Pe Dan Bazavan ar trebui să-l cunoască o țară întreagă, însă cel mai bine îl cunosc cei care reprezintă puterea legislativă și executivă a acestui stat. Un stat total nedrept, al unui popor oropsit și călcat în picioare. După ce a muncit peste 20 de ani în Ministerul Apărării Naționale, instituție care nu a vrut să-i recunoască anumite drepturi legale, printre care sporul de doctorat și anii de pensie, maiorul în rezervă Dan Bazavan și-a luat inima în dinți și-i cheamă pe toți cei din statul mafiot, cum sincer îl descrie, la judecata supremă. Aici însă putregaiul miroase cel mai tare.
Cum a ajuns un militar român să-l execute pe actualul ministru al Apărării? Nu cumva sunteți singurul care a făcut vreodată lucrul ăsta?
Cred că sunt singurul. Cel puțin pe portalul instanțelor de judecată nu am găsit să fi executat o persoană, nu un militar sau civil, să fi executat Ministerul Apărării Naționale sau, în speță, pe ministrul Apărării. Problema este că acest ministru, cu înalte studii militare și misiuni externe, a uitat ceva foarte important. Jurământul de credință. Jur să respect Constituția, legile țării și regulamentele militare. Un articol din Constituție spune că legile și Constituția sunt obligatorii. Ce a făcut ministrul Apărării prin neexecutarea unei sentințe judecătorești definitive? A încălcat chiar acest articol din Constituție. Ministerul era obligat să se execute în termenul legal de 30 de zile, dar asta nu s-a întâmplat. Este grav!
De ce face lucrul ăsta?
Unul din motive e acela că un militar a îndrăznit să înfrunte sistemul, în speță să înfrunte niște militari de carieră. Fiindcă ei au considerat că eu nu sunt militar de carieră, drept pentru care Consiliul Național al Discriminării le-a aplicat o măsură tare blândă, și anume avertisment constatând mai multe încălcări ale dreptului la demnitate și egalitate de șanse. Dar și neacordarea sporului pentru titlul de doctorat. E dureros pentru ei ca un om din sistem, pe care l-au hrănit și învățat, să-i cheme în judecată și să-i și execute mai apoi. Însă este o mare greșeală, fiindcă sistemul pe mine nu m-a învățat aproape nimic. Până și supraviețuirea o cunosc fiindcă nu sunt genul de om crescut în puf. Nu am fost educat altfel, să dau din palme și s-obțin. Eu am venit la MAPN să ofer. Nu e normal ca tu instituție care ți-ai asumat faptul că m-ai angajat cu studii superioare să plătești și doctoratul chiar dacă e în fizică? A fost un doctorat la zi, la care am muncit 4 ani de zile pe brânci, iar orele pe care le-am dedicat acestui doctorat de cele mai multe ori erau orele de după programul meu de muncă, care niciodată nu se încheia la ora fixă, tot timpul trebuie să stăm după program, fie după anumiți subalterni, fie după șefi incompetenți, care nu erau în stare să-și rezolve probleme de serviciu. În Ministerul Apărării Naționale, trebuie să recunoaștem, chiar dacă unii nu vor, există discriminare. Și nu numai aici. Se pare că statul român nu cunoaște principiul nediscriminării. Nici acum, după ce au fost sancționați de CNCD nu arată niciun fel de compasiune față de nimeni. Nici după ce am trecut în rezervă nu s-a știut că am fost bolnav. De ce? Fiindcă comandamentul a încercat să mușamalizeze cazul meu. Eu mi-am dat seama abia la 1 an după ce am trecut în rezervă. Au venit la instanță cu documente care atestau faptul că eu sunt sănătos. De aceea s-a și întâmplat ca atunci când am candidat singur pentru o funcție de locotenent colonel eu am ieșit câștigător pe locul 2, chiar dacă absolvisem cursul specific de la Academia Militară. ”Mă făcuse” un căpitan, vorba aceea, care nu avea nici cursul de maior și nici pe cel de locotenent colonel. De asemenea mizerii ai parte în Ministerul Apărării. Cei care ridică capul, chiar dacă au dreptate, li se dă în cap.
Strategia asta de a ”da în cap” la oamenii care spun ce gândesc și ce cred este aplicabilă și în sistemul privat?
Cred că da. Nu se mai caută oameni deștepți în România. Poate spun o chestie pe care nu ar trebuie să o spun. Mă uit peste tot, mă uit în stânga mea, mă uit în dreapta mea și văd multe. Am terminat de curând Facultatea de Drept. Experiența mea în sfera juridicului este din sala de judecată, nu de la școală. În sala de judecată vezi ce ar trebui înlăturat, vezi ce ar trebui îndreptat. În domeniul privat vine patronul și îți spune așa: nu îți mai convine, de mâine încolo…
La ce sumă ați ajuns în prezent dacă Ministerul Apărării nu s-a executat de bună voie?
