Cu o atitudine extrem de sfidătoare la adresa celor păgubiți, renumitul producător de carne și preparate din carne de pasăre SC Agricola Internațional SA din Bacău a ținut departe de ochii lumii moartea unei angajate care n-a greșit cu nimic. La una dintre fermele de păsări pe care le deține în județ, mai exact la Gîrleni, în urmă cu fix doi ani de zile, cu largul sprijin al conducerii companiei și al unora dintre angajații acesteia, care nu au respectat nici pe departe legea și dreptul muncii, o angajată pe post de crescător păsări a fost găsită moartă chiar la locul de muncă. Soțul victimei cere acum în instanță companiei SC Agricola Internațional SA daune morale de 1 milion de euro.
În urmă cu doi ani de zile, oamenii legii s-au sesizat din oficiu despre faptul că la ferma de creştere a păsărilor Gîrleni ce aparţine companiei S.C Agricola Internațional S.A., la Hala nr. 2, muncitoarea Şimon Irina a decedat la locul de muncă. La examinarea sumară a cadavrului s-a constatat că la braţul stâng în zona antebraţului acesta prezenta o plagă tumefiată, iar la nivelul feţei, în zona ochiului şi obrazului stâng, o plagă de culoare rozie. Prin raportul de expertiză medico-legal înaintat anchetatorilor șapte zile mai târziu, s-a concluzionat că moartea Irinei Șimon din satul Lespezi, județul Bacău, a fost violentă şi s-a datorat posibilelor tulburări de ritm cardiac ireversibile, consecutive asfixiei mecanice prin electrocutare.
Istoria unei crime marca Agricola Internațional
Pentru una din angajatele companiei Agricola Internațional SA data de 10 iulie anul 2012 a fost o zi fatidică. Crescătoarea de păsări Irina Șimon desfășura activități de lucru în mod normal la ferma din Gîrleni la care fusese angajată cu o lună de zile înainte de cumplita tragedie. După jumătate de zi petrecută între colegi la fermă, Irina nu a mai revenit după pauza de prânz în colectiv. Din rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buhuși informațiile despre uciderea din culpă a Irinei se țin lanț: “Din cercetările la faţa locului, constatările medico-legale, şi expertizele efectuate în cauză, a rezultat că Şimon Irina, după ce s-a reîntors în holul halei, a coborât manual cheia care susţine bara gradată a cântarului din partea dreaptă, astfel că aceasta a acţionat asupra cântarului şi a microîntrerupătorului care a pornit alimentatorul ce transporta furaje. Din cauză că benzile transportoare nu erau etanşe şi cădeau furaje pe jos, fapt care se întâmpla în mod frecvent în toate halele, Şimon Irina, cu ajutorul unei mături şi a unei polietilene, pregătite în hală tocmai cu acest scop, a strâns furajele căzute. Aplecându-se, cu mâna stângă a intrat în contact cu un mănunchi de fire ce se aflau pe montantul stâlpului, fire care erau înnădite şi izolate necorespunzător, cu bandă izoler desprinsă pe o porţiune de câţiva centimetri, iar cu fruntea, partea dreaptă, a atins jgheaburile metalice transportatoare. Urmare a contactului cu mănunchiul de fire electrice izolate necorespunzător, aflate sub tensiune, şi cu jgheaburile electrice, s-a produs electrocutarea”. De aici încolo ies la iveală o serie întreagă de ilegalități și de fapte penale față de care conducerea companiei SC Agricola Internațional SA din Bacău a dispus măsuri urgente de remediere a tuturor defecțiunilor electrice și de altă natură. „Practic au fost executate lucrări care ar fi trebuit dispuse şi efectuate cu mult înainte de producerea accidentului cercetat în prezenta cauză” se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
SC Agricola Internațional SA, o companie putred de bogată și total iresponsabilă
Potrivit anchetatorilor“în anul 2006, s-a realizat modernizarea instalaţiilor electrice la Ferma Gîrleni, întocmindu-se procese-verbale de recepţie finală pentru înlocuirea tablourilor de distribuţie. S.C.Agricola Internațional S.A., în calitate de beneficiar, nu şi-a îndeplinit rolul prin comisia de recepţie, deoarece aceasta nu avea în componenţă sa un electrician autorizat care să ştie, să pretindă, ca lucrările să respecte toate normativele şi standardele în vigoare. Cauza care a dus la producerea accidentului mortal constă în atingerea directă, întâmplătoare, a conductorului de fază al circuitului de comandă şi a microîntrerupătorului de acţionare al motorului electric, care prezenta o înnădire neizolată, neobservată şi neremediată de către personalul de exploatare. Cauza pentru care conductorul a rămas fără izolaţie constă în nerespectarea normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea instalaţiilor electrice”. Din constatările efectuate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de muncă Bacău, a rezultat că o altă cauză care a concurat la producerea evenimentului a fost instruirea necorespunzătoare, insuficientă şi neadecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a crescătoarei de păsări Irina Șimon. Astfel, în fişa de instruire individuală a acesteia, angajată crescător de păsări, la rubrica „Conţinutul instruirii”, s-a consemnat că instruirea s-a făcut „Conform tematică de instruire la locul de muncă pentru Complexul Gîrleni sector 1. Nu se indica efectiv materialul predat, iar tematica era întocmită la modul general pentru toate posturile de lucru (Şef Fermă, Inginer zootehnist, Tehnician veterinar, Electrician, Mecanic, Paznic, Crescător păsări, Tractorist). În tematică erau prevăzute instrucţiuni proprii care nu aveau nici o legătură cu activitatea pe care urma să o desfăşoare lucrătoarea Şimon Irina. De altfel, angajatorul, inculpata S.C. Agricola Internațional S.A., nu a respectat prevederile legale privind instruirea în general a lucrătorilor. Un alt caz aproape la fel de răsunător este și cel al unei alte angajate a companiei băcăuane, atunci când la aceeași fermă de creştere a păsărilor din localitatea Gîrleni a avut loc un alt accident de muncă care a produs incapacitate temporară de muncă muncitoarei Huţu Elena. De altfel, expertiza electroenergetică dispusă în această cauză scoate în evidență faptul că, dacă compania SC Agricola Internațional SA ar fi adoptat încă din faza de proiectare a fermei toate măsurile legale de protecție, securitate și sănătate în muncă decesul Irinei Șimon nu ar fi avut loc.
Soțul victimei cere companiei Agricola Internațional daune de 1 milion euro
Este de evidenţiat verva cu care, în tot cursul urmăririi penale, deşi confruntată cu probe evidente, inculpata SC Agricola Internațional SA a refuzat să admită cel puţin o culpă concurentă în producerea accidentului de muncă şi, deşi este persoană juridică cu potenţial financiar semnificativ, nu a luat în considerare nici o posibilitate de atenuare a suferinţei familiei victimei, soţ supravieţuitor şi copil minor, prin acordarea unor despăgubiri. Soţul persoanei vătămate, Şimon Romică, şi-a exprimat opţiunea de a se constitui parte civilă în procesul penal în numele său şi al copilului său minor, solicitând 15.000 lei daune materiale, 1.000.000 euro daune morale şi stabilirea unei contribuţii periodice lunare de 150 euro pentru copilul minor Şimon Robert-Alin de la data decesului mamei până la data prevăzută de lege pentru a beneficia de întreţinere, mai notează anchetatorii în probatoriul administrat.