Showul lui Smiley de 80.000 de euro

Data:

Mitingul aviatic de anul trecut a avut încasări din sponsorizări de aproximativ jumătate de milion de euro, potrivit organizatorului, show-ul fiind urmărit de peste 150.000 de persoane. Acrobațiile celor 105 de aeronave civilie și militare din cele 9 țări membre N.A.T.O care și-au trimis piloții să facă show pe cerul albastru al României s-au încheiat cu un spectacol de artificii aplaudat la scenă deschisă. Prestațiile actorului Pavel Bartoș și a lui Smiley, artistul care a fredonat pe scena evenimentului toate hiturile verii, plus amplasarea scenei și efectele pirotehnice au costat organizatorul peste 80 de mii de euro.

Compania Națională de Aeroporturi București e pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru cel de-al 2-lea show aeronautic post pandemie, Bucharest International Air Show 2023.

Când ne-am conversat anul trecut în timpul evenimentului din septembrie cu Valentin Iordache, directorul de comunicare al C.N.A.B despre faptul că vrem să realizăm un material de presă unic despre acest eveniment, șeful comunicatorilor din această companie ne-a declarat că vom avea tot sprijinul său.

La fix o lună de zile de la primirea solicitării, echipa de comunicatori a lui Iordache ne-a transmis oficial răspunsul companiei din subordinea Ministerului Transporturilor: „vă rugăm să vă adresați Clubului A.I.B.O”.

Deși trăgeau de timp în mod vizibil, o secundă nu ne-am gândit că atât el, cât și echipa pe care o coordonează de la C.N.A.B voiau să ne ducă cu zăhărelul. A fost nevoie însă de instanța de judecată pentru a „putea scoate” de la ei informațiile solicitate.

Cei optsprezece sponsori, ba chiar nouăsprezece

Marele sponsor al evenimentului B.I.A.S de anul trecut a fost Compania Națională de Aeroporturi București, cea care a băgat în conturile Clubului Sportiv A.I.B.O peste 400.000 euro, locurile secunde pe lista sponsorizărilor fiind bifate tot de companii de stat, dar și de firma pregătită să-ți ofere șofer personal Black Cab, companie care a virat pentru organizatorul spectacolului aeronautic peste 8.000 de euro pentru a transporta de la hotel la aeroportul Băneasa echipajele de pilotaj prezente la show.

Cele două companii de stat sunt Compania Națională Loteria Română, care a trimis în conturile organizatorului showul aeronautic peste 10.000 euro, în timp ce Romatsa SA o sumă de două ori mai mare, și anume peste 22.000 euro. Dacă anul trecut A.I.B.O a avut optsprezece sponsori pe lista încasărilor adunând aproximativ jumătate de milion de euro, în anul precedent pandemiei organizatorul show-lui aviatic a primit sponsorizări în valoare de peste 430.000 euro, cele mai darnice companii din sistemul privat de afaceri fiind OMV Petrom, cu suma de 35.500 euro și Banca Comercială Română cu suma de 15.000 euro.

Printre cei mai puțini importanți sponsori ai acestui eveniment (1000 euro – n.r.) îl regăsim pe listă și pe Adrian Dragoș Sârbu de la compania finanțatorului F.C.S.B, Becali Sport, agentul F.I.F.A al multor fotbaliști români, dar și al unor stranieri de la marile cluburi sportive din lume, precum Lazio, Parma sau Pisa.

De unde au venit aeronavele care au defilat pe cerul liber?

Potrivit oficialilor de la Compania Națională de Aeroporturi București, pentru show-ul de anul trecut din aer al B.I.A.S la care au fost prezenți un număr de 150.000 de oameni, potrivit organizatorilor, Italia și-a trimis 3 aeronave militare, Slovacia 1 aeronavă militară, Germania 1 aeronavă militară, Slovenia 2 aeronave militare, Lituania 1 aeronavă militară, Ungaria 1 aeronavă militară, SUA 2 elicoptere militare, Canada 1 aeronavă militară, în timp ce țara noastră a avut nevoie de 51 aeronave civile și de 42 aeronave și elicoptere militare.

