16.5 C
București
marți, martie 21 2023
București 17.05°C
21 martie 2023

”Amărâtul”și agresivul președinte al ANAT

- Advertisement -spot_img

Îl cheamă Dumitru Luca, are 56 de ani, reprezintă de anul trecut Patronatul A.N.A.T în calitate de președinte și a făcut în ultimii 3 ani de zile o cifră de afaceri din turism de aproximativ 120 mii euro cumulat, potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului. Persiflează jurnaliștii care-i pun întrebări directe și incomode, se crede deștept foc și ”te dă dracului” cât ai clipi din ochi, trântindu-ți telefonul în nas.

Proprietar al agenției de turism Corali Holidays împreună cu cetățeanul grec născut în Georgia KIORTZIDIS NEOFYTOS, actualul președinte al A.N.A.T România – Patronatul Asociaței Naționale a Agențiilor de Turism, bucureșteanul Dumitru Luca, în vărstă de 56 de ani, cu doar cu 4 ani mai mic decât partenerul său de afaceri născut în Georgia, s-a chinuit mult în ultimii 3 ani de zile să ajungă la o cifră de afaceri de 50 mii euro, potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului. În condițiile în care toți foștii președinți ai Patronatului A.N.A.T proprietari de agenții de turism, potrivit datelor de la Registrul Comerțului sunt milionari în euro, iar grecul Kiortzidis, asociatul lui Luca în Corali Holidays a majorat în anul 2004 capitalul social al firmei, printr-un aport de numerar, cu peste 2,2 mil euro potrivit Monitorului Oficial al României de la acea vreme.

Până și unul din foștii președinți ai A.N.A.T, despre care Luca nu a luat la cunoștință faptul că a sprijinit fosta Securitate cu informații despre viața intimă a turiștilor străini și nu numai, deși i-am dat-o mură-n gură, are o cifră de afaceri de câteva milioane de euro.

Noul președinte al A.N.A.T chiar a atins recordul în vreme de pandemie și a raportat pentru Corali Holidays o cifră de afaceri pe anul trecut de aproximativ 17 mii euro cu 3 angajați. ”Fac bani de la dumneata sau de la…nici măcar de la A.N.A.T!” ne-a interpelat Luca, atunci când am sărit în apărarea lui pentru a-i întări ideea sa că este un om de de business foarte ocupat.

Limbajul președintelui A.N.A.T, plin de ură și dispreț

Într-un limbaj care denotă dispreț la adresa jurnaliștilor (în special ai publicației noastre) și lipsă de respect totodată, ba chiar o ”proastă creștere” după cum ne-a declarat una din sursele consultate de reporterii publicației noastre, președintele A.N.A.T Dumitru Luca a folosit în scris la adresa noastră expresia ”jurnalistu lu pește prăjit” după ce i-am comunicat faptul că, potrivit Dicționarului Explicativ al limbii române, cetățenie înseamnă naționalitate atunci când am încercat să purtăm un dialog cu el legat de naționalitate vs cetățenie română, georgiană. ”Verifică dracului informația cum trebuie că te faci de râs. Te mai dai și jurnalist!” a răbufnit Luca, actualul președinte al A.N.A.T la adresa reprezentantului publicației noastre, după ce ne trimisese pe email următoarea remarcă: ”aflu și eu acum că dacă te naști întâmplător printr-o țară străină trebuie să îți asumi naționalitatea respectivă. Le mulțumesc alor mei că m-au făcut loco”.

Cu câteva zile mai înainte însă, același Luca de la A.N.A.T ne-a declarat: Închei prin a va spune că – cel puțin eu așa cred – avem o relație foarte bună cu presa, clădită pe parcursul a mulți ani. Suntem și receptivi, și cooperanți și constructivi; nu “gustăm” însă deloc pozițiile de forță. Cunoaștem rolul jurnalistului în societate și de aceea am aprecia dacă materialul pe care-l pregătiți se va baza pe informații veridice și nu pe comentarii tendențioase. Orice informație corectă referitoare la Patronat și la membrii noștri ne va fi și nouă de folos, nu doar opiniei publice”.

