-3.2 C
București
miercuri, februarie 8 2023
București -1.55°C
08 februarie 2023

Leii din Arenă, dresați de un milionar ieșean

- Advertisement -spot_img

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi fost n-am fi avut ce scrie, un băieţel care, plimbându-se prin urbea Craiovei, a fost brusc atins, adânc în moalele gândului, de ideea stranie că-i tigru.

Tigru economic.

Povestea s-ar fi terminat aici dacă, spre norocul nostru, după ce şi-a injectat adeneu de prinţ, băieţelul n-ar fi suferit o transformare năucitoare.

Ce să vă zic?! Era deosebit! De deştept. Ei bine, era foarte frumos! Iar de frumos, era bogat! Iar de simpatic, era atât de simpatic de era oltean! Înarmat pentru viaţă cu atâtea rare calităţi, Paul (numele lui e Paul, şi Tiberiu) a luat cu asalt CUNOAŞTEREA – şi s-a desăvârşit ca economist, punctând avant-la-lettre dicteul lui don Kirică despre desăvârşirea spirituală a studenţilor ieşeni, pe deasupra cărora se-ntâlnesc sfinţii şi se-ntâlneşte cerul cu pământul. Mă rog, o să vorbim altă dată despre verbiajul primarului Kirică; să revenim.

Aşa s-a pricopsit cetatea Iaşilor cu Tiberiu Paul Stoian. Un om măreţ, un prinţ, un deşteptăreţ, un antrepreneur, un confecționeur al binelui, un fin connesseur al afacerilor, ce mai, un om bun de pus în ramă si băgat între icoane! Odată cu el, în Iaşi au apărut şi câteva firme păstorite de Tiberiu – care, după un şit de redenumiri, fuziuni, absorbţii şi altele asemenea, au căpătat, câţiva ani mai târziu, numele EXONIA.

Era să ne cufurim de adoraţie şi admiraţie când, cu ochii holbaţi la televizor, văzurăm că-n Iaşi SE TIPĂRESC BANI! La EXONIA, evident; bani de jucărie, manevraţi de nişte musculoşi (aşa e reţeta, probabil – cu banii e greu, nu?!) la emisiunea „Imperiul Leilor”, într-un spectacol kitch menit să-i facă intrarea în arenă măreţului Tibi.

Când a apărut, ras, frezat, pomădat, cu ghetuţele lustruite şi expresia unui tigru obosit de-atâtea afaceri şi făcături de bine, credem că cei 46 de angajaţi ai EXONIA au închis televizoarele – de emoţie, desigur. A fost prea mult pentru ei să vadă cum, în câteva minute, Tibi cel frumos al fabricii de ambalaje obţine 1 milion de euro drept investiţie a doi „lei” – Dan Şucu şi Dragoş Petrescu. Păi, cu emoţiile nu te joci…

Cifre ameţite şi propagandă „a la russe”

Să recapitulăm: Paul Tiberiu Stoian, patron şi administrator al firmelor EXONIA, obţine 1 milion de euro dupa emisiunea „Imperiul leilor”, de la doi investitori grei: Dan Şucu (Mobexpert) şi Dragoş Petrescu (City Grill).

Înaintea emisiunii, Tiberiu Stoian făcuse ceva valuri – solicitând ajutorul guvernului pentru finalizarea unei investiţii (ne vom referi mai târziu la câteva aspecte cel puţin ciudate ale poveştii). După emisiune, însă, subiectul EXONIA şi milionul de dolari explodează, graţie ajutorului (bănuim că nu gratuit) al ProTV. E invitat în direct la emisiunea lui Măruţă, apare în alte câteva emisiuni, interviuri la radio, interviuri în presa de afaceri – într-un cuvânt: Stoian e pe val. O campanie de imagine bine executată, dar care are o hibă: a fost concepută să dea impresia de „natural”, de „mers firesc al lucrurilor”. Or, povestea este alta.

Să luăm, spre exemplu, situl newmoney.ro, un’ se lăfăie un „interviu” care îi ridică o statuie lui Stoian Ce zice autorul în articol? Că EXONIA a avut în 2020 o cifră de afaceri de 22 milioane de lei şi că, „surprinzător”, Stoian a constatat uimit că a avut un avans faţă de 2019, fiind convins până „să tragă linia” că e în pierdere.

O inepţie, evident, pentru că orice general manager cunoaşte indeaproape mersul firmei; dar minciuna devine gogonată când verifici, pe siturile ministerului de finanţe cele afirmate în articol.

