25.2 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 25.73°C
22 septembrie 2023

Cofetăriile TIP TOP, raiul contrabandei cu țigări

- Advertisement -spot_img

O statistică realizată de Ministerul de Interne la nivel național pe anul trecut referitoare la fenomenul contrabandei cu țigări relevă o situație extrem de îngrijorătoare, dacă nu chiar una foarte gravă și în același timp foarte periculoasă. Bucureștiul se află în topul listei acestui fenomen surclasând detașat cele mai importante regiuni ale țării, de altfel, recunoscute pentru manifestarea infracționalității cu țigări contrafăcute trecute de granițele țării noastre.

Pentru majoritatea bucureștenilor e greu de crezut că, tocmai în locul în care te așezi pentru a mânca un meniu de prânz sau vii să servești un produs de patiserie ori un ecler cu ciocolată în timp ce savurezi un expresso scurt la trei lei se desfășoară un amplu fenomen al contrabandiștilor de țigări.

Lanțul de cofetării TIP TOP din capitală, deținut de doi cetățeni irakieni, căci despre această afacere este vorba, este cel mai cunoscut loc din capitala țării unde fenomenul contrabandei cu țigări se desfășoară ”la vedere” și, nu există niciun dubiu, cu complicitatea polițiștilor bucureșteni.

Într-o intervenție pe care a avut-o la fața locului, ”la pont” cum se spune în termenii de specialitate, unul din oamenii de încredere ai șefului sectorului 6 al Direcției Generale de Poliție București, agentul de poliție Marius Beldiman a sosit la aproximativ treizeci de minute să constate flagrantul la cofetăriile TIP TOP Crângași după ce unul din reporterii Anchete Speciale le-a dat oamenilor legii pontul. La doar trei minute distanță de mers pe jos de secția 20 Poliție, aflată în imediata vecinătate a Pieței Crângași și a cofetăriei TIP TOP unde avea loc contrabanda cu țigări, cu sprijinul nemijlocit al florăresei care deține florăria de vis-a-vis, polițistul Marius Beldiman care a sosit la fața locului ne-a declarat ulterior: ”O cunosc pe femeia cu cercel în nas, e veche pe la noi, pe aici. Din păcate, în acest moment nici ea și nici altcineva nu se mai află în locația respectivă. Dar vom mai trece pe aici și vom vedea ce se mai întâmplă”, dând în același timp de înțeles că, în Piața Crângași unde este arondată secția de Poliție la care polițistul lucrează se întâmplă multe lucruri infracționale, contrabanda de țigări fiind doar una dintre ele.

Timp de mai bine de o oră reporterii AncheteSpeciale au fost martorii unui fenomen despre care Poliția de Frontieră trimite constant informări opiniei publice. Mai exact, fenomenul infracțional al contrabandei cu țigări. Cum se întâmplă acest lucru în realitate, e simplu: o gașcă de oameni își face veacul în cofetăria TIP TOP zona Crângași. Nu e musai să fie de etnie romă. O femeie membră a grupării infracționale ține lângă ea o sacoșă în care a îndesat câteva cartușe de țigări contrafăcute. Cu sprijinul florăresei de vis-a-vis, care are proprii clienți și este sunată personal de aceștia pentru a-și căpăta marfa, contrabandista principală scoate din sacoșă câte pachete de tigări i se cer. Sau cartușe, depinde cât de înrăiți sunt la capitolul fumat. Florăreasa primește banii și toată lumea e fericită. Dincolo de geamurile cofetăriei, la doar doi pași, stau ”de șase”, cu mașina pornită, alți contrabandiști, în mașina cărora zace o cantitate semnificativă de tigări contrafăcute. Iar toate astea sub privirile nevinovate ale angajatelor cofetăriilor TIP TOP din capitală.

Frații irakieni Bakhaya Tawfik și Basim care dețin lanțul de cofetării TIP TOP din capitală au în prezent peste trei sute de angajați și au raportat pentru anul 2016 o cifră de afaceri de peste 9 milioane de euro.

Statistica Ministerului de Interne

Potrivit Ministerului de Interne: ”În 11 luni ale anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat şi destructurat 44 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 245 persoane. Totodată, în aceeași perioadă din anul 2015 au fost identificate şi destructurate 27 grupuri organizate, în care au fost identificate 292 persoane. Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii provin, preponderent, din R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Serbia şi România. Cele mai traficate mărci de ţigări au fost L&M, Plugarul, Doina, Jin Ling, Ronson, Marble, Monte Carlo, Marlboro. Cât despre rutele folosite de contrabandiști lucrurile se prezintă astfel:

La frontiera de Nord, (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale.

La frontiera de Est, (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) sunt predominante ţigările de origine din R. Moldova (ţigări de calitate inferioară – Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici – încadrate plafonului vamal – de către persoane fizice.

În judeţele din Sud-Vestul ţării, (judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş) sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

Bucureștiu-i fruntea!

Într-un răspuns pe care l-am primit de la agentul de poliție Gabriel Cilincă de la Poliția Capitalei, acesta ne-a informat: ”În anul 2016, la nivelul Poliției Capitalei, au fost înregistrate în total 530 de infracțiuni de contrabandă cu țigări, din care, 516 cu autori cunoscuți, 480 dintre aceste cazuri fiind constatate în flagrant”, ceea ce denotă o infracționalitate aproape dublă față de celelalte regiuni ale țării.

UPDATE: În data de 23.02.2017, Directorul de Marketing al cofetăriilor Tip Top, Alexandru Îmbuzan, ne-a contactat telefonic solicitându-ne un drept la replică.

Click aici pentru a-l citi.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.