-3.2 C
București
miercuri, februarie 8 2023
București -1.55°C
08 februarie 2023

Fostul șef de la CNAS, Lucian Duță, urmărit penal de DNA

- Advertisement -spot_img

Lucian_Duta_VS_2e0a83ee01Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duță, este cercetat de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, Lucian Duță a adus un prejudiciu de peste 14 milioane de euro în timpul mandatului său.

Fostul șef de la CNAS s-a prezentat miercuri dimineață la sediul Direcției Naționale Anticorupție,  unde a fost informat de începerea urmăririi penale pe numele său în dosarul în care se fac cercetări privind achiziții pentru servicii de mentenanță în cazul unei aplicații informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licențe decât cele folosite de CJAS.

În același dosar este cercetat și un alt fost director din CNAS din aceeași perioadă, Istvan Lucian Medvaș, căruia i-au fost prezentate acuzațiile în urmă cu o săptămână. Istvan Lucian Medvaş este urmărit penal pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada ianuarie – aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziție pentru o aplicație informatică de management a resurselor. Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO România SA în perioada 2003-2007.

„Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea”, a precizat DNA.

Procurorii susţin că prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, respectiv pentru 1.296 de licenţe, „fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate”.

Potrivit datelor obţinute de procurori până în prezent, cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în valoare de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO România SA.

„Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), suspectul Medveş Istvan Lucian a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat”, au mai arătat procurorii.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul CNAS şi Caselor Judeţene.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.