Asociația Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți cunoscută drept CREDIDAM a fost prejudiciată recent de agenția de turism JINFO TOURS în materie de proprietate intelectuală, aceasta fiind obligată de instanța de judecată să plătească drepturi de folosință ale membrilor săi de câteva mii de euro. Potrivit portalului termene.ro, JINFO TOURS are înregistrate în instanțele de judecată în ultimii 10 ani de zile peste 300 procese în care este implicată ca parte, dintre care două dosare penale, aceasta atingând în 2023 o cifră de afaceri de aproximativ 2,8 mil euro. Firma este controlată de familia Aurel și Carmen Pavel, acționari la rândul lor în SC EVENT INVEST SRL și SC JINFO TRAVEL & TOURS SRL, compania celor doi soți primind imediat după pandemie, de la la instituții ale statului român, peste 140 de contracte cu atribuire directă, acestea însumând 150.000 euro potrivit aceluiași portal.
Bătălia între cei doi actori ai vieții publice a început în urmă cu trei ani de zile încheindu-se în aceeași notă, un an mai târziu, la Curtea de Apel București la final de lună mai. Învingător? CREDIDAM! O asociaţie non-profit înfiinţată în 1996, cu peste 16.000 de membri la activ, potrivit datelor publicate oficial, o instituție care are drept scop colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, sume provenite din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile de radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, restaurante, hoteluri, baruri, discoteci, organizatori de evenimente artistice.
Pe website-ul Asociației, la categoria „Ultimele Știri Juridice” nu apare hotărârea Tribunalului București în acest „duel juridic”, deși decizia a fost una favorabilă celor de la Credidam de la bun început, instituție care se laudă pe pagina de prezentare cu toate procesele câștigate împotriva ei.
„Obligă pârata (SC JINFO TOURS SRL – n.r.) să plătească reclamantului suma de 11.752,44 lei (TVA inclus) reprezentand triplu remunerație comunicare publică fonograme și prestații artistice din audiovizual pentru intervalul 01.05.2018 – 30.06.2021. Obligă pârata (SC JINFO TOURS SRL – n.r.) să plătească reclamantului suma de 1.778,56 lei reprezentând penalități de întarziere calculate pana la data de 07.04.2021, respectiv penalități de întârziere în cuantum de 0,1% pe zi, calculate în continuare pâna la data achitării integrale a debitului restant. Obligă pârata să plătească reclamantului cu titlu de cheltuieli de judecată suma de 800 lei reprezentand onorariu avocat și suma de 100 lei reprezentând taxă judiciară” apare public pe portalul instanței Tribunalului București.
Decizia instanței superioare care a judecat apelul și l-a găsit nefondat, vine ca urmare a utilizării fără drept a materialelor de creație audio video produse de interpreții români la pensiunea de la Bran Moeciu care aparține familiei Pavel, Hanul Oierilor, închisă între timp, potrivit informațiilor oferite de Google. ”Locatie cu potențial, poziționată într-o zonă frumoasă însă foarte prost administrată. Am plătit 110/adult și 55/copil. Am fost un grup mai mare și suma plătită a fost exagerat de mare avand în vedere serviciile oferite. Micul dejun (inclus) extrem de sărăcacios (ouă fierte tăiate felii și castraveți ca să se umple un platou). Copii au putut mânca doar cereale. Camerele foarte neîngrijite (nicio legatură cu imaginile postate), crăpături în pereți, păienjeni, calorifer stricat în plină iarnă (ne-au fost aduse 2 electrice pentru că prima seară am făcut frigul). Am vrut să mâncăm toate mesele la pensiune dar deoarece nu a existat concordanță între ce ne-a spus agenția și ce am găsit în locație, am renunțat. Am plecat cu un gust amar”, este recenzia de acum doi ani de zile a turistei Mavru Alina, una dintr-un total de 132 de recenzii de pe Google care au strâns toate la un loc nota 3,8 pentru această pensiune turistică.
Ce a făcut, practic, JINFO TOURS? ”Natura răspunderii ce operează în sarcina pârâtei este delictuală”, spun magistrații
„Tribunalul a reținut că pârâta (SC JINFO TOURS SRL – n.r) în desfășurarea activității de cazare, a comunicat opere muzicale în scop ambiental în unitatea de cazare pe care o deține, respectiv pensiunea Hanul Boierului clasificată cu 4 stele, dotată cu 14 camere, coroborat cu fotografiile publicate pe site-urile www.google.com și www.booking.com fără a încheia în prealabil o licență cu reclamanta. Conform Ordinului din 2013 se prevede ca orice hotel clasificat de Ministerul Turismului cu 4 stele așa cum este pensiunea Hanul Oierului clasificată 4 stele, din 13.12.2013 trebuie obligatoriu să aibă în dotare, în camerele de hotel, televizor cu recepție canale TV. Astfel, potrivit legii drepturilor de autor și drepturilor conexe, pentru utilizarea directă sau indirectă a fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora prin radiodifuzare sau prin orice modalitate de comunicare către public, artiștii interpreți sau executanți și producătorii de fonograme au dreptul la o remunerație unică echitabilă. Ca urmare a lipsei încheierii unei convenții pentru perioada dedusă judecății, natura răspunderii ce operează în sarcina pârâtei este delictuală” se arată în motivarea deciziei pronunțată de magistrații Curții de Apel București.
