16.5 C
București
marți, martie 21 2023
București 18.09°C
21 martie 2023

Credidam, fabrica de înşelat artiştii români

- Advertisement -spot_img

Artiştii români sunt înșelați de un ONG ce are peste 11.000 de membri, desemnat să strângă de la televiziuni și posturile de radio, banii datorați acestora pentru drepturile de autor. Din acești bani, fundația Credidam se pare că a reușit, în câțiva ani, să construiască două lanțuri hoteliere și o cafenea în centrul Capitalei.

Un control ANAF, realizat anul trecut, a scos la iveală o evaziune fiscală în valoare de 1.200.000 de euro, însă  raportul inspectorilor Ministerului de Finanțe nu a fost luat în seamă de autoritățile competente care trebuie să aplice legea. Între neregulile scoase la lumină de specialiștii ANAF s-au evidenţiat și mai multe deconturi pentru pamperși, rochițe pentru bebeluși, roomservice și cazări la hoteluri de lux, toate făcute din banii datorați de Credidam celor 11.000 de artiști. ONG-ul Credidam este, din punct de vedere legal, un organism de gestiune colectivă a sumelor cuvenite artiștilor din drepturile de autor. Concret, ori de câte ori un artist apare la televizor sau vocea sa este difuzată de un post de radio, instituțiile media îi plătesc acestuia diferite sume, cu titlu de drepturi de autor. Acești bani sunt virați în conturile Credidam, care, la rândul său, ar trebui să-i distribuie fiecărui artist în parte. În acest sens, Credidam se folosește de două softuri: unul care conține repertoriile de activitate declarate de artiști și unul în care sunt stocate informațiile trimise de posturile de televiziune și de radio, care se referă, însă, exclusiv la numărul de apariții nu și la sumele de bani datorate. Ca urmare, numai directorul Credidam, Ștefan Gheorghiu, știe precis ce sume de bani îi intră în contabilitate și plăteşte mai departe actorilor. Culmea e că aceste sume de bani fac parte din câştigurilelor, Gheorghiu oferindu-le „cât îl lasă pe el inima”,  în condițiile în care acestora le este imposibil să verifice cât au virat televiziunile pentru aparițiile lor.

Credidam, în ilegalitate constantă

Convinși că sunt victimele unei escrocherii, mai multi artişti  între care Andrei Seuşan (În familie, Inimă ţigan, Fetele marinarului, etc), Claudia Prec ( reclame serial Alpha Bank), Toma Cuzin (Las Fierbinţi), Steliana Balacianu (Iubire ca-n filme, Regina, Aniela, etc), Corina Moise (Fetele marinarului), Bogdan Cotlet (Mondenii, Distractis Show), Dan Rădulescu ( Distractis Show), Alexa Istrate ( Nimeni nu-i perfect) şi mulţi alţii  au încercat de nenumărate ori să ceară transparenţă de calcul al sumelor ce sunt virate. Acum ceva vreme s-a facut chiar un memoriu şi la Guvern, dar şi mai multe plângeri la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), organismul care poate controla activitatea Credidam. În urma verificărilor repetate, activitatea Credidam a fost suspendată, până acum de mai multe ori însă, în mod straniu, nicio suspendare nu a fost mai lungă de cateva luni. Apoi dupa fiecare scurta de suspendare, Credidam și-a reluat nestingherită activitatea, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Familia” Credidam demascată, degeaba, de inspectorii ANAF.

În anul 2013, ANAF a declanșat un amplu control în contabilitatea Credidam, iar miile de artisti înșelați de acest ONG așteptau cu sufletul la gură să li se facă, în sfârșit, dreptate. Speranțele lor au prins și mai mult contur în momentul în care ANAF a anunțat, oficial, că la Credidam s-a descoperit o evaziune fiscală în valoare de 1.200.000 de euro, plus mai multe deconturi ilegale pentru pamperși, rochițe pentru bebeluși, roomservice și cazări la hoteluri. Raportul ANAF a rămas fără niciun rezultat, cu toate că, la miile de artisti înșelați se adăuga de acum și statul român. Potrivit unor surse din Ministerul Culturii, afacerea Credidam ar fi înflorit, sub comanda lui Ștefan Gheorghiu, cu sprijin politic, venit de la
vârf. Acest sprijin i-ar fi permis lui Gheorghiu să pluseze și să transforme ONG-ul Credidam în propria lui afacere de familie, în așa fel încât să strângă lângă el numai oameni în care poate avea încredere oarbă. În acest fel, prin intermediul Credidam, Ștefan Gheorghiu ar fi reușit să ridice două lanțuri hoteliere și să deschidă o cafenea de lux în centrul Bucureștiului.  Astfel, AncheteSpeciale a descoperit că avocata Credidam, Liliana Savu este chiar soția directorului Ștefan Gheorghiu. Cei doi au împreună un copil, o fetiță, pentru care au decontat, pe firmă, rochițele și pamperșii. De asemenea s-ar parea ca si fiul din prima casnicie al domnului Stefan Gheorghiu este angajat Credidam si el gestionează tocmai cele două softuturi care conțin, pe de oparte  declarațiile actorilor, iar pe cealaltă parte declarațiile făcute de televiziuni și posturile de radio.