Potrivit lui Daniel Victor Tobi, șeful Clubului A.I.B.O, organizatorul show-lui din ultimii ani, echipele de acrobație aeriană au încasat pentru show-ul demonstrativ de anul trecut aproximativ 30.000 euro, iar pentru cel din 2019 cu peste 24.000 de euro mai mult decât prețul plătit de club pentru evenimentul din 2022, la care a fost prezent, cu mâna în ghips, marele plagiator și om politic Lucian Bode, membru marcant al Partidului Național Liberal, ministru de Interne la acea vreme.

Cazarea și masa membrilor echipelor de piloți au costat instituția din subordinea Ministerului Transporturilor aproximativ 40.000 euro pentru evenimentul din 2022, iar pentru cel din 2019 aproximativ 32.000 euro. De departe, cheltuielile cu combustibilul au fost cele mai mari, mai precis peste 77.000 euro cheltuiți pentru alimentarea cu combustibil a aernoavelor care au venit să facă inimi pe cer pentru B.I.A.S 2022 și peste 44.000 euro pentru cel de dinainte de pandemie, respectiv pentru anul 2019.

Poate cel mai titrat pilot al momentului prezent la B.I.AS. 2022, anunțat și pentru evenimentul de anul acesta de la aeroportul Băneasa, a fost nimeni altul decât pilotul lituanian Jurgis Kairys, care a primit de la organizator, pentru prestațiile sale din aer, suma de 7.000 euro statul român impozitându-l pe acrobatul aerului cu suma de 770 euro.

Celebrul, dar nu mai puțin milionarul Smiley urcă pe scena BIAS de 55.000 euro

Dacă pentru evenimentul B.I.A.S din 2019 organizatorul a plătit pentru prestațiile artistice suma de aproximativ 35.000 euro, anul trecut, Clubul Sportiv Aeroportul Internațional București Otopeni, fiindcă a urcat Smiley pe scenă, costul cu acest capitol sensibil a fost de peste 80.000 de euro cu totul, un record absolut în materie de spectacole pe scenă deschisă, în aer liber.

Unul dintre cei mai cunoscuți organizatori de spectacole din România, Anghel Stoian ne-a declarat foarte amuzat și extrem de surprins în același timp de cele auzite de la reporterii publicației noastre legat de costurile artiștilor prezenți la B.I.A.S 2022 și de scena închiriată pentru concertul serii: „Puteau cumpăra o mașină care zbura ca avionul din banii aia! Categoric nu a fost vorba de o sumă normală. Nu vă dați seama că cei care fac pe la primării ziua localității cutare. Banii pleacă de la primărie. El are cheltuieli de 10.000 de euro și el îi spune, băi, nu știu, eu dau și 30.000 euro dar jumătate para îndărăt. Este aceeași situație și aici, categoric! La artist e corect prețul. Cât să coste o scenă, două, trei sau zece mii de euro?!”.

Potrivit lui Daniel Tobi, șeful A.I.B.O Smiley a primit pentru prestația artistică din septembrie de pe aeroportul Băneasa aproximativ 13.000 euro, organizatorul oferind pentru scena concertului peste 55.000 euro. Firma SC Laud Music Entertainment SRL care a încasat banii de la Clubul A.I.B.O este deținută de bucureșteanul de 38 de ani Dragoș Costin Banu și a declarat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri pe anul 2022 de peste 1,6 mil de euro.

În podcastul „Fain și Simplu„ cu Tataie de la BUG Mafia, cunoscutul rapper și producător de muzici românești confirmă faptul că cel mai scump concert live din România costă maximum 20.000 – 25.000 euro, în timp ce Clubul A.I.B.O a oferit pentru artificii, DJ și concert suma de peste 80.000 euro.

Fosta vedetă de 39 de ani de la Vocea României a semnat contractul de cântat muzici pe scena B.I.A.S 2022 în fața a două trei mii de oameni rămași la locul faptei cu una din cele mai productive companii pe care le deține.

