26.4 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 28.29°C
22 septembrie 2023

Eugen Nicolăescu, ultima mutare înainte de demisie: Președintele ANM a fost revocat din funcție

- Advertisement -spot_img

nicolaescuMinistrul demisionar PNL, Eugen Nicolăescu, l-a revocat din funcție, miercuri, pe președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Savu, pentru „lipsă de responsabilitate şi neprofesionalism în gestionarea situaţiei vaccinului gripal”, după ce ar fi folosit o metodă neconformă de testare a vaccinului.

Eugen Nicolăescu a demisionat, miercuri, din Guvern după ce liderii PNL au decis ruperea USL și ieșirea Partidului Național Liberal de la guvernare. În locul lui la șefia Ministerului Sănătății a fost numit interimar Nicolae Bănicioiu.

Fostul ministru al Sănătății a declarat, după ce l-a demis pe Marius Savu, că au fost făcute demersuri împotriva liberalilor, întrucât încă de la începutul reluării producţiei de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino, premierul i-a atras atenţia că nu va ieşi nimic cu Institutul.

Potrivit lui Eugen Nicolăescu, președintele ANM a transmis mai multe documente Guvernului și mai puține la minister.

”Având în vedere gravitatea dezinformării opiniei publice privind nivelul exagerat al prezenţei endotoxinei în vaccinul gripal, urmare a utilizării unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeană, lipsa de responsabilitate şi neprofesionalismul în gestionarea situaţiei vaccinului gripal, dar şi crearea temerilor în rândul opiniei publice de către preşedintele ANMDM, ministrul Sănătăţii a decis destituirea din funcţia de preşedinte al ANMDM a domnului Marius Savu, începând cu data de 26 februarie 2014″, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor în domeniu, metoda de testare a vaccinului gripal utilizată de laboratorul din Franţa, la care a apelat preşedintele ANM, din proprie iniţiativă, a fost metoda cinetică cromagenică, care nu este în conformitate cu prevederile farmacopeei europene pentru un astfel de produs, a precizat MS.

Agenția Națională a Medicamentului a interzis distribuirea vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino. Mai multe teste, confirmate și în Franța, au indicat o concentrație de endotoxine de 30 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Astfel, cele 400.000 de doze de vaccin antigripal, achiziționate de Ministerul Sănătății pentru campania de vaccinare antigripală gratuită, vor rămâne la Cantacuzino până expiră și vor fi folosite doar în caz de pandemie, când beneficiile ar depăși riscurile.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.