În perioada în care România traversa o perioadă cu cel mai ridicat nivel de inflație de la Revoluție încoace, peste 256 de procente, potrivit I.N.S, moment care a culminat cu introducerea TVA-lui în economia de piață, Gabriela Firea, membru marcant al Partidului Social Democrat și fost primar general al capitalei ca să nu mai amintim de funcția de ministru, cumpără de la o companie reprezentată de Primăria Generală a capitalei, la care acționar este însăși fosta A.V.A.S, un apartament în cea mai râvnită și exclusivistă zonă din București cu numai 47.000 dolari. Valoarea reală a apartamentului ar fi fost însă de cel puțin 10 sau 20 de ori mai mare, spun sursele noastre.
La doar 21 de ani, proaspăt sosită din provincie și căsătorită cu un bărbat cu 17 ani mai mare decât ea, fostul primar general al capitalei și ministru al familiei din partea P.S.D, Gabriela Firea, o apropiată a familiei penalului Dan Voiculescu, cumpără de la o companie din subordinea Primăriei Generale a capitalei, SC Herăstrău Nord S.A, împreună cu fostul soț, printr-o tranzacție extrem de suspectă, un apartament în B-dul Primăverii cu suma de 47.000 de dolari.
„Suma este una derizorie pentru acele vremuri, clar subevaluat apartamentul!”, ne precizează una din sursele noastre, sub protecția anonimatului.
Fosta companie pe acțiuni (la care printre acționari se regăsea cu 24% din acțiuni și Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului român – n.r), prin care s-a realizat, sub girul atent al primarului general de la acea vreme, Crin Halaicu, poartă astăzi denumirea de SC Herăstrău SRL.
Societatea Comercială Herăstrău Nord SA reprezentată de Primăria Generală a capitalei la momentul tranzacției făcută de soții Gabriela și Răsvan Ion Firea, a devenit în anul 2008 societate cu răspundere limitată. Asaul Aurelia Iulia, acționarul principal al aestui nou SRL a împlinit anul acesta 75 de ani fiind acționar în alte companii private.
Misterioasa și septuagenara femeie de afaceri avea în anul 2004 peste 47% din capitalul social al fostei companii Herăstrău Nord SA, statul român având prin fostul A.V.A.S aproximativ jumătate din acțiunile pe care le deținea Asaul Aurelia Iulia, care treceau de 8000 de acțiuni.
Actualul SRL se ocupa până în 2014 cu Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, când și-a suspendat brusc activitatea.
În schimb, pe Asaul Aurelia o găsim activă cu 5% din acțiunile firmei în SC Happy Family Dent SRL, alături de fiica sa în vârstă de 44 de ani Oana Daniela, companie care a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de sub 4000 euro.
O fi rea sau o fi bună tranzacția Gabrielei Firea?
Într-o încheiere de rectificare a unei cereri a fostului soț al Gabrielei Firea, din 19.11.2002, notarul public Georgeta Enciu face următoarele clarificări oficiale: „Văzând contractul de vânzare – cumpărare nr. 366/23743/3.10.1993, încheiat între Primăria Municipiului București reprezentată prin Societatea Comercială HERĂSTRĂU NORD — S.A. șiFirea Răsvan – Ion și Firea Gabriela privind imobilul situat în București, Bd. Primăverii nr ♥, sectorul 1, constat: în mod eronat în actul adițional autentificat cu nr. 6412/17.12.1997 la Biroul notarului public Georgeta Enciu la pct. III s-a omis a se trece sediul complet al societății, respectiv Bd. Primăverii nr. ♥, sectorul 1.
Dispun:
Rectificarea actului adițional autentificat cu nr. 6412/17.12.1997 la Biroul notarului public Georgeta Enciu, în sensul că sediul social al Societății Comerciale VANEM COMERȚ și SERVICII — S.R.L. este în București, Bd. Primăverii nr. ♥, sectorul 1.
Mai mult decât interesant este faptul că, la momentul tranzacției care a făcut posibilă achiziția imobilului din B-dul Primăverii, mai precis în 1993, Gabriela Firea locuia în județul Ilfov, orașul Voluntari, pe strada Erou Iancu Nicolae, într-o vilă cu număr impar, potrivit Monitorului Oficial al României. De aici încolo lucrurile încep să degenereze și să semene cu un adevărat „aranjament” imobiliar.
