De 1 lună de zile primarul orașului Bușteni, Mircea Laurențiu Corbu și-a depășit atribuțiile de serviciu lăsând întreg orașul pe care-l administrează, în special cele 7 unități școlare de pe raza localității turistice de pe Valea Prahovei, în plină pandemie și în plină stare de alertă, fără asistent medical. Camelia Militaru era singurul asistent medical angajat și reangajat de 5 ori la rând pe perioadă determinată, o specialistă care avea grijă de cei peste 900 de elevi care frecventează zilnic unitățile de învățământ. Aceasta a fost concediată abuziv la jumătatea lunii aprilie de edilul șef pentru a-i face loc ”unei apropiate de-a partidului”, potrivit surselor noastre.
De anul trecut, de la debutul situației epidemiologice din țară de când au început să apară și primele Hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, relațiile de muncă în toate domeniile au suferit un impact major. Deși pe perioada stării de alertă sunt interzise prin lege conflictele de muncă în domenii strategice printre care și sănătatea, primarul orașului Bușteni, penelistul Mircea Laurențiu Corbu a decis de la sine putere ca singurul asistent medical al orașului, femeia care avea grijă zi de zi cum putea ea mai bine să verifice și să trieze cei peste 900 de elevi din oraș, să fie dată afară pe ușă printr-o notificare telefonică venită direct de la biroul de resurse umane al primăriei.
O ușă pe care ar urma să intre, spun sursele noastre, una din apropiatele primarului în funcție pe linie de partid, soția City Managerului orașului Bușteni, Estera Crișan, fost ofițer de credite la Raiffeisen Bank. Potrivit profilului ei public de pe rețeaua de socializare Facebook, Estera a absolvit școala de studii postliceale ”Sfântul Vasile cel Mare” din Ploiești, după ce a încheiat cu liceul teoretic. Pentru că totul părea suspect și intenția primarului a fost devoalată, ca să nu bată prea tare la ochi, edilul de la Bușteni i-a găsit Esterei ”un alt loc sub soare”, tot într-o instituție publică.
Comisia de evaluare la concursul de la sanatoriul din Bușteni nu există
De la începutul lunii mai ”micuța vedetă” din cărțile primarului apare că a câștigat un concurs, ”de pile spun sursele noastre”, la Sanatoriul din Bușteni, Estera ocupând acum poziția de asistent medical debutant. Foarte interesant este faptul că, deși l-au anunțat public respectând aparent protocolul pentru angajările instituționale, în anunțul oficial ca urmare a desfășurării concursului și anunțării notelor obținute de participanți, Comisia de evaluare nu este menționată.
Managerul interimar al Sanatoriului din Bușteni, Răsvan Constantin Clinci nu a răspuns până la ora publicării acestui material întrebărilor publicației noastre. De îndată ce ne sosesc, le publicăm.
De frică însă că nu s-a descurcat cu angajarea Esterei, ”asistenta lui preferată”, Corbu a recurs la începutul acestei săptămâni la o altă inginerie. A angajat-o pe Dr. Mija Carmen unul din doctorii de familie din Bușteni însă fișa postului nu-i poate permite acesteia să se erijeze în rolul asistentei medicale dată afară de edil. Asta în condițiile în care deja alți 2-3 medici de familie din oraș l-au refuzat rând la rând pe Corbu, cei peste 900 de elevi rămânând în continuare fără asistentă medicală în școli.
Asistenta al cărei trecut profesional este ireproșabil
Primind la fostul loc de muncă cele mai bune calificative și venită din București ca să lucreze în plină pandemie de SARS 2 în orașul de la poalele munților Carpați, acolo unde o aștepta soțul său, asistentei medicale Camelia Militaru i-a fost prelungit contractul individual de muncă de către administrația publică locală de nu mai puțin de 5 ori până la mijlocul lunii aprilie. În mod cu totul obligatoriu, spun specialiștii consultați de reporterii noștri, începând cu penultima prelungire a contractului individual de muncă acesta trebuia să fie făcut pe perioadă nedeterminată, așa cum prevede însăși legea. Șefa DSP Prahova, Ioana Loghin a refuzat să răspundă întrebărilor redacției noastre adresate în scris cu privire la cazul de la Bușteni.
Le-am solicitat un punct de vedere separat atât ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă cât și colegului de partid al lui Corbu, Sorin Câmpeanu, ministrul Educației și Cercetării, doar că la fel au procedat și cei doi demnitari din Guvernul României. Au tăcut mâlc. Surse din Inspecția Muncii ne-au declarat că ”asistenta medicală de la Bușteni a fost în mod cert concediată în mod abuziv, încălcându-i-se grav dreptul la muncă și apărare, iar prin decizia de concediere primarul și echipa lui a lăsat loc unor interpretări legislative dubioase, invocând Codul Muncii și nu Legea 53/2003, modificată și actualizată”. ”Asistenta medicală concediată abuziv de la școlile din Bușteni trebuie să facă o plângere la ITM Prahova, urmând ca inspectorii muncii să meargă de urgență în control la Primărie și să o repună pe Militaru în drepturi. Dacă nici la aceste dispoziții primarul nu o pune în drepturi, inspectorii muncii de la ITM Prahova vor merge din nou în control, îi vor aplica primarului obligatoriu o amendă de la 5000 – 10.000 ron după care asistenta poate merge liniștit la instanța de judecată care o va pune fără doar și poate în drepturi, cu respectarea obligațiilor financiare din urmă și nu numai”, ne-au declarat sursele noastre din Inspecția Muncii.
UPDATE 1: Primarul orașului Bușteni, Laurențiu Corbu, a publicat în seara zilei de ieri o postare pe rețeaua de socializare Facebook ca urmare a publicării materialului nostru intitulat ”Corbul care a devenit lup de oraș”. O puteți citi aici. Sună a amenințare?
UPDATE 2: Managerul Sanatoriului din Bușteni ne-a comunicat astăzi răspunsurile la solicitarea noastră de acum 2 zile. Le puteți citi în cele 3 pagini, aici, aici și aici.