6.4 C
București
miercuri, februarie 1 2023
București 5.96°C
01 februarie 2023

“George Scripcaru a nenorocit întreg Braşovul”

- Advertisement -spot_img

Mai are de stat după gratii încă 3 ani de zile, după ce a primit o condamnare cu executare din partea instanţei braşovene pentru înşelăciune. Gheţi Traian, zis Falconete sau revoluţionarul Braşovului, a fost acuzat de anchetatori că a fabricat dosare pe bandă rulantă, diplome, certificate și brevete de revoluționari pentru persoane care, în decembrie 1989, nu aveau nici măcar vârsta majoratului. Potrivit acestuia, printre ei se regăseşte şi actualul primar al Braşovului, pedelistul George Scripcaru.

A mai fost cineva la dumneavoastră la penitenciar până acum?

Nu! Dar, cu toate că sunt condamnat nevinovat, nu am crezut că un penitenciar din ţară, mă refer la cel de la Codela, să aibă o aşa conducere competentă.

De ce nu vă puteţi demonstra nevinovăţia dacă pledaţi nevinovat?

La ICCJ am dus 20 de probe notariale de la membrii mei, care au dat declaraţii pe propria lor răspundere că au primit de la mine abonamente şi că nu le-au folosit deoarece ei au mijloace de transport particulare, iar unii mai aveau abonamente şi ca pensionari. În declaraţii apre scris negru pe alb că nu li s-a cerut sume de bani şi nici bunuri materiale pentru abonamentele pe care oricum au declarat că nu le-au folosit. Vă daţi seama că dacă la ICCJ nici un martor nu a fost luat în considerare, ce să mai vorbim de restul…

Cine v-a condamnat?

Tribunalul Braşov m-a condamnat definitiv, dar mai aveam puţin şi intram în prescripţie specială. Din prima fondul mi-a dat că nu mai am voie şi rămâne condamnarea. Cum e posibil aşa ceva, pentru nişte cartoane, dacă nu am dat la nimeni în cap, nu am tâlhărit pe nimeni..?

Pedeapsa minimă cât era? Dar cea maximă?

Între 5 şi 15 ani. Crimă! Nu se poate aşa ceva! Cei care au furat zeci şi sute de milioane de euro sunt liberi. Uitaţi-vă la cazul Dorin Maior…

Care este adevărul în privinţa certificatului de revoluţionar al lui George Scripcaru?

Aş vrea să vorbesc despre toate certificatele. Dosare false şi certificate false.

Câte sunt?

Aş putea spune că la nivelul oraşului Braşov, cca 60 – 65% dintre dosare sunt false. Dacă cineva ar veni acum la mine, DNA, DIICOT, să îmi ceară informaţii şi dovezi şi dacă ar şti să studieze un dosar şi să-l ia pe fiecare membru separat să afle cine a făcut memoriile, pozele, cine a dat declaraţiile de martor, dar şi să verificăm dosarele din 1996 – 1997 şi 1992 – 1994 şi să le punem cap la cap cu cele din anul 2000. Şi anul trecut au fost făcuţi revoluţionari pe zeci de mii de euro.

Dar în ţară care ar fi procentul?

Aş putea spune că la orice asociaţie din ţară a revoluţionarilor din România domneşte acelaşi procent, cca 60 – 65%.

Despre câţi oameni ar fi vorba la Braşov?

Noi la început am fost 120 – 140 de oameni. Eu am fost în comisie şi în 1996 şi în 1997. Preşedintele comisiei de atunci, Balint Costel, domnule, câţi bani se rulau atunci pentru dosare dumneavostră nu ştiţi, eu unul Gheţi ştiu. Eu acum pot să spun tot adevărul despre Revoluţia Română şi revoluţionarii din Braşov!

Aveţi ocazia!

Dumeavoastră ştiţi ce înseamnă petiţionar? În 21 decembrie 1989 am scos oamenii afară în stradă. În 22 decembrie 1989, împreună cu un grup de 30 de persoane am făcut o petiţie, înainte de a fugi Ceauşescu, şi am intrat în Prefectură unde am cerut libertate şi democraţie. Curajul meu ăsta a fost. Dacă Ceauşescu nu fugea, ce se întâmpla? Oare mai rămânea cineva din neamul meu?

Ce meserie aveaţi atunci?