Asociat cu cetățeanul israelian Liat Golan în SC Festigal SRL în urmă cu 7 ani, Smiley a dizolvat firma anul acesta însă cifra de afaceri a companiei pe ultimii 3 ani de zile, de zero euro, indică faptul că, cel mai probabil, banii de la Clubul A.I.B.O nu au ajuns în această firmă.

Înființată în timpul pandemiei pentru dezvoltare imobiliară, compania SC Urban Financial District SRL îl are pe Smiley acționar minoritar, care deține 20% din cota de participare la beneficii și pierderi, aceasta neînregistrând până în prezent niciun fel de profit.

Deschisă în urmă cu 17 ani și cu sediul în comuna Ciocănești din județul Argeș, compania SC Ha Ha Ha Production SRL îl are pe Smiley acționar majoritar, cu 70% alături de mama și de tatăl său, dar și de fratele mai mic cu participații egale. Aici, lucrurile stau diferit. Cifra de afaceri a companiei a crescut constant de la an la an, astfel: în 2020 aceasta a atins o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 mil de euro, după care 1,8 mil de euro în 2021, ca să ajungă în anul în care a cântat pe scena instalată pe aeroportul Băneasa la aproximativ 2,8 mil de euro.

După același tipar în acționariat s-a născut în urmă cu 4 ani și firma SC Ha Ha Ha Music Production SRL, companie la care fratele său deține 20% din cota de beneficii și pierderi a firmei. Aici cifra de afaceri nu este deloc una spectaculoasă, chiar dacă vorbim de o companie de producție muzicală. Aproximativ 10.000 euro pe anul 2022 și 12.000 euro pentru anul precedent.

SC Laf Buildings SRL este o altă firmă cu sediul în comuna Ciocănești din județul Argeș în care apare Smiley ca acționar, cu 40% procente din firmă, cele zece procente revenindu-i fratelui său, Filip George Maria ca să-l egaleze pe acționarul majoritar, tânărul constănțean Lucian Mitrea.

Împreună cu cetățeanul Republicii Moldova Negură Gheorghe, Smiley și-a mai înregistrat o nouă firmă în 2018, SC Creative Artist Agency SRL. Aici în regăsim și pe cei din familia sa, mai puțin pe tatăl său.

SC IV Clothing SRL este o firmă de îmbrăcăminte pe care Smiley o deține împreună cu bucureșteanca de 33 de ani, Irina Gabriela Voinea. Firma și-a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de peste 67.000 euro având un singur angajat. Ceva mai veche și ea, firma SC Minimaximo SRL îi are ca acționari pe frații Marius și Iulian Moga, alături de tatăl lor, Maria Tiberiu Andrei alias Smiley deținând restul de 25% din companie.

Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma

2 COMENTARII

  1. Anul trecut a fost ceva de vis pentru toți amatorii de aviație! Show-ul a demonstrat că, atunci când sunt implicați specialiști profesioniști și conlucrarea companiilor și instituțiilor de stat, se poate organiza un eveniment de calibru mondial. Cu contribuția lor, dar și cu sprijinul financiar al sponsoriilor, evenimentul a încântat și entuziasmat peste 150.000 de spectatori. Cu siguranță, acest miting aviatic și-a câștigat încrederea și respectul publicului. Suntem nerăbdători să vedem ce ne pregătește următorul miting aviatic!

  2. Este interesant să vedem cât de complex și detaliat este procesul de organizare a unui eveniment precum Bucharest International Air Show. Costurile asociate cu acrobațiile aeronautice, prestațiile artistice și toate celelalte elemente aduc la suprafață o imagine clară a aportului financiar necesar pentru a realiza un spectacol de amploarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie:

spot_imgspot_img

Populare

Mai multe articole
similare

Vocea care dă fiori marilor concerte

Felicia Filip, vocea care a cucerit scenele internaționale, vorbește...

Prefectul care „albește” apa potabilă

În timp ce prefectul Nicolae Albu susține că nu...

Inspecția Judiciară ascunde abaterile magistraților sub preș

Inspecția Judiciară a răspuns cu tupeu și aroganță solicitării...

Marea iubire și afacere din subteran

În subteranele Bucureștiului se derulează o poveste controversată despre...