-2 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.45°C
05 februarie 2023

Atuurile Deltei: peștele și muzica lipoveană

- Advertisement -spot_img

Un sejur de patru zile în Delta Dunării într-un început de vară ca acesta, este o experiență de trăit mai mult decât memorabilă. Prohibiția la pește tocmai s-a încheiat, vremea e prietenoasă, iar gazdele care te așteaptă pe ponton cu icre proaspete și un păhărel mic de tărie nu știu cum să facă să te surprindă mai plăcut.

Niciodată nu ne-am gândit că vom ajunge vreodată la Uzlina. De departe, unul dintre cele mai frumoase și retrase locuri din Delta Dunării. Cochetam demult cu ideea de a descoperi și altceva decât bine cunoscutele obiective turistice din Sulina și Sfântul Gheorghe. Ne-am oprit la Gulliver Delta Resort în primul rând pentru raportul calitate preț excelent pe care-l oferă și, mai apoi, pentru diversificarea activităților pe care le poți alege la sfatul băștinașilor din Murighiol, adevărații lipoveni din Delta Dunării. Am fost cu adevărat impresionați să aflăm cum de cunosc ei pe toată lumea din zonă, cu nume și prenume și, mai mult decât atât, cum de au asimilat cunoștințe solide despre cele trei sute și ceva de specii de pasări pe care le poți întâlni în rezervația naturală din apele Dunării.

Cu gândul la autostrăzile viitorului

Un drum spre Tulcea via Murighiol cu autoturismul și copii mici lângă tine nu este chiar ușor, dar merită tot efortul din lume. Simți cum cai putere te conduc spre un loc care nu se va lăsa prea curând ușor uitat: relaxare și deconectare totală de la zgomotul infernal al unei capitale europene, așa cum e Bucureștiul, verde, foarte mult verde acolo unde soarele de obicei pârjolește iarba, pește proaspăt la discreție gătit de un bucătar focșănean tare iscusit, întâlniri cu oameni ai locului pe care le poți numi fără doar și poate providențiale, o piscină nu cât una olimpică dar gata oricând să îți satisfacă nevoia de bălăceală și de înot și tot felul de minunății ale locului pe care realmente chiar te bucuri că le întâlnești. De pildă, un mini teren de fotbal cu gazon natural sau întâlnirea cu micile broaște țestoase. O adevărată splendoare! Moș Enea, cum ne place să-i spunem, un om de toată isprava, ne-a invitat să vedem și locul din spatele pensiunii de trei margarete unde fusese odinioară o importantă crescătorie de sturioni, ce avea să ajute la repopularea zonei, însă ceva s-a întâmplat și la fața locului nu mai poți remarca decât vestigii ale trecutului.

Incursiunile cu barca în Biosfera Deltei

Poți pleca oriunde cu barca în peisajul plin de sălcii plutitoare specific acestei regiuni de o bogăție și o frumusețe râvnitoare. Curând își vor face simțită prezența și nuferii, căci, odată cu căldura, bulbii vor deschide ochi și vor arăta de ce sunt ei în stare. O plimbare prin cele mai mari lacuri din apropiere de Uzlina și locul în care am fost primiți, Gulliver Delta Resort durează sub două ore și are loc prin singurul canal de trecere din apropiere, dar ce vezi și simți în aceste împrejurări create de Dumnezeu este teribil de fascinant. La fel cum în ultima seară petrecută aici, gazdele îți servesc după masă de seară, un spectacol pe care nicăieri în altă parte nu-l mai guști. O seară cu muzică lipovenească!

 

 

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.