Eram de direcţia de construcţii la o cooperativă. Cu mine în stradă în acele zile au fost bişniţarii, cei care au vrut să treacă frontiera, copiii şi mulţi tineri. Când am scos muncitorii de la uzina Steagul Roşu în stradă bătrânii ne aplaudau de la geam când treceam noi pe Calea Bucureşti. În faţă la Steagul Roşu cine credeţi că era în faţă, că noi am sărit gardul la uzină fiindca porţile halelor erau încuiate cu fier beton. Mardare Vasile! Care acum e revoluţionar şi care are dosar fals. Secretarii de partid, directorii, şefii de secţii, sunt revoluţionari. Au apărut atunci 80 -100 de revoluţionari. Oamenii lui Mardare!

Au apărut pentru beneficii?

Sigur că da! Noi când am avut legea 43 nu am avut beneficiile acestea băneşti. 1 ha de pâmânt cca 80% dintre oameni nu au luat. Spaţii comerciale cca 80% dintre ei nu au luat, locuinţe nu au luat. Foi de drum ale CFR, abonamente. A rămas însă rădăcina aceea comunistă care încă se mai întinde precum vrejul de fasole. Dacă nu se dădea decretul la ora aceasta eram numai revoluţionari autentici.

Din aproximativ 180 de revoluţionari câţi erau în 1996 câţi sunt la ora actuală în Braşov?

De la toate asociaţiile cred că undeva la 1200, 1300 de revoluţionari, dintre care 60% sunt falşi revoluţionari. Dar să vă spun de ce. Pentru că eu am fost în Prefectură şi am rămas acolo din data de 22 decembrie până pe 5 ianuarie 1990. am lipsit 3 zile timp în care am fost acasă, de au vrut „ăştia” să mă omoare. De pe tanchete! Generalul Florea m-a trimis pe mine pe TAB la vila PCR-ului că acolo ar fi terorişti. Şimon, comandantul tancului mi-a spus: „Gheţi, du-te la gard acolo şi vezi să nu iasă careva afară. Încăperea avea vreo 3 sau 4 intrări. Eu am scos AKM-ul iar ei au tras spre mine. M-am târât pe coate, pe burtă până în spate la TAB. Eu le-am spus: „ce faceţi, fraţilor, rtageţi în mine? Trageţi în terorişti, nu în mine!”. Cu Roman, cu Iliescu eu vorbeam la telefon. Nu mă ţineau înăuntru în TAB, mă ţineau deasupra, să mă ţin de barele acelea..

Dar trăgea cineva în TAB?

Nu neapărat în TAB, dar se găsea unul care să tragă în mine. Intenţia lor a fost să mă elimine.

Generalul Florea unde e?

În pământ! După aceea am intrat într-o comisie în care era şeful comisiei era Sergiu Nicolăescu şi căutam terorişti şi probe. Nu mi-am dat seama la început că este o diversiune. Armata a tras dând arme la copii de 10, 11 ani, iar ei, curioşi fiind, s-au împuşcat ei între ei. În faţa Prefecturii soldaţii trăgeau unul în altul, iar civilii erau culcaţi pe rondoul cu flori. S-au omorât ei între ei!

Câţi eroi martiri a avut Braşovul?

O sută şi ceva de oameni, dintre care şi copii. Fiindcă plăcerea şi curiozitatea de a trage s-a extins între copii. Trei persoane au fost cu armele în Braşov. Şi atât. Generalul Florea, care nu mai e, fostul şef al gărzii patriotice care este în viaţă şi încă un maior. Atunci a apărut şi generalul Voinea, de la Parchetul Militar. Aveţi cuvântul meu de onoare că atunci când a venit de la Bucureşti împreună cu 4 sau 5 procurori să le ia declaraţii revoluţionarilor din Braşov, aceştia veneau şi mă întrebau: „Dnul Gheţi, ce să declar?”. Eu le spuneam să declare ceea ce au făcut. După acest moment, generalul Voinea cu procurorii, eliberau la fiecare revoluţionar câte o adeverinţă. Acea adeverinţă era depusă la dosar şi reprezenta un punct. Ca să poată sa obţină noul certificat de revoluţionar preschimbat. Aici apăreau avantajele băneşti, conform legii 341/2004. Când am văzut ce oameni primesc pensii şi ce sărăcie e în ţara asta, am zis că mai bine renunţ eu la pensia mea. Eu am avut curajul să ies cu colegii mei în stradă înainte de toată lumea din Braşov. Şi am avut curajul să strig „Jos Ceauşescu” când am înfipt steagul în turlă şi am cântat „Deşteaptă-te române”. Nimeni nu a avut curajul să strige „Jos comunismul!”. Nu am crezut că se va ajunge la un atât de mare puhoi de revoluţionari.

