Florian Cormoș este al treilea torționar care va ajunge pe mâna justiției, după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale pentru genocid.
„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al Coloniei de muncă de la Cernavodă, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii. Căpitanul în rezervă Florian Cormoş, astăzi 87 de ani, a săvârşit, din punctul de vedere al Institutului, infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu persoanele internate administrativ şi condamnaţii aflaţi în exercitarea pedepselor privative de libertate”, a declarat președintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.
IICCMER a făcut public, marți, al patrulea nume, după Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior pe numele cărora a început deja urmărirea penală, și Iuliu Sebestyen care a decedat în octombrie 2013, din lista celor 35 de persoane suspectate pentru comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist.
Florian Cormoș a fost căpitan al coloniei de muncă de la Cernavodă în perioada 20 decembrie 1952 – 17 aprilie 1963 și este acuzat că, în timpul mandatului său, a provocat câte un deces pe zi. În total, 115 persoane au murit sub supravegherea sa. Cel mai tânăr decedat avea 20 de ani, iar cel mai bătrân 60 de ani. Florian Cormoș este considerat unul dintre cei mai cruzi comandanți comuniști, care a recurs la torturi inimaginabile și pedepse crunte, potrivit reprezentanților IICCMER. Astfel, din cele 115 decese, 49 dintre cazuri au fost determinate de distrofie, în grad trei, asociate cu alte afecțiuni, alte 49 de decese au fost provocate de boli cardio-vasculare, pulmonare, anemie și alte infracțiuni.