-2.5 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.56°C
05 februarie 2023

Christian Tour, ”cinstită” de stat cu peste 2 milioane euro

- Advertisement -spot_img

În plină pandemie de coronavirus sau la finalul ei, dacă ar fi să luăm în calcul informația făcută publică astăzi de bancă, unul dintre cei mai cunoscuți tour operatori români de turism din țară primește, ca printr-o minune, peste 2 milioane de euro de la Banca Românească. Suma repezintă ajutor de stat COVID, mai exact, garanții guvernamentale, potrivit Monitorului Oficial al României și a experților financiari consultați de redacția noastră. Interesant este că tour operatorii români Paralela 45 și Jinfo Tours, unii dintre competitorii Christian Tour au primit de la stat, ajutor de Covid pentru capital de lucru, aceleași sume de bani, aproximativ 145.000 euro fiecare, potrivit M.E.A.T.

Preambul

Imediat după Sfintele Sărbători Pascale, soții Marius și Lucia Violeta Voicu cheamă societatea fraților Pandel, proprietarii Christian Tour în judecată. Motivul? Cel mai probabil, o boroboață făcută de proprietarii tour operatorului român la adresa celor doi soți, aceștia din urmă având pretenția de a încasa de la cei doi frați suma de aproximativ 1800 euro despăgubiri.

Ceea ce ne-au făcut nouă cei doi frați, în schimb, întrece orice imaginație. Ne referim, desigur, la ce au făcut frații Cristian & Marius Pandel la adresa redacției noastre. Este o dovadă indubitabilă a faptului că-i deranjăm imens, că ne țin minte ca pe nimeni altcineva din toată presa românească. O vom face cât viața pe pâmânt ne va permite și vom avea și motive să scriem și atâta vreme cât România nu va deveni Rusia lui Putin.

Așadar, fratele cel mare, Cristian Pandel, în vârstă de 46 de ani, mare prieten de-al răposatului Liviu Iancu, ne-a intentat un nou proces de judecată, al 4-lea, asta după ce pe primul dintre cele trei deschise pentru publicarea aceluiași material, dimpreună cu fratele mai mic și compania lor, Christian Tour, l-a pierdut la instanța de fond. L-am executat, cum altfel, pe fratele cel mare, ne-am luat banii înapoi și am scris după aceea un editorial.

Pandel cel mare ne-a chemat în judecată pentru asta. Pam, pam!

Mai mult decât atât, anul trecut, în plină vară, prin avocatul lor Valentin Lucian Flueraru, frații Cristian & Marius Pandel, împreună cu cel care le poartă mereu sâmbetele, Marius Berca, directorul operațional al companiei au semnat o adresă de tip notificare prin care ne comunicau: ”vă înaintăm prezenta notificare prin care vă solicităm să încetați a mai folosi fotografiile subsemnaților în cadrul articolelor intitulate ”SRI pompează sume uriașe în Christian Tour” și ”Executat silit de dragul lui Liviu Iancu” publicate pe site-ul www.anchetespeciale.ro sau în oricare alte articole prezente sau viitoare”.

În adresa primită la început de lună august 2021 de redacția noastră de la Societatea Civilă de Avocați Dumitru & Asociații, pentru clientul lor Christian Tour, nu se pomenește nicăieri în cele opt paragrafe scrise de avocații fraților Pandel de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României prin care magistrații români au hotărât de prin 2014 că rețeaua de socializare Facebook este spațiu public. Ce-o fi cu oamenii ăștia de nu înțeleg că pozele le-am cules extrem de simplu, chiar de pe profilele lor de Facebook?! Mai mult decât atât, dacă ziariștii noștri nu fac parte din categoria celor care sunt invitați de frații Cristian & Marius Pandel în press trip-uri gratis, asta nu înseamnă că au vreun drept legal prin care să ne interzică să mai scriem despre ei și despre compania lor. O vom face atunci când avem informații noi, de comunicat publicului larg și opiniei publice.