Când a apărut George Scripcaru?

Când foştii securişti au văzut că noi revoluţionarii prindem putere şi avem şi beneficii, au zis că trebuie să intre şi ei în rândurile noastre. Ca să ne poată dezbina. Şi au şi reuşit treaba asta. Au primit şi pensii, salarii…

Ştiţi nişte nume de foşti securişti?

Secretarul Primăriei de la Braşov este unul dintre ei. Sunt însă mai mulţi. George Scripcaru nu are certificat fals. Cerificatul lui George Scripcaru pe legea 42 este autentic, este real. Eu i-am prezentat dosarul lui George Scripcaru, lui Puchianu şi directorului lui. Cum i-am cunoscut eu pe ei? M-am dus la ei să îmi cumpăr pentru casă necesarul pentru a-mi construi o sobă de teracotă, un boiler şi încă ceva. Eu eram cu Nicu Răcăşanu. Atunci am fost întrebat: „puteţi să îmi spuneţi cum se poate depune un dosar la dvs?”. Am spus: „Da, foarte simplu!”. Scripcaru mi-a dat atunci o poză în care apărea în faţa Prefecturii cu o mitralieră în mână. Era în civil. I-am spus că îi duc dosarul la comisia parlamentară a Legii 42, iar dacă comisia acceptă dosarul nu este nicio problemă. Nu eu dau certificate. Eu doar prezint dosarul. Atunci Puchianu a spus că vrea şi el dosar. Directorul firmei a spus că şi el a fost la Revoluţie. Atunci nu era cu probe. Le-am dat să semneze adeziunile, dar ei au devenit milionari pe creierul meu, să ştiţi. Le-am solicitat să facă o donaţie dacă tot aveau de unde.

Ce martori au avut?

Pentru a preschimba dosarul, trebuie să ai martori care să fie revoluţionari şi cu certificat.

Scripcaru ce martori a avut?

(râde) Martorii i-am dat eu! Vă ajut eu, le-am zis! Unii care au fost în Prefectură! I-am întrebat dacă îi cunoaşte şi mi-a zis că da.

Deci nu dvs i-aţi dat certificatul de revoluţionar lui Scripcaru, dar l-aţi ajutat să-l obţină?

Nu l-am ajutat, eu i-am prezentat dosarul. Dar o să vă spun eu care este secretul şi  cum a obţinut el al doilea certificat de revoluţionar. În momentul în care s-a făcut acest dosar al lui Scripcaru, aceştia trei mi-au dat de toate. M-au mituit, cum s-ar spune. Scripcaru a venit la mine în casă că vroia să afle „cine face gălăgie” în zonă aici, eu care vroiam să ma extind cu casa că am 5 copii acasă. El îl căuta pe Falconeti (porecla lui Gheţi Traian – nr), iar cand m-a văzut mi-a zis: „A, tu eşti Traiane?”. I-am spun atunci că am atât de multe probe împotriva lui încât să nu aibă nicio sanşă în politică. I-am spus că nu e bine ceea ce face, că la 60 de ani să mergi la puşcărie din cauza lui nu se cade. Că doar nu am tâlhărit pe nimeni, nu am furat pe nimeni, nu am făcut niciun rău nimănuui.

Aţi vorbit treaba asta cu el?

La mine în casă, domnule!

Şi ce v-a zis?

Mai vino pe la mine. Dar când îl căutam, el nu era pe la Primărie. Asta e chestie de grandomanie. De când s-a mutat în gaşca aceea de escroci ai lui Băsescu, prapădiţi care au nenoricit ţara, oameni pe care nu-i verifică nimeni că au sute de milioane de euro şi deţin vile şi proprietăţi şi au cumpărat titlurile samd. Ne condamnă pe noi. Să scape de revoluţionari. După ce mi-au dat bani pentru cazare, masă, gresie, faianţă, m-am dus la comisie şi le-am spus: „studiaţi dosarul şi vedeţi dacă are merite”.

Şi avea merite?

