16.5 C
București
marți, martie 21 2023
București 18.31°C
21 martie 2023

Imperiul unde au scormonit procurorii anticorupție

- Advertisement -spot_img

Este un exemplu de urmat cel puțin pentru copiii săi, dacă nu cumva chiar pentru tot satul românesc tot mai părăsit de lume în ultimii ani. În copilărie bătea ulițele pline de noroi și de nămeți pentru a-și vedea de școală, străbătând pe jos zeci de kilometri fără a se da învins. O singură dată viața l-ar fi putut învinge, când și-a pierdut fratele iar el „se pregătea” să vină pe lume. Cu toată forța de care a fost în stare, s-a ridicat cu demnitate și a organizat șantiere peste șantiere, până pe la vârsta majoratului, ajutându-i pe cei care iubesc natura să-și construiască mult visata casă. La țară, acolo unde s-a născut veșnicia, vorba poetului și filosofului Lucian Blaga. A trecut de treizeci de ani în prezent și, deși înfruntă toate provocările vremii, îți dă senzația că poate construi imperii. S-a împrumutat de peste tot, a cumpărat zeci de hectare de teren și le muncește până ce ziua asfințește.

Când l-am auzit prima dată vorbind, Cătălin Năriță din satul Simocești, județul Alba Iulia mi-a lăsat impresia unui om cu o vârstă venerabilă. Nici vorbă de un simplu crescător de animale, la începutul tinereții. Am deslușit imediat la el atitudinea de neaoș cinstit, de familist și tată împlinit, dar și de un om de toată isprava. Cu responsabilități care nu-i dau pace, dar care-i plac la nebunie. De pildă, creșterea animalelor, a vițeilor în special. Am avut ocazia să-l întâlnesc personal cu ocazia zilei Marii Uniri în zona în care domnește spiritul lui Avram Iancu la hotarul a două județe. Pe aceste meleaguri s-a născut și Cătălin, un om care sfințește locul. Bată-l norocul!

În seara în care am ajuns în zona sa natală, la limita între cele două județe, Alba și Hunedoara, m-a cuprins brusc un sentiment aparte. De liniște interioară și de bucurie în același timp. Parcă era totul ca pe vremea bunicii mele de la țară, de la vreo 15 km de oraș. Doar acolo am mai întâlnit un asemenea sentiment extrem de bine așezat și de prezent. Era ca o stare de fericire continuă, care venea necondiționat de undeva de dincolo de noi.

Alături de prieteni și de câțiva apropiați, Cătălin avea planificate câteva activități pe care le face în mod obișnuit. Sacrificarea unui animal domestic și o partidă de vânătoare. L-am luat imediat deoparte și a început să ne povestească tot mai multe despre viața lui, de când a fost mic și până s-a făcut mare, atunci când a luat taurul de coarne și a început să construiască la el în zonă un mic imperiu.

Moment în care, în anturajul său, au apărut, din senin, niște personaje cu adevărat sinistre. Doi polițiști fără prea multă carte, ambii din Inspectoratul General al Poliției Române. Unul se subordonează la vârf șefului Inspectoratului de Poliție Alba Iulia, comisar Florin Dogaru, iar celălalt, direct șefului Direcției de Operațiuni Speciale, chestorul Vasile Costea.

Singura dată când boala i-a doborât familia

Crescut într-o familie de o modestie rar întâlnită chiar și la sat, Cătălin calcă pe urmele mamei sale și ale tatălui său și absoarbe tot ce se putea absorbi din ceea ce noi oamenii numim omenie, umanitate și chiar empatie. În momentul în care tânărul de azi era în burtica mamei sale, familia lui Cătălin primește cea mai cumplită veste, care-i obligă pe cei doi părinți să vândă tot ce agonisiseră de-o viață – casă, animale, terenuri pentru a-și salva copilul de la moarte. Singurul lor băiat, Claudiu, fusese diagnosticat cu o boală gravă, care i-a și adus sfârșitul în cele din urmă, la numai cinci ani, deși cel care s-a oferit să-l opereze pe organul vital a fost nimeni altul decât renumitul neurochirurg român Vlad Ciurea, astăzi autor de carte.

Primul polițist care se dă în stambă

Culmea, ca o ironie parcă, în ziua în care Cătălin sacrificase al treilea sau al patrulea porc din iarna aceasta, polițistul „nevăzut” de la Direcția de Operațiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române, Cosmin Sălăgean, ne cerea, de pe un cont fals de Facebook, al unei femei singure și vădit perverse, prietenia noastră virtuală. Ar fi fost singurul loc în care un polițist de teapa lui și colegul nostru ar fi putut fi „prieteni”. Cunoaștem mulți polițiști în țară dată fiind activitatea aceasta extrem de specială pe care o facem în slujba cetățenilor, însă atâta prostie crasă ca a celui care execută astfel de „operațiuni speciale” nu am mai întâlnit până acum în toată cariera. Despre celălalt, Călin Lazea, care are obieceiul, potrivit martorilor oculari, să primească „daruri multe și necuvenite” așa cum am și relatat pe larg într-un material de presă, am fost informați că i-au terorizat familia tânărului Cătălin imediat după incursiunea pe care am făcut-o noi în zonă, deși am avut o întâlnire tete a tete cu șeful Inspectoratului de Poliție Alba Iulia, comisar șef de poliție Florin Dogaru, în care l-am rugat rugat să fie transparent în ceea ce-l privește pe Lazea și faptele sale.

