25.2 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 26.87°C
22 septembrie 2023

Dosarul ”Mafia cărnii”: Alte 4 persoane au ajuns după gratii

- Advertisement -spot_img

carne1Alte patru persoane au ajuns după gratii în în dosarul ”Mafia cărnii”. Patru persoane, între care doi inspector de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Cluj, au fost reținute joi de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscal și punere în circulație de carne alterată. Aceștia vor fi prezentanți instanței cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit DIICOT, inculpatul C.B.R, începând din 2012, a aderat şi sprijinit o grupare infracţională constituită cu scopul de a se sustrage de la plata TVA.

„Sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăţi comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracţionale. De asemenea există suspiciuni că, în perioada ianuarie 2014 – februarie 2014, inculpatul C.B.R a pus în vânzare alimente (carne şi produse din carne), cunoscând că sunt alterate şi vătămătoare sănătăţii, iar în luna ianuarie 2014, a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa-Năsăud pentru a aplica sancţiunea avertismentului unei societăţi comerciale, datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”, precizează DIICOT.

A doua persoană reţinută, P.N.A., este suspectată că a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparţinând unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul, precum şi de faptul că, având cunoştinţă de activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării infracţionale, a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziţii intracomunitare.

În privinţa celui de-al treilea suspect, L.O.M., inspector în cadrul DVS Cluj, există suspiciuni că acesta, cunoscând că urmează a se efectua un control la o societate comercială, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B asigurându-i acestuia din urmă timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată.

„Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală”, susţin anchetatorii.

A patra persoană reţinută, G.I.C, tot inspector la DSV Cluj, este suspectat că la controlul făcut în perioada 12-13 martie la depozitul unei societăţi comerciale, „şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate”, potrivit DIICOT.

„Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este în sumă de 23.265.716 lei, reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului”, mai precizează sursa citată.

Pe de altă parte, şeful DSV Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că a fost audiat, timp de mai multe ore, în noaptea de miercuri spre joi, la Structura Centrală a DIICOT, în calitate de martor în dosarul „Mafia cărnii”, adăugând că nu poate da detalii.

În acest dosar, procurorii DIICOT – Structura Centrală au făcut, în 12 martie, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, fiind vizate 80 de persoane din două grupuri infracţionale organizate.

Anchetatorii fac cercetările pentru evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, prejudiciul produs de membrii celor două grupări fiind estimat la peste 15 milioane de euro.

Peste 70 de persoane au fost audiat în urma percheziţiilor din 12 martie, iar zece dintre acestea au fost reţinute de procurori. Toţi cei zece inculpaţi au fost arestaţi preventiv, în 13 martie, în urma unor decizii ale Tribunalului Bucureşti şi Curţii de Apel.

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală în acest dosar pe numele a 41 de persoane, între care un lucrător de la un punctul de trecere a frontierei, un inspector de la OPC Cluj, acuzat de trafic de influenţă, şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, cercetat pentru favorizare a făptuitorului.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.