10.2 C
București
duminică, decembrie 3 2023
București 11.20°C
03 decembrie 2023

Blat pentru secretara Asociației Romilor din Guvernul Cioloș

- Advertisement -spot_img

Secretara Agenției Naționale pentru Romi, Conțiu Andra Theodora, a câștigat concursul de expert politici publice la instituția la care lucrează de mulți ani, deși experiența și poziția nu o recomanda, cu maxiumum de puncte. Concursul la care s-au înscris oficial cinci candidați a fost făcut public doar de ochii lumii, fiindcă așa prevede legea. În realitate, „acesta era demult aranjat”. Al doilea candidat admis cu minimum de puncte la proba scrisă a absentat de la proba orală fără nicun motiv întemeiat.

Nu e vorba de niciun banc aici. Ci de un blat. Un citat celebru spune că „țiganul când s-a văzut împărat întâi pe tatăl său l-a spânzurat”. Ca să lucrezi la stat, în speță la Agenția Națională pentru Romi, ai nevoie nu doar de relații potrivite, ci și de oameni corupți, care au influență în toate sferele lumii politice. La vârful Guvernului, dacă se poate, dată fiind funcția de ministru secretar de stat pe care o ocupă din 2013 Vasile Daniel, președintele ANR. Așa se face că, la început de lună iunie, ANR anunță public că scoate la concurs un post de expert contractual pe perioadă determinată în cadrul departamentului de politici publice. De fapt, în descrierea anunțului se fac cunoscute opiniei publice următoarele:

Conţinutul anunţului, postat  acolo unde-i este locul

„Agenţia Naţională pentru Romi, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, organizează concurs pentru ocuparea a trei posturi de expert grad IA contractual pe durată determinată (cu atribuții în politici publice), în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, modificată şi completată”.

Acte peste acte, doar, doar vei renunţa

Ți se cer, pentru participarea la concurs, cu toate că postul “e dat”, tot felul de documente: copii după diploma de studii, cazier judiciar, adeverință medicală, adeverință după înscrisurile din cartea de muncă, etc. Când ajungi la ei la sediu, în apropierea Facultății de Filosofie a Universității București, pe malul Dâmboviței, nici nu bagi de seamă că cea care îți va lua dosarul de înscriere la concurs este însăși secretarea Agenției, Andra Conțiu Theodora. Aceasta, prefăcându-se că nu cunoaște care va fi deznodământul examenului, după ce a trecut de proba scrisă încasând o sută de puncte din o sută disponibile din partea propriilor colegi din Comisia de examinare, ne-a declarat: “am mari emoții pentru examenul de la oral fiindcă cel de-al doilea candidat admis la proba scrisă a primit un rezultat asemănător cu al meu”. În realitate, al doilea candidat admis în urma concursului de expert politici publice organizat de ANR, Mihai Eduard Lepădatu, a primit din partea Comisiei de examinare cincizeci de puncte din o sută disponibile, deci un punctaj la limită pentru a fi declarat admis. Lepădatu, din motive total necunoscute, nu s-a mai prezentat la proba orală din 6 iulie a.c.

Solicitarea noastră nu a avut ecou

Agenția Națională pentru Romi a refuzat să răspundă solicitării publicației noastre. În plus, nici consilierii responsabili cu comunicarea instituțională ai premierului Dacian Cioloș, Anca Păduraru, Denisa Dan și Andreea Marcu, nu au dat curs solicitării noastre ulterioare. Cătălin Ioniță, Director General La Direcția Generală Anticorupție ne-a declarat că aceasta reprezintă o faptă penală gravă care trebuie penalizată ca atare, pe când Mihai Cionca, Business Developer la UM SOFT, companie administrată de deputatul Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Boc a transparentizat și mai clar situația declarându-ne: “Cunosc foarte bine situația de la Primăria din localitate. Știu că posturile sunt date dinainte cui trebuie. Am în familie un caz în care celuilalt candidat i s-a spus, de către conducerea Primăriei, să nu se mai prezinte la examen”.

Daniel Vasile, președintele ANR, alături de liderul romilor Mădălin Voicu, trimis în judecată de procurorii DNA

 

Potrivit declarației de avere pe anul 2016 postată de Andra Theodora Conțiu pe site-ul instituției, salariul său lunar la Agenția Națională pentru Romi este în jur de 1400 ron în timp ce în noua funcție câștigată prin acest concurs va încasa aproximativ dublul acestei sume de bani. Tot în declarația de avere aceasta figurează ca având funcția de consilier personal al președintelui ANR.

Declarație de avere Andra Theodora Conțiu

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.