Ce spun oficialii lui Nicușor Dan, actualul Primar General al capitalei.
„Din documentele privitoare la imobilul situat în b-dul Primăverii nr ♥ sector 1 București care au fost predate de către S.C. Herăstrău Nord S.A. și care se află în prezent în păstrarea Serviciului Arhivă din cadrul Administrației Fondului Imobiliar, vă putem preciza doar faptul că în conformitate cu prevederile art. 7 din contractul de vânzare — cumpărare nr. 366 / 23743 / 03.10.1993 încheiat între Primăria Municipiului București reprezentată prin S.C. Herăstrău Nord S.A. în calitate de vânzător și Firea Răzvan – Ion și Firea Gabriela în calitate de cumpărători, contract privind locuința situată în b-dul Primăverii nr. ♥, sector 1 București, prețul vânzării locuinței în cauză a fost de 46.353.485 lei. Suntem în imposibilitatea de a vă mai putea furniza alte amănunte legate de condițiile încheierii mai sus menționatului contract de vânzare cumpărare, deoarece conform celor comunicate de către Serviciul Arhivă din cadrul instituției noastre, în documentele predate de către S.C. Herăstrău Nord S.A. nu s-a regăsit și dosarul de vânzare al imobilului în cauză, dosar ce ar fi trebuit să cuprindă toate cererile depuse și demersurile îndeplinite în speță de către părți anterior încheierii contractului de vânzare — cumpărare nr. 366 / 23743 / 03.10.1993” ne-au transmis angajații biroului de presă al Primarului General al capitalei, atunci când le-am solicitat primele date despre această tranzacție istorică.
Bâlbele pe banii publici ale autorităților române
Când l-am întrebat pe Florian Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului în baza cărui temei legal s-a făcut această tranzacție suspectă și cine stătea în chirie la momentul tranzacției în acel apartament din Bdul Primăverii, oficialul statului român a refuzat să facă publice informațiile de interes public din solicitarea noastră, spunând de la sine putere că acestea nu fac parte din categoria informațiilor de interes public.
Mai mult decât atât, oficialii Primăriei Generale a capitalei au revenit cu o nouă adresă către redacția noastră ținând să ne demonstreze faptul că au greșit, literalmente.
„Ne cerem scuze pentru regretabila eroare materială strecurată în răspunsul nostru din luna august, eroare care a constat din redactarea greșită a anului în care a fost încheiat contractul de vânzare nr. 366 / 23743 ce face obiectul prezentelor solicitări, în sensul că a fost redactat eronat anul 1993 în loc de 1996, așa cum este corect. La data încheierii contractulului de vânzare – cumpărare, Primar General era Victor Ciorbea. Precizăm că dosarul de vânzare al imobilului în cauză nu a ”dispărut din arhiva instituției Primăriei Generale a capitalei”, așa cum eronat a concluzionat petentul ci, așa cum am arătat la ultimul aliniat din răspunsul nostru nr. 42494 / 17.08.2023, ”conform celor comunicate de către Serviciul Arhivă din cadrul instituției noastre, în documentele predate de către S.C. Herăstrău Nord S.A. nu s-a regăsit și dosarul de vânzare al imobilului în cauză, dosar ce ar fi trebuit să cuprindă toate cererile depuse și demersurile îndeplinite în speță de către părți anterior încheierii contractului de vânzare – cumpărare nr. 366 / 23743 / 03.10.1993”. Cu alte cuvinte, respectivul dosar nu a fost predat de către S.C. Herăstrău Nord S.A., care – așa cum am arătat mai înainte, este o persoană juridică de drept privat, nu o instituție din cadrul / subordinea Primăriei Municipiului București. Nu cunoaștem împrejurările care au dus la nepredarea de către S.C. Herăstrău Nord S.A a respectivului dosar. Conform conținutului contractului de vânzare – cumpărare nr. 366 / 23743 / 03.10.1996 încheiat între Primăria Municipiului București reprezentată prin S.C. Herăstrău Nord S.A. în calitate de vânzător și Firea Răzvan – Ion și Firea Gabriela în calitate de cumpărători – contract privind locuința situată în b-dul Primăverii nr. ♥ sector 1 București, Directorul S.C. Herăstrău Nord S.A. la data încheierii respectivului contract era ing. Șomănescu Gheorghe, acesta fiind unul din cele 4 persoane semnatare ale respectivului contract din partea vânzătorului”.
