ABIA ASTEAPTA SA PUNA MANA PE EL…FARA PROTECTIE E UN RAHAT CU OCHI..

  4. Robert mare afacerist, dar fiul sau, Richard isi face veacul prin puscarie in marea britanie pentru furt din Harrods. Cautati si o sa gasiti stirea de la tribunal… Fura din magazinul de lux pt cocaina pt petreceri…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.