26.4 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 27.38°C
22 septembrie 2023

Teologul care halește secrete de stat

- Advertisement -spot_img

Într-unul dintre cele mai ample și bine documentate rapoarte de control efectuate anul trecut de Corpul de Control al Primului Ministru, se află și cel care-l incriminează până peste cap pe actualul șef al Inspecției Muncii, Inspectorul General de Stat Dantes Nicolae Bratu. Deși legea îi interzice să ocupe o funcție publică cu acces la documente secrete fără a deține certificatul ORNISS, Bratu este singurul funcționar cu rang de ministru din țară care nu îndeplinește această condiție de mai bine de zece ani.

Într-un document oficial al Guvernului României din aprilie anul trecut care se întinde pe câteva zeci de pagini și privește controlul efectuat la Inspecția Muncii, șeful Corpului de Control al Primului Ministru al României, Secretarul de stat Daniel Tănăsoiu, trage mai multe semnale de alarmă instituțiilor statului român, unele dintre ele de o gravitate extremă.

Le luăm de la cap la coadă, potrivit acestui raport.

Cocoțat în vârful ierarhiei sociale de ani buni, mai precis din anul 2000 atunci când a fost numit la ordinul ministrului de resort, Inspectorul General de Stat din Inspecția Muncii, Dantes Nicolae Bratu își exercită profesia nestingherit având acces la documente secrete de stat fără a deține certificatul ORNISS.

Esențial și obligatoriu la o astfel de poziție ocupată în câmpul muncii.

Orban l-a luat puțin pe Bratu de mânecă, după care l-a lăsat la locul lui

Bratu a fost forțat să plece de la Conducerea Inspecției Muncii anul trecut la presiunea fostului Prim Ministru al României, Ludovic Orban, care l-a detașat la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, ca secretar general. Doar pentru un timp, însă. Fostul șef al Inspecției Muncii a revenit la finalul anului trecut pe funcție, tot fără certificatul ORNISS în condițiile în care noua conducere a ministerului Muncii și Protecției Sociale, nu-l înlătură pe Bratu de la conducerea Inspecției Muncii în ciuda tuturor evidențelor și măsurilor legale.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit pentru publicația noastră că ”cel mai mare pericol este, în realitate, Ctin Bujor și nu Dantes Nicolae Bratu, șeful de la București fiind infiltrat în ITM de gruparea generalului Gabriel Oprea”, trimis recent în judecată pentru moartea tânărului polițist de la Brigada Rutieră Bogdan Gigină. ”Cu astfel de oameni la conducerea Inspecției Muncii nu ne putem mira de ce se întâmplă asemenea tragedii naționale precum cea mai recentă, de la Institutul Matei Balș”, ne-au mai declarat sursele noastre.

În perioada 2017 – 2019 inspectorii de muncă din cadrul IM nu au efectuat toate controalele propuse prin graficele de control aferente acestor ani, astfel un număr de 4 inspectorate teritoriale de muncă, respectiv București, Prahova, Teleorman și Vaslui, nu au fost verificate de către inspectorii din cadrul DCRM, DCSSM și SSPPP. Concluzionând, în perioada 2017 – 2019, IM și-a exercitat în mod deficitar una dintre principalele funcții ale managementului, și anume funcția de control”, apare scris în raportul Corpului de Control al Primului Ministru.

Împreună cu remunerația de la Inspecția Muncii, potrivit declarației sale de avere, Bratu a încasat anul trecut venituri de peste 2000 euro/lună. Ultima dintre instituțiile de învâțământ superior absolvite de Bratu este chiar Facultatea de Teologie, pe care a încheiat-o în anul 2011 fără a da curs însă și lucrării de licență.

În 2012, SRI și ORNISS i-au dat aviz negativ lui Bratu pentru acces la informații clasificate

Conform listei funcțiilor care necesită acces la informații clasificate ”Secrete de Stat” funcția de inspector general de stat, respectiv funcția de inspector general de stat adjunct necesită accesul la informații clasificate ”Secrete de Stat”, nivel ”Secret”. Dantes Nicolae Bratu, în calitate de inspector general de stat al IM a fost înscris în Lista persoanelor a căror funcție necesită acces la informații clasificate ”Secrete de Stat” nivel ”Secret”. În data de 11.04.2012 s-a comunicat avizarea negativă privind accesul la informații ”Secrete de Stat” pentru domnul Dantes Nicolae Bratu – Inspector General de Stat al IM.

Din același raport al Corpului de Control mai spicuim: ”În perioada 2011 – 2020 domnul Dantes Nicolae Bratu – Inspector General de Stat al IM a avut autorizație de acces la informații ”Secrete de Serviciu”. Domnul Dantes Nicolae Bratu numit inspector general de stat al IM prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nu a deținut și nu deține autorizație ORNISS pentru accesul la informații clasificate ”Secrete de Stat”, nivel ”Secret”. În consecință nu a fost avut în vedere faptul că, în perioadele în care se efectuează aceste verificări, funcționarul de securitate, neavând o continuitate a autorizării, nu-și putea îndeplini atribuțiile specifice acestei funcții”.

Raluca Turcan, sărită de echipa de comunicare publică

În încercarea de a ne fenta cu un răspuns oficial, ministerul Muncii și Protecției Sociale prin direcțiile sale specializate, subordonate direct noului ministru a încercat următoarele răspunsuri către redacția noastră: ”În conformitate cu prevederile Legii nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii și ale Hotărârii Guvernului nr. 488/2017 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii, pentru Inspectorul General de Stat nu sunt menționate atribuții care să necesite aviz ORNISS pentru acces la informații clasificate. Serviciul Român de Informații, prin unitatea sa specializată, are competența generală de exercitare a controlului asupra modului de aplicare a măsurilor de protecție de către instituțiile publice și unitățile deținătoare de informații clasificate, potrivit art.  191 alin. (1) din HG nr. 585/2002. La data numirii domnului Dantes Nicolae Bratu în funcția de inspector general de stat al Inspecției Muncii, funcție asimilată celei de director general, erau aplicabile prevederile art. 54 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulerioare, astfel deținerea unei autorizații de acces la informații clasificate nu a constituit o condiție pentru ocuparea acestei funcției. Totodată, în conformitate cu prevederile legale, nu există obligativitatea deținerii unui certificat ORNISS pentru ocuparea funcției de Inspector General de Stat.

Când i-am întrebat din nou de ce se contrazice în mod flagrant ceea ce a întocmit Corpul de Control al Primului Ministru cu ceea ce ne-a comunicat însuși ministerul Muncii, oamenii din aparatul administrativ al Ralucăi Turcan l-au sărit pe actualul ministru și nu ne-au mai oferit niciun răspuns. La fel au procedat și actualul premier în funcție, Florin Cîțu, dar și conducerea Secretariatului General al Guvernului.

 

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.