Luca l-a înlocuit la cârma A.N.A.T pe Nicolae Demetride, fost șef al TAROM

Cu titlu informativ vă spun că dosarul de candidatură la posturile de conducere A.N.A.T include o declarație pe proprie răspundere a persoanei, că nu a făcut poliție politică (sau ceva de genul asta). Cum Dl. Pavel (Aurel Pavel – administrator al Jinfo Tours – n.r) nu-mi amintesc să fi candidat vreodată pentru vreo funcție (și nici nu ar fi avut cum, nefiind deținător de brevet de turism), nu a avut ocazia să dea declarație potențial mincinoasă” ne-a declarat actualul președinte al A.N.A.T atunci când i-adresat mai multe întrebări legate de activitatea membrilor A.N.A.T

Una din consilierele A.N.A.T, Mihaela Vidovici, ne-a cerut imediat să-i spunem care este scopul mesajului nostru atunci când am căutat una din firmele membre A.N.A.T care nu apărea în rezultatele oficiale de căutare (de pildă, Jinfo Tours apare doar dacă indici localitatea și, eventual, sectorul ori intri direct pe linkul trimis de Vidovici – n.r.), iar Luca în persoană a intervenit la rândul lui în scris astfel: ”De ce v-a întrebat care este scopul mesajului Dvs? Nu avea de unde să știe că sunteți jurnalist (nu v-ați prezentat), putea deduce inclusiv faptul că sunteți un reprezentant al agenției (responsabilul cu PR de exemplu) care e supărat că agenția pe care o reprezintă e privată de dreptul de a apărea pe site-ul unei organizații a cărei membru este. Consider așadar o întrebare firească”. Realitatea este că nici Luca și nici consiliera de la A.N.A.T care ne-a răspuns imediat la solicitare, nu au vrut să vadă semnătura electronică din emailul trimis către patronat. Sau cel puțin așa ne-a lăsat nouă impresia acest nou președinte al A.N.A.T.

Cum se învârte Luca în lumea afaceriștilor

Dumitru Luca, actualul președinte, totodată și membru al A.N.A.T și proprietarul unui business de turism de 22 de ani, care a reușit performanța de a face o cifră de afaceri pe anul trecut de aproximativ 17 mii euro din servicii turistice, a refuzat în repetate rânduri să ne comunice dacă știe sau nu știe că fostul președinte al A.N.A.T, Nicolae Demetriadea fost sau nu colaborator al Securității, publicația noastră dezvăluind deja faptul că acesta a fost urmărit de fosta Securitate, din dosarele căruia au ieșit la iveală detalii ”extrem de picante” despre activitatea fostului președinte al Tarom. Acesta ne-a declarat că legea statutară nu-i permitea lui Demetriade un astfel de demers, de a fi ales într-o funcție publică.

Primul asociat al lui Luca, grec și el, a dispărut din firmă

Împreună cu grecul Papadimitriou George care deținea 50% din cota de participare la capitalul social și societatea Tehnoerg S.A care deținea 10%, actualul președinte al A.N.A.T Dumitru Luca înființa în urmă cu 23 de ani Corali Holidays SRL. Cinci ani mai târziu, în 2004, Papadimitriou dispare din actele firmei și apare în locul lui Kiourtzidis Neofyto, un alt cetățean grec, dar de origine georgiană. Într-un buletin al procedurilor de insolvență, societatea lui Luca apare ca fiind dornică să recupereze de la compania El Mundo Tour SRL suma de aproximativ 1000 de euro. Iar zece ani mai târziu cei doi hotărăsc să completeze obiectul secundar al firmei Corali Holidays cu două activități distincte de ceea ce înseamnă turism, și anume cultivarea fructelor semințoase și sâmburoase și cultivarea fructelor arbuștilor fructiferi, căpșunilor, nuciferilor și a altor pomi fructiferi. Tehnoerg S.A este o companie formată din 6 acționari români, toți din București, a cărui obiect principal de activitate îl constituie lucrările de instalații sanitare și de încălzire centrală și de montaj de echipamente și utilaje tehnologice la clădiri și construcții inginerești.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.