Culmea, tot în aceeași zi, cea de 4 august 2021 am mai primit și o altă adresă de tip notificare de la acest avocat al fraților Pandel care sună cam așa: ”subsemnatul Pandel Ion Cristian vă comunic prezenta notificare prin care că solicit să ștergeți de îndată articolul ”Executat silit de dragul lui Liviu Iancu” publicat în data de 25.05.2021 pe site-ul www.anchetespeciale.ro întrucât în cuprinsul acestuia se fac afirmații neadevărate cu privire la o pretinsă ingerință a subsemnatului în activitatea Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București Ilfov. Concret, în cuprinsul articolului susțineți faptul că dl. Mihai Benghe comisar șef adjunct în cadrul autorității mențioante, a făcut afirmații în sensul că subsemnatul, îmbrăcat în pantaloni scurți, m-am deplasat la sediul CRPC Regiunea București Ilfov pentru a-i solicita acestuia socoteală pentru o serie de amenzi și nereguli constatate de inspectorii de la protecția consumatorilor în ceea ce o privește pe Christian Tour”.

Ce nu știe fratele cel mare de la Christian Tour este că, mister Benghe ne-a sunat imediat după ce A.N.P.C-ul, condus la acea vreme de Daniel Doloț, a primit din partea aceluiași avocat o adresă oficială prin care i se cereau omului care conduce activitatea pe București explicații dacă a zis sau nu a zis așa ceva de față cu noi despre fratele cel mare de la Christian Tour. Ne-a sunat pe Whats App de două ori la rând și ne-a ținut de vorbă vreo 6-7 minute. ”Ce ați scris despre mine, dle ziarist?” Puțin mirați de telefonul lui în care ne întreba una ca asta, l-am făcut pe Mirel Benghe, șeful de la A.N.P.C zona București să-și amintească de discuțiile pe care le-am purtat cu el între patru ochi chiar la biroul lui din strada Transilvania. Unde se știe clar cum sunt trecuți pe caiețel cei care-l caută personal. Deținem și noi dovezi în acest sens. ”Să vedem cum o dau, dle ziarist!” ne-a precizat telefonic Benghe, convins fiind că, dacă spune adevărul în cele șase, șapte minute cât ne-a ținut la telefon, va plăti scump atât instituțional cât și în instanță, cel mai probabil, unde ar urma să fie târât de acest frate călător neobosit, pe numele lui Cristian Pandel. Avocații celor doi au primit, evident, un răspuns la adresa oficială înaintată conducerii A.N.P.C, însă deși comisarul șef Benghe a refuzat să spună adevărul oficial, nici n-a găsit de cuviință să semneze adresa respectivă.

Oare nu pe asta se bazează fratele cel mare atunci când face astfel de demersuri? Pe intimidare mai ales?

Potrivit Centrului pentru Jurnalism Independent, la nivel european, discuția despre hărțuirea jurnaliștilor în instanțe cu scopul de a-i intimida este un subiect care a căpătat multă tracțiune în ultima perioadă, mai ales în contextul pandemiei Covid-19. Acest tip de procese se numesc SLAPP – Strategic Lawsuit against public participation – Procese strategice împotriva participării civice, și sunt o formă de hărțuire juridică. Scopul lor este să decredibilizeze jurnaliștii, să le consume resursele materiale (procesele sunt lungi și costisitoare, mai ales că cei care deschid acest tip de procese își angajează avocați scumpi), dar și să epuizeze psihic și emoțional jurnaliștii. În decembrie 2020, 60 de organizații non-guvernamentale au publicat un document de poziție, cerând Uniunii Europene să facă pași rapizi pentru a preveni acest tip de hărțuire a celor care acționează în numele interesului public. Aceste procese sunt un atac la adresa unor libertăți fundamentale cum este libertatea de expresie și au un efect de demotivare și chiar de intimidare. Jurnaliștii consultați de C.J.I pentru acest raport au spus că numărul mare de procese împotriva jurnaliștilor de investigație din ultima perioadă exact asta vizează.

