Biserica Română cerşeşte bani veteranilor de război

Data:

Biserica Ortodoxă Română a decis să oficieze slujbe gratuite de înmormântare numai pentru veteranii și invalizii de război care au frecventat slujbele religioase. Această concesie a fost făcută după ce Mircea Dușa a trimis la BOR o scrisoare în care a solicitat ca toți veteranii care au luptat pentru țară să beneficiaze de slujbă cu titlu gratuit. Cu toate acestea, pentru restul bătrânilor care au fost mai puți apropiați de biserică dar care au luptat, ori au fost schilodiți pe front, în timp ce-și apărau țara, cheltuielile pentru slujba de înmormântare sunt aceleași ca pentru toată lumea.

Anul trecut, ministrul Apărării a trimis o scrisoare către Biserica Ortodoxă Română în care a solicitat ca veteranii și invalizii de război să beneficieze de slujbă de înmormântare gratuită. Scrisoarea lui Dușa a fost înscrisă pe odinea de zi, iar la ședința Sfântului Sinod „în urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale și sociale”, s-a hotărât ca „toți veteranii și invalizii de război, care se încadrează în categoria persoanelor defavorizate, beneficiază de gratuitatea serviciilor religioase de înmormântare ce se oficiază în cimitirele parohiale”. Practic, prin această decizie, care aparent ar părea un ajutor adus unor eroi români, BOR nu a făcut decât să respecte hotărârea nr. 314/2013, adoptată în sedința de lucru din 28 februarie 2013, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit că „slujbele de înmormântare a creștinilor decedați provenind din familiile fără niciun venit, cu venituri reduse (sub salariul minim pe economie), cu mulți copii sau cu handicap, bătrâni fără pensie sau cu o pensie modestă, vor fi considerate servicii filantropice pentru care nu se vor solicita, nici primi, contribuții bănesti”.

Prin urmare, toți veteranii care se încadrează în categoria „persoanelor defavorizate” nu a mai fost necesară o hotărâre specială, în contextul în care aceștia erau, oricum, considerați cazuri sociale. Altfel stau însă lucrurile în cazul veteranilor de război care, până să plece pe lumea cealalta au avut ce pune pe masă ori au avut o familie care i-a îngrijit în condiții decente și care, mai rău decât atât, nici nu au frecventat biserica. BOR a subliniat că „pentru veteranii si invalizii de război a căror stare materială nu justifică aplicarea hotărârii sinodale mai sus menționate, precum și pentru cei care nu frecventează biserica și nu se implică în activitățile acesteia, este necesară o hotărâre specială a Sfântului Sinod”.

În cele din urmă, după ce scrisoarea lui Dușa a fost analizată, preoții au decis ca, slujba de înmormântare în cazul veteranilor să fie gratis indiferent de situația lor materială, însă numai dacă au fost persoane credincioase. „Sfântul Sinod, la solicitarea Ministerului Apărării Naționale, recomandă ca slujba de înmormântare pentru veterani și invalizi de război să fie gratuită, dacă aceștia au participat la viața Bisericii și au contribuit la misiunea ei. Prezenta hotărâre s-a comunicat tuturor parhiilor din țară și străinătate, în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie:

Populare

Mai multe articole
similare

„Bomba” adusă de SRI în parcul Kiseleff

Un festival cu iz de tradiție, organizat în inima...

Primarul milionar care a jefuit Oneștiul

Laurențiu Neghină, fost primar al municipiului Onești, este astăzi...

Grindeanu halește banii caselor de pariuri sportive

Ministerul Transporturilor pare să fi găsit formula ideală pentru...

Secretele întunecate ale dinastiei Șucu

Soții Alexandru Vlad și Alexandru - Șucu Cristina, moștenitorii...