21.3 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 25.99°C
22 septembrie 2023

CSM: Victor Ponta a încălcat independența justiției

- Advertisement -spot_img

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) își asumă raportul întocmit de Inspecția Judiciară care arată că prim-ministrul Victor Ponta a încălcat independența justiției prin declarațiile referitoare la condamnarea lui Adrian Năstase. Premierul  a declarat că Adrian Năstase este condamnat politic și o vicitimă  a regimului Băsescu.

Concluziile din raportul Inspecției Judiciare au fost prezentate joi în Plenul CSM. Potrivit raportului, declarațiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase și celeriatatea soluționării unor sesizări penale afectează independența justiției și induc un sentiment de neîncredere în rândul populației.

Totodată, membrii Plenului CSM au decis, joi, să nu sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la afirmațiile făcute de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Șova, despre condamnarea lui Adrian Năstase. CSM a hotărât să conexeze aceste afirmaţii, precum şi unele declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, la raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de prim-ministrul Victor Ponta, despre condamnarea lui Adrian Năstase.

Dan Șova a declarat, marți, la Digi 24, că este de acord cu afirmația premierului potrivit căreia Adrian Năstase a fost condamnat politic.

„Din punct de vedere juridic, o hotărâre judecătorească – că place, că nu place CSM-ului, o spun sub umbra celor 18 ani de avocatură –  nu se poate afla decât în trei situaţii: este pronunţată în conformitate cu probatoriul instrumentat în cauză, şi atunci este o hotărâre legală şi temeinică, ori este pronunţată în contradicţie cu probele de la dosar şi atunci este o hotărâre nelegală şi netemeinică, sau în caz penal, o eroare judiciară, dar se bazează pe convingerea judecătorului că e în conformitate cu probele, sau este pronunţată fără probe sau contra probelor de la dosar şi atunci trebuie să-mi spuneţi dumneavoastră ce este, dacă nu e nici legală, temeinică, nici eroare judiciară. Nu poate fi decât o decizie abuzivă”, a declarat Dan Şova, la Digi 24.

Totodată, Şova a mai spus că, în opinia sa, nu au fost respectate condiţiile unui proces echitabil în cazul lui Adrian Năstase.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, în 8 ianuarie, Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de  Victor Ponta.

Instanța supremă l-a condamnat în 6 ianuarie pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.