27.2 C
București
vineri, mai 27 2022
București 24.20°C
27 mai 2022

Dosarul accidentului aviatic, preluat de PICCJ

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Cercetările din dosarul accidentului aviatic din Munții Apuseni vor fi continuate de procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), după ce Parchetul Curții de Apel Alba Iulia și-a declinat competența.

Procurorul general al Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat marți că în cazul accidentului aviatic „există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari”, fapt care ar atrage competenţa procurorului militar.

„Există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari şi care ar atrage competenţa procurorului militar. De asemenea, există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză din instituţiile centrale ale statului. Acele celule de criză au fost coordonate de persoane care au calitatea de ministru şi în final se va da o soluţie cu referire la toate aceste persoane”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lâncă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat o primă etapă a cercetărilor în cazul accidentului aviatic. Până în acest moment au fost făcute cercetările la fața locului și au fost ridicate mijloace material de probă.

Augustin Lazăr a mai precizat că sunt câteva categorii de persoane care au fost audiate și care reprezintă personalul ISU, Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii și pădurarii care au participat la căutări, dar și victimele.

„În continuare urmează o altă fază a anchetei în care vor fi audiate persoanele care au avut atribuţii de serviciu pentru a pregăti avionul de zbor, Romatsa, apoi persoanele care au coordonat în cadrul celulelor din instituţiile centrale”, a adăugat Lazăr.

De asemenea, până în acest moment, procurorii au dispus şi efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate şi depuse documentele relevante de la instituţiile în cauză.

„Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate”, informează PICCJ.

Un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, în Munții Apuseni. În urma accidentului două persoane și-au pierdut viața și alte cinci au fost rănite.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.