-2.5 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.62°C
05 februarie 2023

”Haiducul” care face istorie în turismul românesc

- Advertisement -spot_img

Fost ghid de turism timp de 19 ani la O.N.T Carpați București, actualul administrator al agenției de turism JINFO TOURS, Aurel Pavel, a semnat un angajament cu fosta Securitate începând cu a doua jumătate a anului 1988, potrivit documentelor obținute în premieră de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Sub numele conspirativ ”PINTEA”, Aurel Pavel oferea fostului regim informații despre turiștii străini care soseau la noi în țară chiar despre viața lor intimă, așa cum rezultă din dosarul său personal de la C.N.S.A.S. Acesta avea grijă să dea informații fostei Securități despre turiștii evrei, englezi și arabi însă ceea ce este și mai interesant este că nu există un ”raport de închidere” al dosarului lui ”PINTEA” la fosta Securitate.

La 30 de ani era căsătorit și avea o fetiță de 2 ani, potrivit documentelor strict secrete ale Ministerului de Interne din subordinea conducătorului mult prea iubit din acea epocă, Nicolae Ceaușescu.

Unitatea 0625 care l-a recrutat și i-a întocmit dosarul lui Aurel Pavel, viitorul patron al agenției de turism JINFO TOURS aparținea Direcției a III-a a fostei Securități care s-a ocupat de Contraspionaj în perioada 1972 – 1989.

Principalul aparat de represiune al dictatorului Nicolae Ceaușescu, fosta Securitate, propune în iunie 1988 recrutarea lui Aurel Pavel, actualul administrator al tour operatorului român SC JINFO TOUR SRL în calitate de persoană de sprijin.

Cu alte cuvinte, Securitatea îi propune pe Aurel Pavel să fie colaboratorul său iar acesta din urmă se arată chiar încântat, potrivit notelor din propriul dosar.

Chiar în perioada în care noi publicăm materialul, în urmă cu fix 33 de ani, fosta Securitate îi dă lui Aurel Pavel numele conspirativ ”PINTEA” și îl primește în rândurile sale cu brațele deschise.

În angajamentul pe care l-a semnat, Aurel Pavel a declarat organelor de securitate că nu va divulga nimănui niciodată acest mare secret.

Despre această colaborare nu voi discuta cu nimeni indiferent de funcție sau grad de rudenie” apare scris în angajamentul semnat în fața organelor de securitate de Aurel Pavel la data de 21 iunie 1988.

Primele informații din raport întocmit de Securitate la adresa lui Aurel Pavel

”În scopul încadrării informative a grupurilor de turiști și a delegațiilor israeliene care vin în țara noastră prin O.N.T Carpați București, a identificării cadrelor și agenților serviciilor de spionaj din rândul ziariștilor și a reprezentanților de firme străine, cât și pentru identificarea elementelor suspecte din rândul cetățenilor români care întrețin relații neoficiale cu aceștia a fost luat în studiu numitul Aurel Pavel. Acesta va fi folosit de asemenea pentru încadrarea informativă a corpului de ghizi, cunoașterea și verificarea acestora” se arată în raportul întocmit în iunie 1988 de căpitanul Aurel Preda de la Departamentul Securității Statului a Republicii Socialiste România.

Potrivit C.N.S.A.S persoană de sprijin era ”cea care, pe baza unui instructaj general putea furniza informații cu valoare operativă mai scăzută sau putea îndeplini anumite sarcini privind operaţiuni de filaj, investigaţii la domiciliu etc. Persoanele de sprijin se foloseau în special pentru obţinerea informaţiilor de primă sesizare, privind situații sau fapte de interes pentru Securitate”.

