9.9 C
București
duminică, decembrie 3 2023
București 10.97°C
03 decembrie 2023

Complicii lui Dragnea de la fraudarea Referendumului, condamnați

- Advertisement -spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat, luni, pe Marius și Simona Preduț la un an și patru luni de înschisoare cu suspendare în dosarul Referendum, după ce aceștia și-au recunoscut vinovăția.

Procurorii Direcției Națioanle Anticorpuție (DNA) au solicitat, vineri, judecătorilor de la ICCJ condamnarea la închisoare cu suspendare a lui Marius și Simona Preduț în dosarul ”Referendum”.

Avocatul lui Marius Preduț a cerut judecătorilor ca acesta să fie doar amendat, având în vedere că și-a recunoscut faptele. Totodată, avocatul a invocat faptul că Marius Preduț ”a fost instigat și constrâns” să fraudeze listele electorale de către conducerea localității unde acesta domiciliază.

Marius și Simona Preduț au fost membri în Biroul Electoral al secției de votare 105 în Piatra Olt. Cei doi au fost acuzați de săvârșirea infracțiunilor de falsificare prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot.

În 10 ianuarie magistrații i-au întrebat pe cei 75 de inculpați din acest dosar, inclusiv pe vicepremierul Liviu Dragnea, judecat pentru fraudarea referendumului, dacă își recunosc vinovăția. Doar doi Marius și Simona Preduț au răspuns afirmativ, ei putând beneficia astfel de reducerea pedepselor cu o treime.

Tot la ultimul termen, judecătorii au respins două solicitări depuse anterior de Liviu Dragnea prin care acesta cerea retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale și separarea cazului său de cel al celorlalți 74 de inculpați.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale. Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Totodată, în paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.