Eu am făcut un calcul grosso modo și reiese suma de aproximativ 20.000 euro calculată până la data de 30.06.2021. Banii ăștia sunt amendă, se fac venit la bugetul de stat, pe CNP-ul conducătorului instituției. Ministerul Apărării a fost obligat la plata de penalități de 200 ron/zi de către Tribunalul București, sumă care se ridică la aproximativ 10.000 euro pe care instituția statului român trebuie să o plătească către mine. De unde vin banii ăștia? Din banii cetățenilor. Pe mine mă deranjează că nu s-au executat de bună voie fiindcă vorbim de niște documente extrem de importante care duceau inclusiv la recalcularea soldelor și a pensiei militare de stat și e foarte probabil că nu le vor comunica.
De când ați început să vă căutați cu adevărat dreptatea?
Eu în general am fost tipul de om care nu am încercat să merg la limita legalității. Am fost educat de mic, de un șofer și de un muncitor că ”unde e lege nu e tocmeală”. Nimeni nu e mai presus de lege. Ai greșit, plătești. E simplu!
Câte procese aveți deschise în prezent?
Wau, multe! Peste 500 de procese. Sunt vreo 6-7 ani de când le-am început.
Aveți vreo mulțumire vis a vis de toate demersurile acestea din justiție?
Da..
Ce considerați că se întâmplă în momentul de față în România?
O bătaie de joc! Un atac la demnitatea umană, un genocid din punctul meu de vedere al guvernului actual de analfabeți funcțional. Noaptea minții, e strigător la cer ce se întâmplă. Prețurile au explodat, puterea de cumpărare e zero, salariile și pensiile nu s-au mărit, alocațiile nu s-au dublat, investiții nu s-au făcut, în schimb aflăm cu stupoare că au fost împrumutate 58 miliarde euro. Unde s-au dus? În plus, învățământul a fost conceput pentru contact față în față. Ce se întâmplă în România de la data de 17 martie 2020, atunci când a derogat de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, din punctul meu de vedere este dictatură. O dictatură pe care nu știu dacă să o numesc medicală pentru că este o struț-o cămilă. Se fură masiv. De aceea nu știu dacă este neapărat medicală. De la cazul Colectiv nici până acum nu avem un spital dotat cap coadă pentru astfel de arși. Un prieten mi-a povestit că nu s-a simțit bine și a mers la Spitalul Militar Central din București. O zi de spitalizare a costat statul român peste 14.000 ron. Din păcate, demnitatea omului în România nu valorează nimic. Nația asta în ultimii 30 de ani s-a construit pe datorii, pe distrugere, dezbină și condu, pe împrumuturi masive, pe încălcarea demnității omului, pe discriminare, fără să țină cont de pregătirea profesională a individului, pe pile, cunoștințe și relații, fiindcă a fost promovat individul la lingău. PCR-ul duce greul. Este totul haos, nu există democrație. E ceva abstract democrația. Nu putem să vorbim de democrație atunci când tu mă obligă să stau în casă. Nu putem vorbi de democrație în condițiile în care nu pot circula liber oricând sau când vreau să merg la biserică oricând și îmi îngrădești dreptul de intra în biserică. Sau dacă îmi îngrădești libertatea de exprimare.
Care sunt cele mai grave lucruri care se întâmplă în prezent în țară?
Încălcarea Constituției! De aici pornește totul.
Cum vedeți relația omului cu actul de justiție?
Justiția în România e făcută la mișto! La câți judecători m-au judecat pe mine, îi pot arăta pe degetele de la o mână pe cei care m-au judecat în fapt și în drept. Oamenii ăștia cunosc foarte bine legile, Constituția, oamenii ăștia țin cont de deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu alte cuvinte, raportul este dezastruos!
Ce avem de făcut noi ca societate?
Să uzităm de căile Constituționale. Proteste, petiții, procese..
Dar vedeți și dumneavoastră cum se solidarizează oamenii..
Da, da, păi pe asta au și marșat conducătorii. Dezbină și condu! Parlamentarul a stat vreodată în ploaie? Eu am stat! A făcut el vreodată planton în ploaie cum am făcut eu? Poate că în 24 de ore de serviciu m-a plouat de 5 ori. Să vă mai întrebați de ce m-am îmbolnăvit. Ei nu au scris în decizia medicală bolnav în timpul și din cauza serviciului. Evident. E logic. De ce să fi scris asta, să mă îndrept pe urmă cu o acțiune să le cer daune? Doar nu m-am îmbolnăvit la mama acasă stând sub plăpumioara ei caldă și pufoasă. Parlamentarul a stat în zăpadă, a dat la lopată?
Cum vedeți fenomenul corupției de la noi din țară?