Cea mai fierbinte lună a verii

Potrivit Monitorului Oficial al României din august anul trecut, adunarea AG.A a holdingul Christian Tour S.A, hotărăște ”garantarea creditului pentru capital de lucru, non-revolving – în valoare de 3.000.000 EUR având ca scop finanțarea cheltuielilor aferente activității curente (plăți furnizori, salarii, taxe etc.) contractat de la BANCA ROMÂNEASCĂ – S.A. de către CHRISTIAN76 TOUR. Contractarea de către Societatea CHRISTIAN76 TOUR – S.R.L. a unei facilități de credit pentru capital de lucru, non-revolving – în valoare de 3.000.000 EUR în cadrul programului: SGaranții EximBank în cadrul Schemei de ajutor de stat COVID-19Z pentru finanțarea cheltuielilor aferente activității curente (plăți furnizori, salarii, taxe etc.)”.

Tot anul trecut, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ne-a transmis situația înscrierilor și plăților pentru Măsura 1 – Microgranturi și Măsura 2 – Capital de lucru, parte din schema de ajutor de stat instituită prin OUG 130/2020, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Listele se referă exclusiv la operatorii economici din domeniul turismului. În cea de-a doua listă, apar cu sume încasate de la stat, pentru ajutor de COVID și unii dintre competitorii agenției Christian Tour, tour operatorul Paralela 45 condusă de fostul președinte al A.N.A.T, Alin Burcea și agenția soților Carmen & Aurel Pavel, Jinfo Tours, cel din urmă făcând deja obiectul unor dezvăluiri senzaționale ale publicației noastre. Aici și aici

Cele două agenții de turism au încasat de la stat, potrivit ministerului, aproximativ 145.000 euro fiecare, în timp ce concurentul lor direct, compania Christian Tour a primit de la stat garanții în valoare de peste 2 mil euro, de peste 13 ori valoarea încasată de Paralela 45 și Jinfo Tours.

Cei doi frați, Cristian & Marius Pandel au refuzat să răspundă întrebărilor publicației noastre, transmise prin email în luna în care au și solicitat ajutorul de stat (august 2021 – n.r) și atunci când a avut loc hotărârea A.G.A. În schimb, la opt luni de atunci, ne-au deschis un nou proces în instanță pentru publicarea unui banal editorial și au ”aranjat” cu banca de stat Eximbank, unde Ministerul Finanțelor Publice deține peste 98% din acțiuni, să remită mass media un comunicat de presă despre subiectul cu care ”i-am răscolit” în luna august a anului trecut, și anume obținerea de garanții guvernamentale și a unui credit preferențial.

Explicațiile ale experților financiari independenți

Non revolving înseamnă că este o singură dată, nu se reînoiește” ne-a declarat Alin Iacob, președinte al Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare din România. ”Probabil ei au hotărât să contracteze o facilitate de la Eximbank. Garanția băncii ar trebuie să fie de vreo 2,1 mil euro, așa scrie în hotârârea AGA, adică 70% din valoarea creditului. O garanție de la stat nu înseamnă bani. Banii se reazlizează doar în momentul în care respectiva societate nu își plătește datoriile și atunci se execută scrisoare de garanție. Deci, dacă societatea comercială pentru care se emite scrisoarea de garanție nu plătește, atunci cei care au beneficiat execută scrisoarea de garanție și-și ia banii aferenți garanției. Scrisoarea de garanție este un instrument lichid, exigibil pe care o folosești ca să fie mai ușor să încasezi banii în cazul în care X sau Y nu plătește” ne-a mai declarat consultantul financiar.

Ce bandiți!”

