-2.5 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.62°C
05 februarie 2023

Făcătorul de minuni din Direcția Generală Anticorupție

- Advertisement -spot_img

Șeful ofițerilor sub acoperire din Direcția Generală Anticorupție, Ionuț Tudoran, își face de cap când vine vorba de angajări din sursă externă. Tudoran măsluiește rezultatele la proba psihologică pe care viitorii candidați o susțin pentru a se angaja în sistem lăsându-i cu ochii-n soare. ”Oferta DGA” pe care acesta o prezintă noilor agenți secreți sună numai a miere și lapte, cu promisiunea unei bătrâneți liniștite și ferită de orice necaz financiar.

Ionel Tudoran poreclit Nelu (foto) este unul dintre cei optsprezece ofițeri acoperiți din Ministerul de Interne care conduce de mai mulți ani structura de agenți secreți din cadrul Direcției Generală Anticorupție. Angajat în D.G.A. încă de la înființare, din 2005, Tudoran, soț al șefei structurii de filaj din Direcția Națională Anticorupție, încercă de câteva luni de zile să racoleze în sistem, din sursă externă, câțiva agenți acoperiți pe care să-i formeze cum îi dictează conștiința. Interesant e că, toate acestea se întâmplă cu complicitatea psihologului instituției, căreia Tudoran îi măsluiește rezultatele în funcție de propriile sale interese.

Strategia lui Tudoran, șefului ofițerilor acoperiți

Concret, Tudoran procedează în așa fel încât nimeni să nu-i vină de hac. Caută și se întâlnește strict doar cu oameni recomandați de cei apropiați sau șefi din Ministerul de Interne, după care, fiind vorba de câteva zeci de candidați, îi invită rând pe rând la un examen psihologic la sediul D.G.A. Probă absolut necesară pentru a pătrunde în sistem, examenul psihologic este unul sfânt și se desfășoară contra timp. După ce psihologul care evaluează candidatura viitorilor agenți acoperiți le spune la final că au trecut în etapa următoare, a doua din cele patru existente însă eliminatorie, Tudoran apare și le închide brusc ușa în nas comunicându-le, sec, că nu au trecut proba psihologică. Este și cazul unei cunoscute personalități media cu care Nelu, mare șef în D.G.A, a avut de-a face în acest moment fierbinte și decisiv pentru România, chiar înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie.

O instituție care ascunde minciună și proprii săi corupți

La început de lună octombrie șeful ofițerilor acoperiți din D.G.A, Ionuț Tudoran s-a întâlnit, la ceas de taină, cu un cunoscut om de media din România. Recomandarea venise de la vârful Ministerului de Interne. Pentru a-i proteja identitatea, nu-i vom da numele în material. Vom folosi pentru el pseudonimul Marius Păsărică. Povestea este de la cap la coadă întru totul reală. După ce au discutat timp de mai bine de o oră iar Păsărică a acceptat propunerea de a trece în rândul ofițerilor acoperiți, Tudoran i-a cerut acestuia câteva fotografii cu el și familia sa plus un curriculum vitae. A doua zi i-a spus că totul este în regulă și că-l va căuta pentru a fi programat la proba psihologică. Zis și făcut. Trecuse de prima probă și anume verificatul datelor. La scurt timp după aceasta a susținut examenul psihologic, iar evaluatorul psiholog de la DGA i-a spus lui Păsărică că a trecut-o cu brio urmând să fi chemat pentru celelalte probe. Total neașteptat, Tudoran l-a ignorat pe omul media timp de mai multe săptămâni. Din pură curtoazie, Păsărică i-a dat lui Tudoran un semn de viață la final de lună noiembrie iar răspunsul celui din urmă a fost: ”Nu am noutăți. Nu mai urmează nimic fiindcă nu ai trecut la proba următoare!”. Stupefiat, Păsărică a vorbit imediat cu oameni din sistem. Cu surse directe. Declarațiile acestora au început imediat să curgă:

”Băiatul ăsta își permite cam orice fiindcă și nevastă-sa lucrează unde lucrează. Aduce în sistem doar super pile și doar ce are el chef. Dacă psihologul de la noi a dat ok-ul pe evaluare și după aceea a venit șefu și a spus că de fapt rezultatul este negativ, băiatul ăsta poreclit Nelu trebuie să răspundă chiar în fața legii nu doar a superiorilor săi și poate chiar el trebuie evaluat într-un final, dar în cu totul altă parte, evident. Nu în locul în care își permite orice cu oricine!” ne-au declarat surse din interiorul instituției anticorupție. Păsărică ne-a declarat: ”Mi s-a părut dubios încă de la început individul ăsta fiindcă mi-a zis că, inițial, nu a vrut să mă caute, însă nu am pus mare preț pe acest amănunt și am mers mai departe. După ce am susținut examenul psihologic cu o doamnă psiholog, care, fie vorba între noi, m-a invitat să aștept în frig pe casa scării în timp ce ea discuta cu un alt candidat din Vâlcea ce fusese împreună cu mine la această probă, l-am anunțat pe Tudoran că am dat examenul. În condițiile în care doamna de la cabinetul psihologic mi-a spus că este ok totul, că am trecut de proba psihologică și că mă vor căuta colegii ei pentru etapa următoare, ceva e putred în Danemarca fiincă la nivelul ăsta nu e permis să faci așa ceva!”.

Ministerul de Interne s-a spălat pe mâini și ne-a trimis să consultăm rubrica de resurse umane disponibilă pe website-ul D.G.A atunci când i-am întrebat de ce nu se publică anunțurile de angajare din sursă externă. Reporterii noștri consultaseră, bineînțeles, această rubrică. Nici până la această oră nu am primit informațiile solicitate de la D.G.A via M.A.I. legate de numele psihologului evaluator și nici când au avut loc ultimele recrutări din sursă externă, informații din categoria celor de interes public.

Tudoran, nu-i totuși atât de ascuns precum pare

Pe profilul social al lui Tudoran de Facebook, căci există unul, șeful agenților secreți din D.G.A practic se deconspiră. La poza de profil acesta și-a postat o figură de leu fioros, iar cel mai elocvent indiciu pe care-l arată cea mai mare rețea de socializare din lume vis a vis de acest personaj este că prietenii comuni ai celor doi, Păsărică și Tudoran sunt oameni foarte cunoscuți în Ministerul de Interne: șeful DGA, șefa biroului de presă al DGA, șeful biroului de presă al Poliției de Frontieră, dar și șefa biroului de presă din Poliția Capitalei.

 

 

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

1 COMENTARIU

  1. L-am cunoscut odata pe acest Tudoran. Era simplu si …simplu. Acum a ajuns ceea ce spuneti? Tare sistemul care promoveaza astfel de persoane. Parca s-a scolit pentru a fi granicer si ajuns seful ofiterilor sub acoperire la D.G.A. Sigur este un autodidact si….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.