25.2 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 24.90°C
22 septembrie 2023

Ambasada SUA avertizează România de un atac terorist

- Advertisement -spot_img

Puțini sunt românii care au curiozitatea să acceseze site-ul Ambasadei Statelor Unite ale Americii din România, și puțini sunt cei care citesc rubrica “U.S Citizen Services”. Luna trecută, pe site-ul Ambasadei SUA apărea un avertisment pentru cetățenii și rezidenții americani pe teritoriul României, care ar fi trebui să înghețe sângele în vinele instituțiilor Statului Român. Stat care, la rândul lui, era obligat să își înștiințeze cetățenii despre pericolul invocat de către ambasada SUA. Dar a tăcut mâlc.

Iată despre ce este vorba (și nu avem motive să credem că americanii își alertează cetățenii aflați pe teritoriul României, numai ca să testeze nervii acestora): conform http://romania.usembassy.gov/acs/disaster_preparedness.html aflăm, fără prea multe menajamente, sub titlul „Earthquake and Disaster preparedness”, despre „iminenta unui cutremur major” pe care Ambasada îl consideră dezastruos. Nu specifică când va avea loc, dar e de la sine înțeles că se va produce cât de curând, căci doar nu își alertau cetățenii în cazul producerii unei calamități peste unu, doi, trei, zece, o mie de ani, nu?

Dacă citim  până la capăt cu atenție comunicatul Ambasadei SUA în România, observăm că Ambasada nu face referire doar la cutemur, ci și la dezastre provocate de mână omului. Ce înseamnă „dezastre provocate de mâna omului”? Acte de terorism. Altceva ce? “The following information focuses on earthquakes because seismic activity poses a significant risk for Romania. However, Romania is at risk for other natural and manmade hazards. While much of the information below specifically addresses earthquakes, it is applicable to multiple hazards, and we encourage you to think broadly about the possible risks you and your family may face and to be prepared for any kind of emergency that may arise.” Și tot în comunicat se arată că Ambasada SUA are încredere în autoritățile române.
Ambasada SUA îşi avertizează cetăţenii despre posibilitatea unui dezastru “nu neapărat sau nu numai provocat de un cutremur ci provocat de alte fenomene, inclusiv de oameni” La ce se referă ambasada aici? Ce ştie ambasada SUA despre viitoarele evenimente din România şi nu ştim noi? Dacă este vorba de un cutremur, de ce ambasada îşi “panichează” cetăţenii, iar guvernul României îi demite pe cei care vorbesc despre cutremure altfel decât îşi poate permite Ponta? De ce pe noi nu ne pregăteşte nimeni în caz de cutremur? Nimeni nu ia nicio măsură de verificare a adăposturilor, nimeni nu verifică resursele care trebuie să fie acolo, nimeni nu verifică dacă spitalele au tot ce le trebuie în caz de dezastru, nimeni nu verifică dacă sălile de operaţii au generatoare independente de curent electric, surse de apă, dacă există plasmă în depozite, antibiotice, faşe suficiente. Nimeni nu a luat nicio măsură cu clădirile aflate în grad înalt de pericol.

Citind mesajul ambasadei nu poţi să nu te întrebi ce i-a apucat pe americani, la ce dezastre se referă şi de unde au toate aceste informaţii. Cel mai interesant de ştiut este la ce alte dezastre se referă şi la ce s-au gândit americanii când s-au referit la cele provocate de mâna omului? Titus Corlăţean, ministru al Externelor, e posibil să aibă un răspuns.

Ambasada SUA, în acelaşi comunicat (http://romania.usembassy.gov/acs/disaster_preparedness.html), îşi mai îndeamnă cetăţenii să ia legătura cu autorităţile în caz de cataclism sau eveniment neplăcut şi să specifice foarte apăsat că sunt americani: “To aid in this process, American citizens should cooperate with Romanian authorities at evacuation sites and clearly identify themselves as Americans”. Foarte interesant. Așteptăm ca autoritățile române, acelea în care au încredere americanii, să declare public: ori că n-au fost înștiințate, ori că Ambasada SUA minte.

Până atunci, publicaţia Anchete Speciale va începe să investigheze dacă România mai are rezervele strategice necesare în caz de calamități. Și dacă autoritățile române au un plan unic de salvare în cazul unui masacru generat de o bombă, bunăoară.

 

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.