În activitate fiind sau nu, „veteranii din teatrele de operații” ai Ministerului Apărării Naționale încasează de la statul român ori o sumă forfetară lunară, ori o indemnizație lunară, în funcție de statutul fiecărui militar. Potrivit conducerii Ministerului Apărării Naționale, in ultimii trei ani de zile, instituția care poate începe mobilizarea generală în caz de război, a acordat cadrelor militare care au dobândit certificatul de „veteran în teatrele de operații” suma de aproximativ 3,2 mil de euro anual, mai precis peste 12 mil de euro până în prezent.
Potrivit oficialilor M.A.P.N, în ultimii trei ani de zile „s-a conferit calitatea de „Veteran din teatrele de operații” unui număr aproximativ de 28.500 persoane din cadrul Ministerului Apărării Naționale”. Unul dintre aceștia este generalul Cipu Anton Radu, șeful Direcției Juridice din Ministerul Apărării Naționale căruia i-a fost conferită calitate de „veterean din teatrele de operații” în baza Legii 168/2020, ca urmare a participării la acțiuni militare, misiuni și operații în teatrul de operații din Afganistan în perioada 12.06.2009 – 07.02.2010 și teatrul de operații din Irak în perioada 15.01.2005 – 19.08.2005.
Alți treizeci și unu de colegi, declarați eroi în teatrele de operații, nu au mai apucat să se bucure de indemnizație așa cum o face generalul Cipu Anton Radu. Cu o casă în Bragadiru, trei mașini și o remunerație lunară de aproximativ 2600 euro, generalul care are în subordine Direcția Juridică mai primește de la Ministerul Apărării Naționale norma de hrană, în valoare de aproximativ 190 euro lunar, la care se adaugă norma de echipament în valoare de 900 euro și indemnizația de „veteran din teatrele de operații” în valoare de 104 euro lunar, potrivit declarației sale de avere.
Prin adresa înaintată redacției noastre, oficialii ministerului contrazic această valoare declarată de generalul care conduce Direcția Juridică din M.A.P.N: „la această dată, cuantumul sumei forfetare lunare, neimpozabile, în procent de 25% din salariul minim brut pe țară garant în plată, prevăzută la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 168/2020, acordată personalul participant, în activitate, care a dobândit calitatea de „Veteran din teatrele de operații” și care nu este rănit, invalid ori nu a dobândit afecțiuni fizice și/sau psihice în urma participării la acțiuni militare, misiuni și operații, este de 575 lei (115 euro – n.r)”.
Condițiile impuse de lege pentru a primi indemnizație
Personalul participant care are calitatea de „Veteran din teatrele de operații”, potrivit legii, îndeplinește una din următoarele condiții:
– a participat cel puțin 120 de zile, neîntrerupt sau cumulativ la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni, definite la art. 2 lit. k) din Legea nr. 168/2020 și i s-a conferit calitatea de „Veteran din teatrele de operații”, potrivit ordinului conducătorului instituției din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională;
– este personal participant rănit/militar invalid sau civil invalid, potrivit prevederilor art. 2 lit. c)-e) din Legea nr. 168/2020, indiferent de durata participării la acțiuni militare, misiuni și operații desfășurate în teatre de operații/zone de misiuni și i s-a conferit calitatea de „Veteran din teatrele de operații” potrivit ordinului conducătorului instituției din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională;
– este personal care, pe timpul participării la acțiuni militare, misiuni și operații în teatre de operații/zone de misiuni, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj și devotament, indiferent de durata participării, pe baza evenimentelor consemnate în jurnalul acțiunilor militare sau în ordinul de zi pe unitate, și căruia i s-a acordat calitatea prin hotărâre a Guvernului, la propunerea conducătorului instituției din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională