-2.5 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.96°C
05 februarie 2023

„Cei mai periculoşi români: infractorii cu gulere albe!”

- Advertisement -spot_img

E profesor doctor şi psiholog criminalist. Cunoaşte tot ce vrei şi nu vrei în materie de crime, dar cu toate acestea ştie că, în spatele unei minţi cu adevărat bolnave, niciun specialist nu va putea pătrunde vreodată pe deplin pentru a desluşi un mister care se ascunde de decenii întregi: crima îndreptată împotriva semenului tău!

Psihologul judiciar Tudorel Butoi

Oricare dintre noi poate fi un ucigaş?

În împrejurări speciale orice om poate să ucidă. Aceasta ne duce şi la ideea antagonică că nu oricine poate ucide.

Ce este o împrejurare specială?

Una dintre împrejurările speciale este legitima apărare. Când în faţa unui context care ţine de existenţa unui atac direct, injust şi imediat şi care să nu fi putut fi evitat altfel decât prin crimă, omul face crima. El are un suport uriaş: instinctul de conservare. Individul se mobilizează psihic şi fizic pentru a scăpa de pericolul la care ne-am referit.

Cu alte cuvinte pot fi 20 de milioane de crime…

Potenţial da.

Poate fi detectat de dinainte psihicul unui criminal?

Nu. Au încercat alţii înaintea noastră. Lombrozo de exemplu. Întemeietorul şcolii pozitiviste italiene identifică la o parte dintre criminalii pe care îi studiază el în închisorile din Sicilia aşa zisul chip criminal predestinate să ucidă. El găseşte o înclinaţie către superstiţie, către misticism, către jocurile de noroc, credinţă în soartă şi destin şi spune că cei care au astfel de caracteristici, pe lângă cele fiziologice şi somatic, vor ucide. Fapt care este o greşeală de cercetare ştiinţifică. De aceea cade teoria lui Lambrozo.

Criminalii din ce categorie fac parte?

Din categoria excitabililor. Excitabili mental după care se pune în mişcare componenta somatică. Şi nu mai ai frâne mentale. Componenta educativă este cea care ne formează nouă frâne mentale tocmai în sensul de a inhiba comportamente agresiv excitabile violente. Dacă am face acum un studiu asupra copiilor care se joacă în Cişmigiu, la 2 ani, 2 ani şi jumătate, e suficient ca Adrian să-i ia găletuşa din mână Marianei şi se trezeşte urgent cu o lopăţică peste faţă. Aproape spontan se întâmplă lucrurile. Defensa şi atacul fac parte din natura noastră latentă.

Care a fost cea mai cumplită crimă înainte de ’89? Dar după ’89?

Este mult mediatizată afacerea Râmaru, dar noi am mai avut criminali notorii şi nu nepărat că ar fi o laudă. Numai dacă mă gândesc la afacerea Sârcă Ion care a operat în ’45. Un pedofil inveterat, cu nărav obţinut în închisori şi care are 8 omoruri de copii, violaţi şi ucişi cu un mod de operare foarte interesant. Există o mare deosebire între omul inteligent şi omul viclean. Mult mai periculos este cel din urmă. Acest ucigaş se dădea drept arendaş de viţă de vie. După ’89 am avut taximetriştii morţi, iar în urma lor rămâneau si femei ucise. 6 la număr. Un criminal în serie este şi psihopatul achizitiv, care îşi ucide victimele pentru achiziţionare de bunuri şi valute.

Oare ce e în mintea acestor oameni?

Dacă aş şti,  v-aş răspunde pe loc, dar şi pentru mine reprezintă o temă de cercetare.

Care sunt cei mai periculoşi infractori în ziua de azi?

Infractorii cu gulere albe. De regulă acest tip de infractor este un bun economist, are nu ştiu câte certificate, ştie limbi străine, se duce în zona administrativă, politică şi prezintă un foarte mare risc. Pe el şi pe puii lui îl vom găsi în societăţile de asigurări, în sistemele bancare şi se înarmează prin cunoştinţele pe care le are cu redutabile strategii şi inginerii financiar economice. Este foarte bine acoperit cu acte, hârtii, transferuri de bani în paradisuri fiscale, cu complici. Eu îi consider foarte periculoşi pe aceşti infractori, dar viaţa este până la urmă valoarea supremă. Ei beneficiază pe de o parte de clemenţa actului de justiţie, însă , pe de altă parte , cel mai grav este că scorbura rămâne plină şi după ce sunt condamnaţi. Fiindcă ei se întorc după ce fac 5 ani de puşcărie.

Despre abolirea pedepsei capitale ce părere aveţi?

Nu mai sunt atât de sigur, ca în tinereţe, că pedeapsa cu moartea este cea mai potrivită. Acum în bastionul democraţiei ti se  dă posibilitatea de a alege: gazul sau injecţia letală. Şi mai sunt statele din zona asiatică. Statele din Europa au abolit pedeapsa capitală. Dacă s-ar face acum un referendum cu siguranţă ar fi reintrodusă pedeapsa capitală.

 

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.