Unul din cele mai încărcate locuri de istorie contemporană de la noi din țară, Castelul Cantacuzino din stațiunea Bușteni, cu afaceri care depășesc anual jumătate de milion de euro, joacă tare. Taxează clienții cu 12 RON intrarea la restaurantul din propria curte. În plus, balconul din spatele fațadei Castelului stă să se prăbușească pe turiștii care vin să admire zonă.
Priveliștea este o splendoare. O contempli ore în șir și ai impresia că tot muntele, de fapt, te înconjoară. În puține locuri din țară vezi așa ceva. În fața ta, în timp ce respiri aerul curat de munte, se ridică crucea Caraiman care, chiar dacă n-ar fi fost așezată pe vârf, o puteai vizualiza liniștit în gând. Locul ei acolo este parcă predestinat.
În interior, dacă vrei să vizitezi și reprezinți mass media românească sau străină, ți se percep, fără nicio rușine, taxe de intrare și fotografie. Da, ați auzit bine. Bani! Nu contează cine ești și cum te numești, ești taxat pe loc!
De neînțeles este că ”boierii” care domnesc acum peste această moștenire, devenită între timp afacere de casă, au angajat un casier care taxează clienții cu câte 12 RON. La intrarea în curtea Castelului, fără a fi afișat acest detaliu, casierul pretinde de la fiecare client suma de 12 RON drept taxă de intrare, fie că acesta vrea să bea o cafea la restaurantul Castelului fie că doar vrea să admire priveliștea pe care i-o oferă locația. ”Am eu față de bugetar! Aici toată lumea plătește!” aruncă cu vorbele, individul plătit să taxeze clienții la intrarea în curtea Castelului, acolo unde se află și restaurantul. Nici vorbă de vouchere în schimbul acestor bani, așa cum apare la ei pe site.
Iadul din spatele Castelului: balconul
Dacă faci o mică incursiune în spatele Castelului, de curiozitate, constați cu surprindere că, dacă nu caști bine ochii, singurul balcon cu vedere pe spate stă să se prăbușească din moment în moment peste turiști aflați în vizită. Fără a fi semnalizat ca atare și fără să se fi luat măsuri de securitate pentru trecători. Am sesizat noi autoritățile statului român și, cum altfel, ne-au și răspuns prompt, la obiect: ”În ceea ce privește riscul desprinderii tencuielii balconului clădirii și a sistemului de colectare și eliminare a apei pluviale (jgheaburi și burlane), vă informăm că zona nu se află pe traseul de deplasare a persoanelor aflate în vizită. Totuși, inspectorii de muncă au dispus angajatorului măsuri de conformare, în special suplimentarea măsurilor de protecție, atât pentru personalul propriu cât și pentru vizitatori, respectiv semnalizarea zonei” ne-a comunicat Dumitra Ionescu, șefa I.T.M Prahova.
Deschisă în 2010, firma ZAMORA ESTATE SRL gestionează în prezent afacerea castelului care, pe timpuri, a aparținut NABABULUI, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționarul principal al vechii firme, cu 95 % din acțiuni a fost cetățeanul de origine germană NEUSCHITZER KURT ALBERT. Mai nou, de când societatea s-a redenumit, acționarii s-au schimbat și înmulțit pe baza unei infuzii masive de capital. Cele mai mari procente le revin acum cetățenilor de origine rusă MARTYANOV VITALY, respectiv ORESCHENKO ANDREJ cu câte 31.5 %, lui ALBERT revenindu-i în cele din urmă 29.6 %, acesta răscumpărând 10% din acțiunile unul alt reprezentant din firmă cu sediul în BELIZE, SEACOST ENTERPRISES CORP.