Când am primit azi comunicatul de la Eximbank, în care anunțau faptul că banca de stat, acționar al Băncii Romăneștiau acordat companiei Christian Tour ”o finanțare în valoare de trei milioane de euro”, ne-am dat seama pe loc de ceea ce a zis consultantul independent citat de publicația noastră. Ce bandiți!” a exclamat Alin, atunci când a aflat că informația trebuia să fie o adevărată dezvăluire făcută de publicația noastră dacă banca de stat nu trăgea de timp, comunica cinstit, eficient și la obiect încă de anul trecut de când i-am solicitat lămuriri, dimpreună cu solicităriladresate fraților Cristian & Marius Pandel, proprietarii Christian Tour pe de o parte, dar și Băncii Românești pe de altă parte.

Banca Românească a acordat companiei CHRISTIAN’ 76 TOUR, unul din cei mai importanți tour operatori din România, o finanțare în valoare de trei milioane de euro. Fondurile sunt destinate asigurării necesarului de lichidități pentru activitatea curentă a companiei și au fost acordate cu garanție de stat emisă de EximBank în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicată companiilor mari, care acoperă 70% din finanțare.

Contextul economic generat de pandemie – care a afectat semnificativ domeniul turismului – a reprezentat principala provocare a tour operatorului român pentru depășirea căreia a implementat mai multe măsuri de reducere a costurilor și de îmbunătățire a strategiilor de achiziție și de vânzări. Ca urmare a acestor măsuri, CHRISTIAN’ 76 TOUR estimează pentru acest an o creștere a afacerilor la nivelul din 2019”, apare scris în comunicatul trimis de EximBank azi, 17 mai.

Răspunsurile Eximbank & Banca Românească, primite de redacția noastră

Compania menționată nu figurează în portofoliul de credite acordate de EximBank în cadrul Programului financiar de susținere a companiilor mari și a IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 milioane în 2019 (schema de ajutor de stat COVID) pe care banca îl implementează în urma mandatului special primit din partea statului român”, este răspunsul oferit anul trecut de Oana Nuță, Manager al Departamentul de Marketing și Imagine Corporativă din cadrul EximBank, atunci când a fost întrebată dacă banca pe care o reprezintă a acordat garanții guvernamentale la un loc cu un credit.

Deși astăzi, când au remis mass media comunicatul de presă, informațiile nu mai reprezintă dintr-o dată un secret bancar, anul trecut Echipa de Comunicare a Băncii Românești ne-a transmis următorul mesaj: ”vă comunicam că informatiile solicitate fac obiectul secretului professional în domeniul bancar reglementat de art. 111 și urmatoarele din OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, act normativ special în baza căruia funcționează și sunt organizate instituțiile de credit din România și care impune, în mod imperativ, obligația instituțiilor de credit să păstreze, cu anumite excepții expres și limitativ prevăzute de actul normativ menționat, secretul profesional bancar cu privire la datele, faptele, informațiile și operațiunile financiar-bancare ale clienților săi”.


Până la ora publicării acestui material, Ministerul Turismului nu a răspuns solicitării redacției noastre. La fel a procedat și Ministerul Finanțelor Publice.

Poate vă întrebați cine este Christian Tour Holding S.A?

Potrivit Monitorului Oficial al României, frații Cristian & Marius Pandel sunt singurii fondatori ai Christian Tour Holding S.A, deveniți și administratori ai companiei pe acțiuni împreună cu Nina Petruța Seretean. Într-o hotărâre A.G.A de anul trecut a asociaților societății Christian76 Tour SRL, holdinguul fraților Cristian & Marius Pandel apare ca fiind asociat în agenția care vinde vacanțe românilor, împreună cu SC Oxford Investment Alliance SRL, unde fratele cel mare deține doar 1% din capitalul social, față de 99% cât deține în holding, potrivit MO. Nota bene:

În 27 mai a.c. este așteptată Decizia Tribunalului Constanța la Apelul formulat de Christian Tour împotriva unei amenzi aplicate acesteia de către A.N.P.C pentru bune practici. 

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.