Doi dintre hoții de tablouri din Olanda au fost condamnați definitiv, joi, la închisoare. Magistrații Curții de Apel Bucuești i-a condamnat pe principalul vinovat, Radu Dogaru, la 6 ani de închisoare, iar pe complicele lui, Eugen Darie, la 5 ani și patru luni de închisoare.
Radu Dogaru este acuzat de furt calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, iar Eugen Darie este acuzat de complicitate la furt calificat.
Cei doi au fost condamnați pe fond la câte 6 ani și opt luni de închisoare de Judecătoria Sectorului 3, în noiembrie 2013. Pedepasa li s-a redus încă de pe atunci la o treime pentru că și-au recunoscut vinovăția.
Dogaru și Darie au participat, alături de alți complici, la cel mai mare furt de tablorui din ultimii 100 de ani. În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, românii au pătruns în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, de unde au sustras șapte tablorui a căror valoare totală este estimată la 18 milioane de euro.
Tablourile sustrase sunt „Tete d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” si „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.
Românii au scos din muzeu tablourile în niște sacoșe de rafie, după care le-ar fi ascuns în fețe de pernă pentru a le transporta cu mașinile în țară, în localitatea tulceană Carcaliu, unde ar fi fost ascunse în casa mamei lui Radu Dogaru, Olga Dogaru. Aceasta ar fi îngropat tablourile în cimitirul din sat, dupa care, de frică, le-ar fi dezgropat și ar fi ars cel puțin trei dintre ele în soba din baia casei sale, împreună cu niște șoșoni de cauciuc. Restul tablourilor ar fi fost vândute pe piața neagră din Belgia sau unui magnat rus.
Pentru Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat și Adrian Procop, ceilalți inculpați în dosar, procesul continuă.