25.2 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 24.49°C
22 septembrie 2023

Dosar penal pentru neglijență în serviciu la Institutul Cantacuzino

- Advertisement -spot_img

vaccin (9)Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au întocmit dosar penal pentru neglijență în serviciu în cazul Institutului Cantacuzino. Dosarul a fost întocmit în urma sesizării trimise de Corpul de Control al prim-ministrului în urma unor controale efectate la Cantacuzino cu privire la vaccinul produs în 2013. Nicio persoană nu a fost pusă până la acest moment sub acuzare, urmărirea penală fiind începută doar pentru faptă.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a analizat, la 27 martie, implicațiile în planul securității naționale ale disfuncțiilor depistate în activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino”, constatând că s-au înregistrat deficiențe. Președintele Traian Băsescu a luat decizia ca acest raport să fie transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a interzis în luna februarie distribuirea vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino. Mai multe teste, confirmate și în Franța, au indicat o concentrație de endotoxine de 30 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Astfel, cele 400.000 de doze de vaccin antigripal, achiziționate de Ministerul Sănătății pentru campania de vaccinare antigripală gratuită, au rămas la Cantacuzino până la data expirării și vor fi folosite doar în caz de pandemie, când beneficiile ar depăși riscurile.

Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze pentru campania de vaccinare din sezonul 2013 – 2014. Pentru că Institutul Cantacuzino nu putea produce toate dozele, 600.000 au fost cumpărate din import, iar alte 400.000 au fost achiziționate de la Institut.

Deși fostul ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, declara în luna iunie că, începând cu anul 2013, imunizarea antigripală a românilor se va face cu vaccin produs la Cantacuzino, nici în acest an dozele autohtone nu au ajuns la români.

Autorităţile au dat, anul trecut, institutului 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani care au fost folosiţi pentru aprovizionarea cu materii prime şi materiale necesare pentru producţia noului vaccin antigripal.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.