Wau! Este standard național. Cred că mafia italiană Cosa Nostra ar trebui să vină să ia lecții de la noi. La DSP s-au cheltuit numai 1 miliard de euro pe ore suplimentare, în stare de urgență. Ei cică au dat pe o izoletă 18 mii de euro, dar asta a fost făcută pentru terorizarea populației. Pe de altă parte, sistemul de justiție din România are probleme grave.
Vă vine în minte vreun nume de om despre care puteți spune că face bine țării, nu neapărat un lider politic?
Nu îmi vine niciun nume în minte, dar poate sunt eu prea exigent.
Ce previziune a viitorului aveți pentru țara noastră?
Neagră!
Putem ieși dintr-o astfel de previziune?
Putem ieși dar numai dacă ne unim. Suntem doar câțiva militari activi și în rezervă care avem curajul să deschidem acțiuni. Să ne judecăm cu diferite structuri ale statului și să ne cerem dreptatea. Dar atât. Suntem puțini. Am ieșit la proteste, am ieșit la mitinguri organizate de alții. 3000 de oameni în față la Curtea Constituțională este extrem de puțin. Mi se părea normal să ieșim cel puțin 2-3 milioane de oameni odată în stradă. Numai așa se mai poate face ceva, ieșind masiv în stradă. Pe Ceaușescu nu l-au dat jos oamenii, care au ieșit în număr mare de tot în stradă. Problema este că trebuie făcută toată treaba asta democratic, adică să nu iasă sânge. Într-o luptă în tranșee toate părțile pierd. Orice luptă pe baricade mutilează psihic și/sau fizic. E o muncă de Sisif ce facem noi. Lipsa asta de civism, de reacție a populației lasă de dorit.
Cum e posibil ca la Consiliul Național al Discriminării 4 din 9 membri ai Colegiului Director să nu aibă studii juridice și ei să vorbească despre discriminare, ba chiar să se pronunțe?
Mă întreb dacă ceilalți 5 care au studii juridice cunosc toți ce înseamnă discriminarea? Habar nu au! Și mă mai întreb ceva. Care e rolul activ al acestei instituții care trebuie să dovedească discriminarea în societate când tu președinte al C.N.C.D vii în ședință publică și întrebi de ce numiți dumneavoastră asta discriminare și unde e legătura de cauzalitate?! Pe bune?! Știți că există instituții publice care angajează avocați? Or prin Ordonanță de Guvern din 2012 ele nu au voie să facă așa ceva mai ales în condițiile în care ordonatorul principal de credite nu le dă acest acord în scris? Cu toate acestea, Primăria Generală a capitalei vine cu avocați în instanță, Ministerul Sănătății vine cu avocați în instanță, Direcția de Sănătate Publică vine cu avocați în instanță, Federația Română de Fotbal vine cu casă de avocatură în instanță samd. Toți cei enumerați primesc contracte de reprezentare juridică cu atribuire directă și mă întreb cum este posibil?
Vorbim totuși de un popor crediincios, cu frică de Dumnezeu. Oare de ce?
Dacă au închis bisericile la cine să se mai roage oamenii? La care biserică să se închine? Să își ia icoane acasă unde să se roage. Cine să facă asta, cei de la achiziție? De ce în țările supercivilizate nivelul nerespectării legilor este atât de scăzut și cel al infracționalității la fel? Pentru că au un sistem de educație foarte bine pus la punct. Unde există foarte multă inteligență, ai și foarte mult respect pentru legi. Unde distrugi sistemul de educație, distrugi și legea de la rădăcini, iar nivelul de infracționalitate crește. Dacă angajăm numai pe pile, cunoștințe și relații, atunci eu fiind la achiziții îmi permit să nu îți semnez ție contractul de achiziții? Sunt foarte puțini oameni care fac așa ceva, iar oamenii ăștia sunt îndepărtați. Îmi aduc aminte cum comandantul mi-a băgat sub nas pe la începutul anului 2018 două procese verbale de casare. În valoare totală de 1 miliard lei. Procese verbale aprobate, culmea, din 2016, an în care eu nu lucram în această unitate. I-am zis așa: nu am competențe pe domeniu și incompatibilitate oferită de legi. Casare de 1 miliard de lei, calculatoare și imprimante. Cum să aprob eu așa ceva? Culmea este că s-au aprobat acele casări. Care frică de Dumnezeu dacă ei nu conștientizează legea sau chiar lucruri elementare? Ne îndreptăm înspre prăpastie, dacă nu cumva suntem chiar în prăpastie, iar prăpastia e fără fund și suntem în cădere liberă. Va fi nasol, nu văd bine ce se întâmplă în țara asta. Fiindcă dreptatea nu poate să fie parțială. Ea trebuie să fie totală. Eu sunt convins că în septembrie ne închid ăștia iar în case. O să vedeți!