19.3 C
București
miercuri, septembrie 27 2023
București 20.32°C
27 septembrie 2023

Tatăl patronului JINFO TOURS, condamnat la muncă silnică

- Advertisement -spot_img

În dosarul personal de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dosar microfilmat de SRI în anul 1988 și neînchis nici până în ziua de azi, apar detalii uluitoare despre familia patronului de la JINFO TOURS, poreclit PINTEA de fosta Securitate, pe vremea colaborării sale cu această instituție. Cu numele conspirativ Cornel Zota, Valeriu Pavel, tatăl lui Aurel Pavel de la JINFO TOURS, a fost condamnat de comuniști la 2 ani de închisoare la locul de muncă pentru infracțiunea de trafic de influență, potrivit notelor din dosarul personal de informator de la C.N.S.A.S.

În condițiile în care Serviciul Român de Informații nu a infirmat, dar nici nu a confirmat aspectul încheierii colaborării lui Aurel Pavel de la JINFO TOURS cu vechea Securitate, publicația noastră a decis să scoată la lumină o altă exclusivitate de interes public. Și anume, detalii despre dosarul celui care i-a fost și îi este și în prezent tată, Valeriu Pavel, un om la rândul lui deloc străin de colaborarea cu organele informative ale statului român, așa cum rezultă din documentele de la C.N.S.A.S, condamnat de comuniști la închisoare cu executare în celebrul dosar afacerea ”Ștefănescu”.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea Serviciului are caracter secret de stat, iar accesul la informaţii de natura celor menţionate se realizează cu respectarea principiului „necesităţii de a cunoaşte”. Acest tip de informaţii nu poate fi comunicat decât în condiţiile art. 11 al actului normativ menţionat, unde sunt precizaţi, în mod expres şi limitativ, beneficiarii acestora. Corelativ acestei prevederi legale, în conformitate cu art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, comunicarea unor astfel de date este exceptată de la liberul acces al cetăţenilor. Totodată, vă asigurăm că atât mecanismele interne de verificare ale Serviciului Român de Informaţii, cât şi cele de control parlamentar instituite de legea de organizare şi funcţionare a instituţiei vizează în permanenţă ca activitatea instituţională să se desfăşoare strict în conformitate cu legile în vigoare, cu respectarea procedurilor şi competenţelor specifice.” ne-a transmis Biroul de Presă al S.R.I.

Dosarul lui Valeriu Pavel de la C.N.S.A.S conține multe note informative

În procesul verificării și studierii cât și a contactării sale s-au obținut acte din care se poate trage concluzia că Pavel Valeriu are calități personale în culegerea de informații. A relatat în acest sens o serie de aspecte despre activitatea și preocupările actuale ale legionarului Boantă Ioan, pe care îl cunoște încă din perioada în care lucra la ”Policolor”precum și alte date despre numitul Vladimir Boantă aflat în atenția Serviciului 130 și Corbuț Victor, legionar, în atenția Serviciului 110. De menționat faptul că din proprie inițiativă mi-a relatat despre un anume funcționar în cadrul întreprinderii de Stat pentru Comerț Exterior, care ar urma să plece în Franța în interes de serviciu și că ar avea intenția de a nu se mai întoarce în țară. Toate aspectele mai sus consemnate au fost prezentate în scris de candidat sub formă de note informativeapare scris în propunerea de recrutare a lui Pavel Valeriu, tatăl patronului de la JINFO TOURS, ca informator al organelor de Securitate a statului român. ”Față de cele de mai sus, propunem a se aproba recrutarea ca informator al organelor de securitate a numitului Pavel Valeriu”, spune documentul cu caracter strict secret de la C.N.S.A.S, datat 1981 și semnat de locotenent Aurel Ilea.

Angajamentul semnat de tatăl lui Aurel Pavel de la Jinfo Tours cu fosta Securitate

În angajamentul semnat în august 1981 cu organele represive ale statului român din perioada comunistă, tatăl lui Aurel Pavel de la JINFO TOURS notează: ”Subsemnatul Pavel R. Valeriu născut în (…), fiul lui Alexandru și Alexandrina, de profesie economist la întreprinderea Danubiana din București, cu domiciliul în (…) garantez organelor de securitate că nu voi deconspira față de nimeni inclusiv membrii familiei, legătura cu organele de stat”.

Aportul informativ a lui Cornel Zota este slab, deoarece nu se bucură de încrederea elementelor pe lângă care a fost recrutat el fiind până în anul 1979 membru P.C.R exclus datorită unei condamnări de drept comun pe timp de doi aniApare scris de mâna locotenentului Agache Constantin în nota de analiză a informatorului Zota în documentul de la C.N.S.A.S datat septembrie 1983.

Mici detalii despre condamnarea la pușcărie

Într-un alt document strict secret din decembrie 1985 de la dosarul de informator al tatălui lui Aurel Pavel mai spicuim:”Obiectivul a fost implicat în procesul lui Ștefănescu pentru neglijență în serviciu 100000 lei și condamnat 2 ani cu executarea pedepsei la locul de muncă. Dispune de o situație familială bună – apartament proprietate personală, frumos mobilat și autoturism Dacia 1300. A efectuat unele deplasări în străinătate însă nu este cunoscut cu vizite din partea unor cetățeni străini. Nu se angrenează în discuții cu caracter politic. Este căsătorit cu Aurelia, fiul lui Victor și Rodonica, învățătoare la școala generală 197 cu care se înțelege bine. Are doi copii: Pavel Aurel (actualul patron JINFO TOURS – n.r) de profesie inginer, căsătorit și domiciliat la o altă adresă și Pavel Dragoș (Director Executiv la JINFO TOURS – n.r) născut în București, elev de liceu.

Încetarea raporturilor de colaborare cu fosta Securitate

După mai bine de 6 ani de colaborare ca informator al Securității, timp în care a trimis zeci de note informative organelor de represiune ale statului comunist despre persoanele asupra cărora și-a luat angajamentul că ”le toarnă” la Securitate, Cornel Zota, alias Pavel Valeriu, tatăl patronului agenției JINFO TOURS, este inclus pe lista propusă de cadrele milițienești ca raporturile de colaborare cu el să înceteze, datorită faptul că cel mai urmărit dintre ei, fostul legionar Boantă Ioan, decedase, iar Pavel nu mai prezenta interes și nu mai era util.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.