Avocatul de permanență al tour operatorului român, mai filosof decât filosofii
Nu este un secret pentru nimeni faptul că avocatul de permanență al companiei SC JINFO TOURS SRL, care are peste 300 de procese în instanțele de judecată, potrivit portalului termene.ro, este fostul soț al ex-judecătoarei Tribunalului București, Dana Călinescu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit declarațiilor sale de avere, fostul magistrat al Tribunalului București, unde a activat aproximativ 15 ani, încasa venituri din salariu, la nivelul anului în care a fost detașată prima dată la CSM, de aproximativ 33.286 euro/an în timp ce soțul său, avocatul Răzvan Călinescu, încasa aproximativ 48.000 euro/an.
În vârstă de 48 de ani, avocatul Răzvan Călinescu, fostul soț al ex-judecătoarei Tribunalului București Dana Călinescu, apare ca fiind asociat în două companii comerciale, potrivit portalului termene.ro. Prima dintre ele este SC Credit Collector & Consulting SRL, cu o vechime în piață de nouăsprezece ani, iar cea de-a doua SC EGV Outsourcing SRL cu o vechime în piață de doar nouă ani. Din acționariatul acestei companii românești avocatul Răzvan Călinescu a ieșit în mod bizar la nicio lună de la intrarea în firmă, potrivit termene.ro. Mai interesant de atât este faptul că fosta sa soție, ex-judecătoarea Tribunalului București Dana Călinescu nu a menționat în declarațiile de avere nimic în legătură cu participarea avocatului Călinescu la oricare din aceste două firrme, în mod special prima dintre ele.
Creditul de la Pireus Bank, bată-l vina!
Judecătorul Daniela Ioana Stăncioi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, ne-a comunicat faptul că Dana Călinescu, ex judecător la Tribunalul București, a fost vreme de 4 ani detașată de la instanța bucureșteană chiar la instituția care garantează, teoretic, independența magistraților, respectiv în perioada decembrie 2015 – decembrie 2019, pensionată fiind la finalul anul 2022 de președintele României, Klaus Johannis. Potrivit declarației sale de avere din 2014, ex-judecătoarea Tribunalului București Dana Călinescu a contractat în urmă cu doisprezece ani, de la Pireus Bank, un credit în valoare totală de peste 800.000 euro în condițiile în care încasa din drepturile salariale un venit de sub 100.000 ron/an, iar fostul său soț, avocatul Răzvan Călinescu, de aproximativ șase ori mai mult decât ea, undeva la peste 577.000 ron/an.
Mai mult decât atât, într-o altă declarație de avere a ex-magistratului Dana Călinescu, cea din 2013, apare că aceasta ar mai fi luat și alte credite de la alte instituții financiar bancare din țară, respectiv Intesa San Paolo Bank, Domenia Creditși Garanti Bank, cu scadență în 2024. Valoarea totală cumulată a creditelor contractele în urmă cu doisprezece ani de zile se ridică la peste 480.000 euro.
De altfel, fostul magistrat român de la Tribunalul București a ajuns în urmă cu doi ani până la Curtea Constituțională a României, acolo unde a invocat o excepție de neconstituționalitate privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, detaliu care a apărut după ce Judecătoria sector 3 i-a respins acțiunea ca fiind neîntemeiată. „Prin Încheierea din 4 iunie 2019, pronunţată în Dosarul nr. 15.746/301/2016, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti – Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de debitoarea Daniela Călinescu într-o cauză având ca obiect contestaţia formulată de Societatea FIRST BANK – S.A. (fostă PIRAEUS BANK ROMANIA – S.A.), prin care s-a solicitat instanţei să constate, în principal, inexistenţa dreptului debitoarei de a i se stinge datoriile izvorâte din contractul de credit şi, în subsidiar, neîndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a notificării formulate de aceasta” au reținut cei opt magistrați ai Curții Constituționale a României prezenți la dezbatere care au decis astfel: „constată că dispoziţiile din Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”.
Contactat telefonic, avocatul Răzvan Călinescu ne-a transmis următorul mesaj, referitor la procesul pe care compania JINFO TOURS, pe care cabinetul său de avocatură a reprezentat-o în instanța de judecată, a pierdut ambele faze procesuale împotriva CREDIDAM: „vă rog să luați informațiile din alte părți. Nu voi transmite nicio altă informație despre orice altă chestiune rugându-vă pe această cale să nu mă mai contactați. Nu aveți acceptul meu să mă contactați prin mijloace de orice fel”.