A făcut și face performanță. Mai întâi în sport, la clubul Dinamo, după care în profesia pe care și-a ales-o, în structura elitistă a Poliției Române. Rugăciunea este arma sa de căpătâi de când se știe, dar cu toate acestea scormonește după toate dedesupturile economiei românești cu o tenacitate ieșită din comun. Nu dă înapoi oricât de greu i-ar fi fiindcă știe că are o misiune greu de îndeplinit. Firea blândă, caracterul modest și sincer care umblă după un firesc și o normalitate a lucrurilor îl fac să fie unul dintre cei mai fericiți oameni.
Cătălin Alexandru Ioniță, șeful Direcției de Investigare a Fraudelor din IGPR
Care este cea mai mare fraudă investigată până acum de când sunteți șef al DIF?
Premergător sărbătorilor de Paște a fost descoperită o fabrică ilegală de mezeluri cu finalitate judiciară, adică fabrica a fost închisă. Pe urmă, am avut o speță din zona supermarketurilor cu produse care nu erau conforme cu standardele de calitate: nu erau proaspete, aveau termenul de garanție expirat samd, acțiune care s-a lăsat cu amenzi și dosare penale. Pe urmă câteva acțiuni pe zona vinicolă și acțiunea de amploare cu sturionii, unde am fîăcut 49 de percheziții, după care cea cu firma de asigurare, Omniasig și cea cu ceasuri și bijuterii false. Am intrat pe diferite segmente de investigații fiindcă ne interesează tot ce se întâmplă în economia națională, recuperarea prejudiciului pe care eu o văd ca pe o prioritate și ca un standard de apreciere a muncii polițiștilor de economic, altfel ar fi un act social neperformant. Așa am intrat și pe segmentul cimitirelor, adică toate firmele care prestează servicii de pompe funebre
Dar cea mai mare fraudă de când sunteți în slujba serviciului de investigare a fraudelor?
Speța pe care am văzut-o eu ca fiind de cea mai mare amploare este un caz pe care l-am dezvoltat la nivelul anului 2002 când am lucrat cu parchetul Militar. S-a pornit de la o simplă declarație a unui proprietar de teren care spunea că cineva a început să sape în grădina lui să-și facă casă. El era proprietar pe acel teren. Ușor ușor am ajuns la un dosar de mare anvergură care la vremea aceea a fost raportat la un prejudiciu de 69 de milioane de dolari. Rețeaua falsifica documente prin care intrau în posesia unor terenuri aparent părăsite, din zone foarte bune, dar nu numai terenuri ci și clădiri de mare valoare. Aceste terenuri erau vândute unor oameni care erau de bună credință.
Cât de abil trebuie să fii ca să poți face așa ceva și ce credeți despre escrocii ăștia?
Nu este vorba de vreo capacitate deosebită ci mai ales de rea intenție. Ce îl face pe un om normal să treacă granița către tărâmul infracționalității? Este vorba de un cumul de factori: sociali, ereditari, pe urmă sunt și factori care țin de mediul în care îți desfășori activitatea și de valorile pe care ți le iei din societate. Cred că totul pleacă din copilărie. Modul cum îl crești pe viitorul adult își pune amprenta asupra lui. Tema centrală care reiese din toate acestea este aceea a dragostei. Dacă copilul crește simțind dragoste el va fi protejat când va deveni adult de fluctuații ale stării lui sufletești, de o anumită relaționare gresita cu oamenii. Acest principiu se cunoaște in viitorul adult, care va fi echilibrat din punct de vedere emoțional.
Cum vedeți activitatea DIF în următorii ani raportată la evoluția societății și realității romînești?
Este clar că DIF trebuie să se adapteze permanent nevoilor sociale, într-o societate care evoluează foarte alert. În prezent, din ce în ce mai mult, au loc infracțiuni în mediul cibernetic. În ziua de astăzi trebuie să fii foarte flexibil pentru a putea preveni orice tip de infracționalitate. Achizițiile publice sunt prioritare in activitateade investigare a fraudelor. Încercăm să implementăm sistemul cauzelor duse până la bun sfârșit fie prin recuperarea prejudiciului fie prin rechizitoriu.
Care este motivația zilnică în munca pe care o desfășurați și ce vă face să mergeți înainte de fiecare dată?