Nu ştim ce tip de artmetică de baltă au învăţat prin liceu reporterii newmoney.ro, şi nici Stoian; dar pe 2020, EXONIA Holding SA a avut o cifră de afaceri de 11,350 milioane lei, iar EXONIA Production 4.655 milioane lei. Sumate, rezultă o cifră de afaceri globală aproape de 16 milioane de lei. Nu 22 milioane, şi nici măcar pe aproape.

Concluzia? Newmoney.ro a publicat pur şi simplu un material de propagandă al EXONIA, fără să verifice informaţiile; c-aşa-i în tenis.

Dacă treaba asta cu cifra de afaceri (la care vom mai reveni) e o minciunică, aceeaşi publicaţie dezvăluie o chestie gravă, în fond – cea a aducerii în ţară, pe timp de pandemie, a unor echipamente şi a unor specialişti germani pentru instalarea acestora.

Cităm: „A urmat o nouă intervenţie la Raed Arafat (…) iar o variantă pentru aducerea germanilor ar fi fost utilizarea avionului SMURD, însă nu a fost luată o asemenea decizie (…). Ar fi existat şi posibilitatea îmbarcării acestora la bordul unui avion militar Spartan, al forţelor aeriene române, care aducea în ţară instrumentar medical (…). Într-un final Guvernul României a intervenit din nou şi a luat legătura cu mai multe ţări europene pentru obţinerea unei autorizaţii de survol pentru o cursă charter închiriată de EXONIA (…)”.

Degeaba eşti prinţ, dacă n-ai şi aroganţele la tine: să ceri avionul SMURD sau să gândeşti asta e deja deplasat; cât despre avioanele armatei, care să stea la dispoziţia lui Stoian, faptul e deja imposibil de comentat. Cât despre intervenţia guvernului pentru a facilita UNUI AFACERIST PRIVAT diverse chestii asta seamănă la maxim cu „traficul de influenţă” descris în Codul Penal. Şi e cu atât mai grav cu cât afacerea cu pungi a lui Stoian nu e de interes strategic, şi în plus acelaşi guvern a rămas indiferent la soarta altor zeci de mii de firme aflate în colaps.

În ziarulfinanciar.ro, aceleaşi osanale ridicate lui Stoian au o altă dimensiune: el e omul care dă de lucru şi produce bunăstare – pen’ că fabrica are 130 de angajaţi, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro.

Chestiunea cu cifra de afaceri am lămurit-o mai sus: 14.9 milioane de lei – puţin peste 3,5 milioane euro.

Că Stoian umflă cu 50 la sută cifrele, asta e, poate e o practică printre pisicuţele economiei de piaţă ce se vor tigri*; altceva atrage atenţia mai abitir: numărul de angajaţi. Atât în ziarulfinanciar.ro, dar şi în alte medii, Stoian declară că are 130 angajaţi. Iată, de pildă, postarea pe Linkedin. Ei bine, apelăm iarăşi la datele Ministerului de Finanţe şi, surpriză maximă! Aritmetica joacă iar din nou feste economistului Stoian, pen’ că, în 2020, EXONIA Holding a avut în medie 23 angajaţi, iar Exonia Production 21. Cumulat, dă 44. Nu 124, nici 130. Poate că Stoian foloseşte alt algoritm de calcul, sau a fost dezinformat, dar ne indoim.

Concluzia? Articolul a fost publicat pur şi simplu fără verificarea cifrelor – iar acest lucru nu e posibil decât dacă materialul ca atare e reclamă.

Concluzia? „Fenomenul” Stoian e, de fapt, rezultatul unei campanii de marketing, destul de bine regizată, în care s-a prins din păcate şi ProTV.

Când leii au purici…

Cine are timp, poate re-viziona pe youtube cosmica întâlnire dintre Tibi Stoian şi „leii” afacerilor. Un spectacol kitch, la finalul căruia Dan Şucu şi Dragoş Petrescu au acordat 1 milion de euro (împreuna, în coparticipare) contra a 25 la sută din firma lui Stoian.

După câteva zile, Tibi Stoian apare la emisiunea lui Măruţă, flancat de cei doi investitori – care declară că au făcut audit, au studiat cfre şi au hotărât să acorde banii, ba încă să dea pe viitor şi mai mult.

Şi tot aşa; iar Stoian devine un soi de guru al emisiunilor cu şi despre self-made-man şi afaceri şi alte chestii din astea motivaţionale.