Prețul de vânzare al locuinței situate în b-dul Primăverii nr. ♥, sector 1 București a fost stabilit exclusiv de către vânzătorul S.C. Herăstrău Nord S.A.”, apare în răspunsul trimis de biroul de presă a lui Nicușor Dan.
Noaptea minții și firea (ei) periculoasă
Oamenii politici și colegii de partid ai Gabrielei Firea o descriu pe aceasta ca fiind o „fire falsă și un bun politician pentru contextul nostru”, deci „foarte periculoasă”, spun ei.
Firma soților care au pus mâna pe apartamentul din Primăverii, SC Carte de Suflet SRL, în care fostul Primar General al capitalei a deținut 50% din acțiunile firmei a fost radiată în anul 2018, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, iar aceasta, care funcționa din 2002, avea sediul social chiar în apartamentul din Primăverii, pe care cei doi soți l-au cumpărat de la statul român, care i-au pierdut însă urma.
Gabriela Firea nu a răspuns mesajelor redacției noastre. Pe măsură ce vom primi noi date despre acest subiect, le vom face publice.
Update: În cursul zilei de azi, 13.09.2023 a luat legătura cu noi George Ciubotaru, consilierul de imagine al senatorului PSD Gabriela Firea, care și-a exprimat următorul drept la replică. Îl redăm integral mai jos: „Nu există nici un apartament ascuns deținut de mine sau de familia mea, așa cum încercați să insinuați prin acest material care conține frânturi de informații. Apartamentul a fost cumpărat legal de la stat, dar a fost pierdut de familia mea după ce toată clădirea a fost retrocedată foștilor proprietari. În imobilul la care faceți referire, care era un apartament cu două camere mai exact, locuia cu chirie fostul meu soț în momentul în care noi ne-am cunoscut, cu aproape 30 de ani în urmă. În clădire erau în total patru apartamente și toate familiile erau chiriașe la fostul ICRAL. După căsătorie, am reușit să achiziționăm acel apartament respectând legislația în vigoare, la prețul pieței la momentul respectiv. La fel au făcut și celelalte trei familii din clădire. Am mai locuit în acel apartament aproximativ 7 ani, după achiziție. În tot acest timp, foștii proprietari au revendicat întreaga clădire și după mai mulți ani de procese au câștigat. Toate cele patru familii am fost obligate să evacuăm apartamentele. De la acel moment, nu am mai locuit cu chirie în apartamente ale statului și nici nu am cumpărat alte imobile de la instituții publice. Mai mult, nu am deținut în chirie nici un alt spațiu proprietate privată a statului.”
Update II: La o zi de la primirea și publicarea dreptului la replică solicitat de Gabriela Firea, aceasta încă refuză să ne comunice cum și cu ce sumă de bani a despăgubit-o statul român după ce aceasta a fost obligată să părăsească locuința din B-dul Primăverii nr♥, imobil pe care-l cumpărase de la SC Herăstrău SA împreună cu fostul ei soț.
Update III: În a 8-a zi de la publicarea anchetei noastre, am primit, pe surse, o informație extrem de interesantă. Și anume, aceea că întreaga clădire din Bdul Primăverii nr♥, unde chiar senatorul român Gabriela Firea și-a cumpărat apartament în anul 1993, aparține societății SC Bildex Development SRL. Potrivit datelor din Monitorul Oficial al României, firma este administrată de doi cetățeni români, tânărul de 49 de ani Touma Antoine Geroges și libanezul de 58 de ani Milad El Akouri, domiciliat, în mod cu totul întâmplător, în orașul Voluntari, pe strada Iancu Nicolae. Compania este deținută de offshore-ul cipriot Qarisma Enterprises LTD raportând o cifră de afaceri pe anul trecut, potrivit datelor de la ONRC, de aproximativ 175.000 euro.
Este esențial ca astfel de informații să fie aduse în atenția publicului. Transparența în viața publică și în activitățile ofițerilor aleși este o cerință fundamentală pentru o democrație sănătoasă. Sper că va exista o anchetă amănunțită pentru a clarifica toate detaliile acestei afaceri.