Mişu Cernea, fondatorul Credidam şi Ştefan Gheorghiu, Director General al Credidam, nu au putut fi contactaţi de redacţia AncheteSpeciale pentru declaraţii.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

13 COMENTARII

  1. In perioada 26-27 martie ac la teatrul notara sunteti invitat sa va prezentati punctul dvs de vedere si nu cu lasitate si pe presupuneri, va sustin !

  2. Este foarte simplu de rezolvat, cineva trebuie sa ii urmareasca fizic pe acesti escroci si sa ii omoare!
    Sa vezi pe urma cum se schimba treaba in Romania! Si pe multi altii…

  3. Hahahaha, Stefan Popescu!!! Va e frica de artisti, s-au unit si va umbresc veniturile? E comod sa vorbiti in spatele pseudonimului ! Artistii isi cer drepturile, si noi restul ii sustinem. A veni si a vorbi public cred ca e ultima solutie pentru oricine care cauta si nu gaseste dreptate, deci nu cred ca sunt lasi, sunt motivati!

  4. Este foarte grav daca lupul este stapin la oi .Dragi artisti lucrul cel mai josnic pentru un artist este sa plateasca spatiu la televiziune pentru a se promova . Adica artistii sa sustina financiar televiziunile ,iar din bruma aia de bani Credidamul sa fure si sasi construiasca hoteluri ,cafenele etc. Asta denota ca noi suntem prosti si acceptam asa ceva . Daca lucrurile stau asa eu va propun ca in luna ianuarie 2015 sa propunem o adunare generala a artistilor inscrisi la Credidam in care sa cerem o expertiza financiara a drepturilor noastre financiare ,expertiza ce va fi facuta de experti judecatoresti si curtea de conturi . Daca sunteti deacord haideti sa ne unim cu totii sa informam colegii de data ora si locul unde ne vom intilnii . Sa cerem DNA sa faca un control daca lucrurile stau asa . Suntem obligati moral sa luam atitudine pentru onoarea noastra a artistilor si pentru munca prestata de noi .

  5. Este clar ca este o inselatorie si sa va dau inca un exemplu. Cum este posibil ca artistii lirici dintr-un cor sa cante in 10 concerte spre exemplu, sa cante acele-si piese, sa apara toti in tot atatea difuzari si sa ia bani diferentiat?

  6. DOMNILOR ….. ESTE DE INTELES CA CEI CARE SE OCUPA DE ADMINISTRAREA BORCANULUI CU MIERE SA ISI TRAGA PARTEA LOR … ASA AR FI FACUT ORICINE IN LOCUL LOR , ASA CA NU VA MAI IRITATI DEGEABA …DUMNEALOR AU RISCAT SI AU CISTIGAT … ASTA INSEAMNA CA AVEM CAPITALISM CU ADEVARAT IN ROMANIA … ESTE INTERESANT CUM SI DACA EXECUTORII JUDECATORESTI LE VOR PUTEA LUA VREODATA CEVA DIN AGONISEALA … CA SI RECUPERARE TAXE DATORATE LA STAT FIRESTE … INTRUCIT ACEASTA AGONISEALA TOCMAI PE SPATELE ACESTOR EXECUTORI AU ACUMULATO … INSA DACA ASTA AR PUTEA FI POSIBIL ATUNCI NU AR MAI FI CAPITALISM IN ROMANIA ACESTA AR DISPAREA CU DESAVIRSIRE INTRUCIT NOI STIM CA LEGEA DE BAZA A CAPITALISMULUI PE CARE SA SI FONDAT USA ESTE : IN ORICE TRANZACTIE COMERCIALA RELATIE COMERCIALA CONTRACT COMERCIAL UNA DINTRE PARTI IESE IN PIERDERE FATA DE CEALALTA ESTE MAI DEFAVORIZATA SAU SE PACALESTE MAI PE ROMANESTE BINEINTELES ASUMINDU-SI ACESTE RISCURI AMBELE PARTI EVIDENT…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.