Ei bine, cum se face că nici Dan Șucu, nici Dragoş Petrescu NU AU OBSERVAT că Stoian minte? Că NU ARE o cifră de afaceri de 5 milioane de euro? şi nu are 130 de angajaţi? Sau: dacă, oficial, are 44 de angajaţi, iar el declară 130, nu înseamnă că îi plăteşte la negru, fără forme legale? Cei doi oare că NU au observat?! Sau: 3,5 milioane euro sunt impozabile, deci restul până la 5 înseamnă că este neimpozabil, deci e o afacere ascunsă vederii fiscului? Iar cei doi nu au observat?

Greu de crezut.

Şi ca atare: înseamnă că au mers pe mâna lui, au menţinut declaraţiile, însă tot ceva pute rău aici.

Ajuns în Iaşi ca mare campion al afacerilor, Stoian a ieşit ulterior în media anunţând că investiţiile celor doi au început; unele medii au anunţat că actele au fost semnate, iar circul a căpătat amploare.

Ce rezultă din datele de la Registru Comerţului, însă? Că din martie şi până acum, nici Dan Şucu, nici Dragoş Petrescu nu au devenit ascociaţi sau acţionari ai nici uneia dintre firmele controlate de Stoian şi fratele său.

Iată care sunt firmele lui Dragos Petrescu şi ale lui Dan Şucu. În nici una dintre listele acestea nu apare EXONIA. După cum numele celor doi nu apare în acţionariatul firmelor EXONIA Holding SA ori în EXONIA Production SA. Concluzia? E o imensă păcăleală; Stoian nu a cedat 25 la sută din acţiuni contra milionului.

Cu cenzorii în offside

Curios ni se mai pare un lucru: cum de NU au remarcat cei doi „lei”, odată ce au efectuat un audit atât de amănunţit încât ştiau mai bine decât Stoian ce şi cum are în firmele alea (aşa declara Stoian, dar şi cei doi) că prinţul pungilor de hârtie încălcase nasol de tot legea 31 a societăţilor comerciale?

Iaca dovezi: la EXONIA Holding SA, asociaţi sunt fraţii Stoian, şi firme ale acestora; nu importă procentele. Între 2015 şi 2016, ghici cine e cenzor la firma fraţilor Stoian? Pai, chiar unul dintre fraţi – Adrian Stoian! Mai mult: alţi trei cenzori – Arghir Cătălin, Croitoru Petrică şi Vasile Andrei Razvan erau (şi unii mai sunt) fie parteneri de afaceri ai fraţilor Stoian, fie angajaţi ai firmelor controlate de aceiaşi fraţi. Arghir figura ca asociat al lui Adrian Stoian în firma Artis Design, Croitoru figura ca angajat la ARTIS IT Solutions, iar Vasile Andrei ca colaborator la aceeaşi firmă. Ce zice Legea 31/1990 a societăţilor comerciale? Iata art 161, alin 2: „nu pot fi cenzori, iar dacă au fost aleşi decad din mandat:

  1. a) rudele şi afinii până la gradul IV sau soţii administratorilor;
  2. b) persoanele care primesc sub orice formă, pentru alte funcţii decât aceea de cenzor, un salariu sau o remuneraţie de la administratori sau de la societate sau ai căror angajatori sunt în raporturi contractuale sau se află în concurenţă cu aceasta.”

Putem crede că asta a scăpat celor doi grei ai afacerilor? Păi noi am găsit-o în 2 zile, fără vre-un efort.

Chestii mărunţele, dar simpatice

Vom mai scrie despre Stoian, odată ce-i atât de vizibil. Până atunci, mai punctăm câte ceva: în goana după celebritate, un’ se face prieten şi cu dracul managerul anului din Iaşi? La BZI TV. Da, fix la televiziunea acelei gazete călcată de D.N.A şi condamnată pentru şantaj. Intro-ul emisiunii însă zice totul: „povestim LIVE ca între prieteni la BZI TV„.

Altă chestie demnă de remarcat e ce zic angajaţii despre EXONIA No comment.

Şi în fine o ultima remarcă: cum e să ai un hotel, numit ESKADA, care are un singur angajat – iar plata salariului acelui om să reprezinte O TREIME din cifra de afaceri a hotelului? Nu știm, dar e rizibil, mai ales că, după ce-a intrat în graţiile „leilor”, Stoian pare că are acum bani cu nemiluita încât a ieşit la shoping. De firme. Da, omul cumpără firme, ca să le ridice.

* văzurăm un articol al breslaşului în gazetărie Aurel Dobaşu; dupa-aşa un titlu, credem că cineva nu mai are nevoie de hârtie inginerică: „Un tigru economic al Iaşului se extinde în Israel şi SUA”. Exact; e vorba de Stoian – care e tigrul economic, al Iaşului mai cu seamă…

(va urma)

 

Daniel VLAS

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.