Eu am prezentat dosarul. Şi Dorin Maior ştie lucrul acesta. La început am vrut să facem o unitate aşa, să ne ajutăm unii pe alţii, cu sponsorizări, samd.

Credeţi că el v-a băgat în puşcărie?

Sută la sută!

De ce v-a băgat în puşcărie dacă dvs l-aţi ajutat să aibă certificat de revoluţionar?

Fiind omul lui Băsescu, nenorocitul ăsta, va da într-un final ochii cu mine şi îi voi spune că şi-a bătut joc de mine şi de familia mea. Se spune că celui căruia îi faci bine, acela îţi întoarce răul. Sau pe cine laşi să traiască nu te lasă să mori. Şi nu e bine. Le-am spus organelor de anchetă, rv espectprocurorului, că am dat 20 – 30 abonamente la echipa de handbal feminin.

Cine a fost procurorul?

Drîlea care e la DIICOT acum. Individul ăsta m-a făcut de comandă. Ideea e că George Scripcaru pe mine m-a nenorocit şi a nenorocit întreg Braşovul.

Aţi fost sigur că dosarul lui Scripcaru va fi acceptat?

Nu, că nu aveam cum să fiu sigur de asta. Nu puteam să intervin eu acolo. Alţii aveau intrare acolo, nu eu.

Care alţii?

Alţi colegi de-ai mei.

Aşa…

Eu am intervenit pe lângă preşedintele comisiei, Bani Costel, „băi, te rog eu frumos fă-mi şi mie dosarul asta că era 24 mai”

Câte dosare aţi dus atunci pe lângă cel al lui Scripcaru?

Vreo 130 de dosare, din care în prima zi mi s-au aprobat 4 certificate. Ideea e că, în dosarul lui Scripacru, martorii sunt cam falşi.

Păi dacă dvs i-aţi găsit? De ce sunt falşi?

Declaraţiile sunt false.

Câţi ani avea Scripcaru când i-aţi depus dvs dosarul?

Avea vreo 20 – 25 de ani.

Ce meserie avea?

Era lăcătuş pe la….să-l ia. Sau brutar pe la o brutărie din oraş.

De când îl ştiaţi?

Nu l-am cunoscut niciodată până atunci când am fost la depozit la el.

Care a fost interesul dvs ca să-i duceţi dosarul la Bucureşti?

Nu am avut niciun interes.

El ce reprezenta pentru dvs?

O cunoştinţă inopinată!

Nu v-aţi făcut niciodată vreun favor unul altuia?

Niciodată! Nu m-a ajutat niciodată cu nimic în afară de ce am spus.

Atunci de ce susţineţi că v-a băgat la închisoare?

Pentru abonamente! Să vă spun de certificatul lui Scripcaru preschimbat. După de a apărut Legea 341/2004 au apărut şi beneficiile. Pensiile în special. De aceea suntem blamaţi de societate, că avem cine ştie ce drepturi. De aceea au apărut şmecheraşii, că omul pentru bani…Societatea românească asta ne-a făcut pe noi: escroci şi hoţi! Cei mari de la Putere au ştiut să folosească poporul şă îşi facă vile, lucrări, etc. Cât timp Lazăr Dorin a fost arestat, în locul lui era preşedinte Mardare Vasile. În 2006 a venit de la Bucureşti secretarul de stat la Primărie de a înmânat noile certificatele la o parte de revoluţionari, printre care am fost şi eu. Cu toate că am fost supărat că înaintea mea, acest Mardare Vasile a luat certificat pe care nu îl merita. Mardare şuşotea cu Scripcaru, iar ăsta când mă vedea, se ascundea de mine că ştia care e problema cu dosarul lui. Secretarul de stat nu ştia de numele de Gheţi. Porecla mea e Falconeti. Ce îmi spune mie Mardare după ce s-au dat certificatele? Că dacă secretarul de stat ştia că tu eşti Gheţi îmi dădea certificatul. Cum mă, Mardare? Dar tu de ce i-ai făcut dosarul lui Scripcaru, ştii că ai făcut un fals? Dacă nu ai un dosar beton în baza Legii 341 nu poţi să primeşti un certificat de revoluţionar. Acele probe de la dosar trebuie verificate.

Scripcaru de unde a avut probe?