Viitorul patron a lui JINFO TOURS îl avea deja pe tatăl său informator la Securitate

În primul dosar făcut de fosta Securitate la adresa lui Aurel Pavel, actualul patron al agenției JINFO TOURS încep să curgă detalii foarte interesante încă de la primele pagini întocmite de căpitanul Aurel Preda. ”Este de profesie inginer și lucrează în cadrul Centrului de calcul al întreprinderii”Danubiana”. Este membru U.T.C din anul 1974. Nu este cunoscut în evidențele de securitate și miliție și nu are rude în străinătate. Este căsătorit cu Pavel Carmen fiica lui Marin și Elena născută în București (în datele de la Registrul Comerțului, Carmen Pavel apare ca fiind născută în orașul Craiova, jud. Dolj – n.r.), inginer la Institutul de Patologie Panduri, ghidă colaboratoare la O.N.T Carpați, necunoscută în evidențe. Tatăl său, Pavel Valeriu, fiul lui Alexandru și Alexandrina născut în Zimnicea, economist la ”Danubiana” este informator la S.M.B (Unitatea Specială de filaj și investigații a Securității – n.r.) Mama sa, Pavel Aurelia, fiica lui Victor și Radovica născută în comuna Mințiu, peofesoară la Școala generală 107 nu este cunoscută în evidențele Ministerului de Interne. Pavel Aurel are o fiică în vărstă de 2 ani de care este atașat”.

Caracterizare succintă făcută de fosta Securitate la adresa lui Aurel Pavel

În primele pagini ale dosarului său de la Securitate intitulat ”PINTEA”, căpitanul Aurel Preda scrie negru pe alb despre calitățile și posibilitățile lui Aurel Pavel pentru îndeplinirea sarcinilor ce urmează a-i fi întrebuințate. Pavel Aurel cunoaște bine limba engleză și lucrează din anul 1981 ca ghid colaborator extern la O.N.T Carpați București. În această perioadă a fost desemnat să asigure asistență pentru turiștii din Israel, Anglia și Țările Arabe. În această calitate a cunoscut mai mulți cetățeni străini, delegați și conducători de grupuri ai unor firme de turism, unii dintre aceștia fiind în baza de lucru a unității noastre. Fiind contactat, a dat dovadă de solicitudine și a relatat din proprie inițiativă unele aspecte de interes operativ. În urma studiului efectuat, din cunoașterea personală, precum și din contacte, a rezultat că Pavel Aurel dispune de calități și posibilități pentru munca informativă”.

Racolarea lui Aurel Pavel de Securitate și dovada loialității sale

Al 4-lea capitol din dosarul lui Aurel Pavel de la Securitate este cel referitor la garanția asupra loialității. Într-un scris semi citeț, căpitanul Aurel Preda de la Securitate notează: ”Apreciem că Pavel Aurel va accepta colaborarea cu organele de securitate deoarece cu ocazia controalelor, a manifestat solicitudine și receptivitate și a informat din proprie inițiativă cu unele aspecte de interes operativ. Atitidinea sa în relațiile cu străinii, modul de comportare în general dau garanția asupra loialității față de statul nostru și față de organele de securitate. Bazându-ne pe aceste elemente considerăm că Pavel Aurel va accepta să colaboreze în mod sincer și organizat cu organele noastre”.

Următorul capitol redactat de căpitanul Preda de la Securitate este dedicat locului recrutării, modalității de aducere a candidatului la locul recrutării precum și varianta de retragere a acestuia. ”În procesul recrutării i se va arăta că aspectele sesizate prezintă interes și că este necesar, având în vedere posibilitățile de care dispune ca pe viitor să colaborăm în mod secret și organizat. În procesul recrutării se va insista asupra necesității păstrării deplinei conspirativități a legăturii, seriozitatea și obiectivitatea de care trebuie să dea dovadă, sistemul de legătură ce se va utiliza cât și cu privire la modul de redactare și semnare a materialelor informative ”.

Aurel Pavel primește de la Direcția Securității Statului ok-ul pentru a deveni colaborator cu acte

În raportul strict secret al Departamentului Securității Statului al Ministerului de Interne din 23 iunie 1988 un ofițer specialist din cadrul acestei unității propune spre aprobare șefului de birou următoarele: propunem a se aproba înregistrarea la C.I.D (Centrul de Informare și Documentare – n.r) în calitate de persoană de sprijin a numitului Pavel Aurel.

Aurel Pavel, luat la verificări cu 2 ani înainte de a fi racolat de fosta Securitate

Într-o notă informativă a numelui conspirativ ”JULIETA” din 2 septembrie 1987 referitoare la ghidul colaborator extern Aurel Pavel, omul Securității notează: ”lucrează de mai mulți ani ca ghid deși în prezent este inginer la o întreprindere din București. Pavel Aurel cunoscând limba engleză a lucrat în general pe relația ISRAEL pe care o preferă și-n prezent. Lucrează destul de des deși nu cunosc cum reușește să obțină zile libere. Este căsătorit, la Poiana Brașov muncește împreună cu soția sa și ea ghidă la O.N.T. în această perioadă au venit în Poiană Găman și Voicu, Pavel Aurel afirmând că trebuie ”să se ocupe” de aceștia”.

”PINTEA” este atenționat de Securitate cu privire la comportamentul de care dădea dovadă

Atât din notele de relații ale Unității Ministerului de Interne U.M 0647 – una din cele 5 unități ale vechii Securități – Unitatea Specială S care se ocupau cu interceptarea corespondenței cât și din notele materialelor informative din Mapa Anexă furnizate de ”PINTEA” reies cel puțin două elemente importante. Pe de o parte ”PINTEA” primea pachete de peste hotare din Israel, mai exact articole de îmbrăcăminte, alimente, haine pentru bebeluși etc, iar pe de altă parte viitorul patron de la JINFO TOURS colabora în secret cu organele de Securitate pentru a le oferi informații inclusiv despre viața intimă a turiștilor străini în condițiile în care ”PINTEA”: ”A fost atenționat cu privire la comportarea pe care trebuie să o aibă în relațiile cu turiștii străini”, apare în notele scrise din dosarul său de la Securitate.

Într-una din notele strict secrete ale dosarului de colaborator a lui ”PINTEA”, cea din 25 octombrie 1988, Aurel Pavel intră în rolul asumat de colaborator al Securității și se apucă să emită în nota pe care a dat-o orgnelor de represiune ale lui Ceaușescu judecăți despre directorul departamentului european al delegației Melia Israel, Lică Bluthal care sosise în Republica Socialistă România cu un grup de 16 turiști, ghid fiindu-le Aurel Pavel de la O.N.T Carpați București: ”Bluthal este în vârstă de aproximativ 60 – 63 de ani însă vârsta își spune într-o oarecare măsură cuvântul – povestește de mai multe ori același lucru, versiunile nefiind mereu identice, mai uită anumite probleme, își aduce aminte de altele mai târziu decât trebuia…Este în general jovial și știe să țină o companie plăcută. Este interesat într-o bună reclamă pe care o susține și cu multe promisiuni nu întotdeauna onorate – dar este în stare să facă orice pentru ca turiștii lui să fie mulțumiți. Îi place să se laude și să fie flatat dar știe să facă față unor situații limită”.

Comparând mai multe documente de la arhivă și consultând mai multe surse din interiorul C.N.S.A.S, acestea ne-au declarat că este extrem de dubios faptul că dosarul lui ”PINTEA” din arhivele fostei Securitați nu are un raport sau o notă de închidere a dosarului personal, fapt care induce automat existența a ceva…”, ne-au mai declarat sursele noastre.

Notă: Potrivit OUG 24/2008 colaborator al Securității este considerată acea persoană care a furnizat informații, precum note și rapoarte scrise, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Persoana care a furnizat informații cuprinse în declarații, procesele-verbale de interogatoriu sau de confruntare, date în timpul anchetei și procesului, în stare de libertate, de reținere ori de arest, pentru motive politice privind cauza pentru care a fost fie cercetată, fie judecată și condamnată, nu este considerată colaborator al Securității, potrivit prezentei definiții, iar actele și documentele care consemnau aceste informații sunt considerate parte a propriului dosar. Persoanele care, la data colaborării cu Securitatea, nu împliniseră 16 ani, nu sunt avute în vedere de prezenta definiție, în măsura în care se coroborează cu alte probe. Colaborator al Securității este și persoana care a înlesnit culegerea de informații de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziția Securității a locuinței sau a altui spațiu pe care îl deținea, precum și cei care, având calitatea de rezidenți ai Securității, coordonau activitatea informatorilor.

 

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.