Motivația este una puternică fiindcă fac de douăzeci de ani meseria aceasta incluzând și perioada petrecută în Academia de Poliție. Parcă dintotdeauna mi-am dorit să fac acest lucru.
Ce diferențiază România din punct de vedere infracțional față de UE?
La combaterea furturilor auto stăm mult mai bine decât multe alte state europene. Ofensiva pe care DIF o face în spectrul economic este una performantă.
Cum împăcați cariera cu viața de familie ?
Prin meritul soției mele. Eu văd ca pe o binecuvântare tot ce mi se întâmplă, ca pe un dar. Dacă am conștientiza aceste lucruri, că suntem văzuți de Dumnezeu în permanență atunci am fi ca în rai aici pe pământ, cum a spus un sfânt părinte.
Cu cine se poate împrieteni un polițist de la DIF? Cu infractorul da?
Se poate împrieteni cu oricine ca să își facă treaba. Important este să fie de bună credință iar acele „prietenii” să fie doar în interes de serviciu.
Cine știe că își face treaba?
Știe șeful lui direct aceasta fiind obligația lui. Când îți faci treaba ca polițist informativ operativ nu poți să știi ce este evaziunea fiscală cu circuit suveică și toate celelalte dacă nu intri și te pui în pielea celui care cunoaște cu adevărat fenomenul, iar probitatea morală a unui polițist este obligatorie și la un moment dat, dacă aceasta este încălcată va ieși la iveală. Nu există minciună care să nu iasă la suprafață precum uleiul.
Câți oameni aveți în subordine?
La IGPR sunt 70 de oameni, iar în inspectorate sunt în jur de 2000 de polițiști și îmi plac să cred că niciunul nu este corupt.
Este rentabilă munca lor?
Da, este foarte rentabilă pentru societate, fiindcă vorbim de recuperarea prejudiciului.
Puteți să citiți un infractor din priviri?
Da, mi-ar plăcea să cred că pot să fac treaba asta. Eu îmi pun în slujba muncii toată puterea mea, inclusiv instinctul.
De ce fac oamenii fraude când toate se soldează cu pușcărie?
E foarte greu de spus. Ne frământă pe toți lucrul asta. Important este ca în fiecare caz să avem finalitate judiciară, iar prin aceasta sunt convins că facem și prevenire.
Se gândesc ei oare cât de frumoasă este viața?
Din păcate nu toți văd că viața este frumoasă, sunt foarte mulți oameni triști în jurul nostru și suferinzi și nu acceptă ce li se întâmplă.
Care este cel mai mare hobby pe care îl aveți?
Să stau cu familia. De asemenea, îmi place mult să călătoresc. Mi-ș dori să am mai mult timp pentru călătorii.
Ce este esențial de făcut în viață?
Să îți faci treaba. În momentul în care îți descoperi misiunea ești împăcat cu tine insuți. Eu sunt un om foarte fericit.
Pe ce te-ai bazat în viață?
La începutul zilei pur și simplu mă rog, fac o rugăciune. Am făcut-o și ca sportiv și o fac și ca polițist. Restul se bazează pe experiență, pe respectarea regulilor samd
Ce înseamnă a crede?
A crede nu înseamnă numai a crede când îți estre bine, înseamnă a crede total. Nu poți să crezi doar când îți este bine și când nu îți este să nu crezi. Părintele Arsenie Boca i-a spus la un moment dat unei mame căreia i-a murit copilul următorul lucru: ești bucuroasă că ți-a murit copilul? Sunt distrusă, zise ea. Poate bunul Dzeu a vrut să-l ia așa îngeraș că ar fi putut fi un mare criminal și a vrut să cruțe omenirea de un astfel de om. Sau, un alt exemplu. Ce înseamnă cancer? Ca în cer! Adică chiar și în necazuri trebuie să realizăm că Dumnezeu ne-a vrut binele .
Ați mințit vreodată?
Da, am mințit. Sunt cazuri în care poți prezenta același lucru într-o formă diferită. Stiți exemplul cu sultanul căruia i s-a prorocit de către doi ghicitori astfel: primul i-a spus că își va vedea toată familia și pe toti cei dragi murind, iar al doilea i-a spus că va trăi mai mult decât toți cei din jurul lui. Sultanul i-a recompensat pe cei doi astfel: primului i-a tăiat capul iar celui de al doilea i-a daruit multe bogății.