Nu a avut! Mardare a măsluit dosarul împreună cu cineva. Dacă îi luaţi dosarul lui Scripcaru făcut de mine şi îl confruntaţi cu dosarul făcut de Mardare Vasile, veţi fi surprins. Dosarul nu ajungea singur la Bucureşti fără avizul unei asociaţii. Acel aviz de preschimbare a fost dat de Asociaţia condusă de Dorin Maior. Mardare a fost omul de încredere a lui Dorin. I-am spus lui Dorin că nu e bine ce face. Eu am rămas surpins că Scripcaru are certificat nou, fiindcă eu trebuia să-i fi preschimbat lui Scripcaru certificatul.

La ce mod aţi rămas surprins?

La modul că dosarul nu este bun, nu este corect, nu este conform cu realitatea.

Aţi văzut dosarul?

Nu am văzut dosarul, dar vă întreb aşa: se poate preschimba un certificat fără vreun dosar?

În România se pot face multe lucruri!

Da, aşa este. dar nu ştiţi că George Costin era omul lui Băsescu. Toate măgăriile în acel guvern ştiţi cine le-a făcut? Un arhivarşoferul ministrului cu nevasta, juristul de la Guvern…

Vreau nume!

Mihăilescu, arhivarul Ionuţ, şoferul Vasile, Ilie juristul şi şefa de cabinet. Aceşti oameni, împreună cu toată încrengătura de la comisie….

Ce făceau toţi aceşti oameni?

Ionuţ ăsta de la arhivă intra cu dosarele la comisie, în litera legii, iar acele câteva dosare care erau aprobate ajungeau pe masa ministrului. Pe dosar se puneau nişte semnături şi o fiţuică. Ionuţ dezlipea fiţuica aceea de pe dosar, împreună cu ministrul şi o punea pe un alt doar care era adus de la arhivă şi care era plătit.

Dosarul lui Scripcaru cum a fost aprobat?

Fără să treacă prin comisie! Mardare a mers direct cu el la ministru, acesta a pus avizul, şttampila şi …pace. Certificatul i-a fost adus prin Mardare, în mână i-a fost predat. Dosarul lui George Scripcaru este fals. Este mai grav că s-ar fi putut întâmpla să îi fi preschimbat certificatul fără să fi avut dosar. Şi pentru alţi revoluţionari s-a întâmplat la fel. În ultimii ani s-au făcut cu miile revoluţionari de către George Costin pe sume enorme de bani, dar dvs nu ştiţi. Între 5000, 1000 şi 15.000 euro se dădea. Noi am fost prea blamaţi şi jigniţi. Boc ne-a luat tot. Eu aveam 20 de mil ca revoluţionar, acum nu mai am nimic deşi am fost în prima linie la Revoluţie. Din cauza unor escroci, hoţi

După ce ieşiţi din detenţie ce veţi face?

Mă voi descurca. Voi face afaceri. Eu am avut firmă înainte să vin aici.

Speraţi să fiţi eliberat înainte de termen?

Omul căt trăieşte speră. Acum îmi scriu memoriile şi îmi ocup timpul într-un mod plăcut.

Mai ştiţi câţi revoluţionari aţi făcut?

Nu mai ştiu.

Dar au fost oameni pe care i-aţi prezentat la comisie şi nu au primit certificatul?

Da, sunt destui. Dar când o să mai veniţi pe la mine vă voi prezenta caracatiţa cu oamenii care alergau prin ţară după oamenii care aveau bani şi vroiau să obţină certificate de revoluţionar. Costin Marius, fost secretar de stat, i-a făcut pe toţi revoluţionarii din partea Timişoara, Oradea, Herculane, Felix,

Acum câţi revoluţionari sunt în ţară?

Apreciez că peste 30.000 de oameni. Până în 1996 erau aproximativ 9000 maximn 10.000 de revoluţionari autentici, cu răniţi cu tot, cu urmaşi, copii samd. Îi vezi acum pe ceilalţi cum defilează cu brăţare, cu inele de aur. Cu jeep-uri, cu costume, cu laptopuri de habar nu au avut în viaţa lor. Şi fără vreun leu. Dar şi-au luat bani mulţi retroactiv.

Scripcaru nu şi-a luat banii retroactiv?

Nu! Fiindcă el a depăşit salariul minim pe economie. La ăştia nu s-au dat. Însă nu pot să garantez. Vă daţi seama, cu legea în mână, o fi luat. Nu sunt sigur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.