În discuția pe care am purtat-o față în față în propriul lui cabinet, asupra statutului polițistului Călin Lazea, șeful I.P.J Alba, comisarul Dogaru a fost imprecis în detalii. Dacă ne-a mințit, ascuzând detalii, vom afla și noi în cele dim urmă. Pe de o parte, ne-a spus că există două cercetări disciplinare îndreptate împotriva lui Lazea, dintre care una s-a soldat cu penalizarea pe șase luni din salariul lui de polițist, aplicându-i-se un procent de amendă de 20%, contestat de Lazea în instanță, iar pe de altă parte ne-a comunicat că o altă cercetare este în fază de „stand by” în acest moment ca urmare a deschiderii unei acțiuni penale îndreptate împotriva lui.

Interesant este faptul că Dogaru ne-a trimis oficial o adresă, înainte de a ne primi în cabinet, în care menționează faptul că la adresa polițistului Lazeaau fost depuse 10 sesizări privind posibile fapte de abuz în serviciu dar și de abateri de la normele de etică și deontologie profesională, sesizările privind posibilele fapte de natură penală fiind înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru competentă cercetare”. „Într-un singur cazne transmite șeful I.P.J Alba Iulia, comisarul Dogaru, a fost declanșată cercetarea prealabilă față de Lazea, fiind în curs de judecare”.

De altfel, tot la acea întâlnire în care s-a declarat extrem de deschis la discuții cu toată lumea, șeful I.P.J Alba Iulia, comisarul Florin Dogaru a ținut morțiș să ne comunice faptul că eventualitatea unei înregistrări audio pe care am face-o la el în birou „constituie infracțiune”.

Vănătoare de caprioare sau de iepuri sălbatici?

Pregătit cu autorizație de vânătoare pentru căprioare și iepuri sălbatici, Cătălin își invită unul dintre partenerii de vânătoare, care străbate drumul de la Cluj, la o partidă pe meleagurile natale. Una este vânătoarea la pândă și alta este vânătoarea la goană. La prima mergi singur în pădure și aștepti, pe când la al doilea tip de vânătoare mergi musai însoțit și gonești animalele sălbatice prin tactici specifice de vânătoare, de pildă strigatul, chiăitul și lovirea copacilor din pădure. Având alături alți doi colegi, Cătălin trage primul foc de armă. Văzuse două căprioare țâșnind printre copaci, doar că distanța până la ele a fost mult prea mare ca animalele să fie atinse și să cadă din picioare. Precizia unei astfel de arme de foc, de proveniență rusească, este de numai 50-60 de metri.

La numai 20 de kilometri de locul de vânătoare unde Cătălin își conduce prietenul sosit la vânătoare, se vede vârful muntelui Găina. Și Apusenii, dacă vreți.

Urcând spre pădure prin comuna Sohodol, este imposibil să nu dai de cabana de la pădure și țarcul de viței al tânărului Cătălin Năriță. Nu este sigura casă pe care Cătălin nu a finalizat-o. Încă una, din lemn și de un bun gust și o simplitate aparte, e făcută de pe vremea când Cătălin încă se mai ocupa de construcția de case. I-a vândut-o unei familii de pensionari originari din Cluj, care și-au dorit chiar ceva deosebit, la aer curat și-n liniștea naturii. Priveliștea de aici este cu adevărat uluitoare. Iar combinat cu zornăitul clopoțeilor de la căpăstrul animalelor, te simți ca într-un range american.

Trofeul vizat de DNA. Porcul (împăiat) din pădure. 

Mai sus, în cabana de la munte, Cătălin a fost nevoit să-i primească la primele ore ale dimineții, în vara anului trecut, pe mascații care i-au cotrobăit toată casa. Și pe cea în care locuiește, dar și pe cea care stătea goală, fiindcă pe timpul iernii vitele și vițelușii nu merg la păscut. S-au trezit cu ei pe cap, deși abaterile de la lege au fost pe zero. Cei doi polițiști, care încă mai îmbracă uniforma Poliției Române, și-au folosit cum au putut mai bine influențele și i-au trimis omului, la ferma lui de animale, mascații la percheziții. L-au acuzat de fel de fel de fapte, înșelând astfel, organele de control ale statului român. N-au găsit nimic cu care să-l infunde. Absolut nimic. Aflu între timp, de la bunul său partener de vânătoare sosit din Cluj să caute vânat, că mascații i-au călcat lui Cătălin și pragul casei din pădure suspectându-l că ascunde acolo, la informațiile primite de la cei doi polițiști „ținuți în brațe” de cineva care se aseamănă cu ei, cine știe ce dovezi ale unor fapte penale, de care întotdeauna tânărul iubitor de animale s-a ferit cât a putut.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

1 COMENTARIU

  1. Din cauza unor fapte ca astea, Romania este pe ultimul loc in Europa si printre ultimele in lume, dupa Surinam, Togo, Sri Lanka si Namibia la capitoul Democratie. G.B. Shaw spunee ca daca „Justitia nu poate face dreptate celui mai umil individ, atunci intreaga Justitie e o batjocura”. La noi, oamenii cinstiti care muncesc din greu, care au in spate ani de studii grele sunt umiliti si injositi zilnic de cocalari si curve de traftir care te scuipa din masini bengoase, de personaje analfabete incaltate la prima generatie montate in functii cheie care taie si spanzura si se cred Dumnezei pe pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.