2.3 C
București
luni, ianuarie 30 2023
București 2.36°C
30 ianuarie 2023

Bancherii cu pedigriuri false

- Advertisement -spot_img

Cel puțin 2200 de reclamații venite direct de la consumatorii români au sosit în ultimii 2 ani de zile la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România la adresa unor instituții financiar bancare extrem de cunoscute, Banca Comercială Română și Banca Transilvania. Dacă mulți dintre clienții existenți nu au timp și disponibilitate pentru a cere socoteală bancherilor pentru dificultățile și situațiile prin care trec cu băncile, cele deja formulate de aceștia au adunat la adresa instituțiilor menționate o amendă cu adevărat ridicolă, în cuantum de aproximativ 91 mii euro. Asta în condițiile în care cele două banci și-au fraudat proprii clienți cu peste 30 mii euro, potrivit inspectorilor A.N.P.C.

Două dintre cele mai cunoscute și importante instituții bancare din România, Banca Comercială Română și Banca Transilvania au avut în ultimii doi ani de zile cel puțin o plângere pe zi venită din partea propriilor clienți, potrivit A.N.P.C. Tablolul neregulilor descoperite de inspectorii instituției de stat este unul uriaș, pe listă regăsindu-se peste 100 de puncte în care potlogării precum nevirarea alocațiilor copiilor pe cardul bancar, neridicarea propririlor la solicitarea clientului sau chiar furt din contul personal, mai precis depunerea unor sume de bani la ATM-ul băncii fără ca suma să apară și în cont, sunt doar câteva din marile probleme ascunse bine de bancherii celor două instituții.

Atunci când o companie client a Băncii Transilvania descoperă că un comision de administrare cont de „crește” dintr-o dată, de la 21 ron, la 29 ron fără ca acest lucru să fi fost prevăzut în contractul dintre părți și nici să fie anunțat, asta se numește fraudă bancară cum o numesc inspectorii A.N.P.C. Pe lista întocmită de aceștia stau la loc de cinste o mulțime de contravenții, semn că imoralitatea sau comportamentul abuziv și înșelăciunea sunt la ele acasă în cele două instituții financiar bancare. În perioada 2020 – 2022, la nivel național, au fost înregistrate în total 2198 de
reclamații împotriva societăților financiare bancare Banca Transilvania S.A și Banca
Comercială Română S.A, respectiv: 998 reclamații împotriva Băncii Transilvania; 1200 reclamații împotriva Băncii Comerciale Române. În urma cercetării și soluționării reclamațiilor, au fost restituite consumatorilor sume totalizând 60.454,21 lei, 17.526 euro si 300,17 USD. De asemenea au fost aplicate amenzi contravenționalein valoare de 448.000 lei.”, ne-a declarat Alina Diaconu, consilier în cadrul A.N.P.C.

Iată mai jos o listă care cuprinde o parte dintre neregulile constatate de inspectorii A.N.P.C în ultimii 2 ani de zile.

 

Potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului, Banca Comercială Română este deținută în proporție de 99,8891% de grupul austriac Erste Grup Bank A.G, înregistrând venituri din dobânzi pe anul trecut de peste jumătate de miliard de euro, cu un număr mediu de salariați de 5000 de oameni. Cu un capital privat authton la rândul ei, Banca Transilvania este deținută de mai multe persoane fizice, de naționalitate română în special, între aceștia strecurându-se și cetățeanul german de 67 de ani Thomas Ghunter Grasse. Banca Transilvania și-a declarat veniturile din dobânzile încasate anul trecut la peste 65 mil de euro, numărul mediu al salariaților depășind 8300 de oameni.

Laura Petrehuș, directorul de comunicare al Băncii Transilvania și Ionuț Stanimir, directorul de comunicare al Băncii Comerciale Române nu au răspuns solicitării publicației noastre.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.