Pandele, Firea și Simion, cei trei lideri politici ai momentului, se ascund de ochii lumii însă lucrează împreună pentru bunul mers al politichiei românești și pentru afacerile pe care le gestionează prin tot felul de interpuși.
Undeva prin Bucureşti, pe strada Liviu Rebreanu, într-un bloc oarecare, şade la etajul 7 cetăţeanul Ioan Andrei Laslău. Nu e chiar un „fitecine” pentru că e angajat al societăţii PubliVol Creativ SA Voluntari – adică una dintre firmele care, sub conducerea primarului Florentin Pandele (soţul Gabrielei Firea – n.r.) toacă bugetul comunei. Laslău se ocupa chestiunile de ordin juridic ale PubliVol. De câţiva ani însă, în acelaşi oarecare bloc din Bucureşti, la aceeaşi scară, etaj şi apartament şade oficial şi George Simion, președintele formațiunii politice AUR şi naţionalistul neînfricat bănuit a se afla în siajul intereselor ruseşti în România.
Poate că e o simplă întâmplare – aşa cum tot întâmplător Simion s-a întreţinut cu Ponta, în urmă cu câteva zile într-un restaurant, şi cum tot întâmplare este numirea ca director general la PubliVol a ex-penelistului Hazem Kansou (personaj luat în calcul de sinistra alcătuire U.S.L 2.0 în a fi numit prefect al capitalei). Sau cum tot o banală întâmplare este asocierea aceluiaşi Laslău cu Nicoleta Neag, dezvoltator imobiliar din Cluj.
Fantezii cu naţionalişti
Puţin probabil ca simpla întâmplare să ducă la împărţirea unei sufragerii între una dintre trompetele putinismului din România şi Laslău, angajatul lui Pandele. Care n-ar aduce-n curtea unei instituţii ce toacă banii cu nemiluita un oarecare? Ce ar avea de câştigat năvalnica poetă, fostă parteneră de afaceri a Voiculeştilor, din asocierea cu Simion? Ce au în comun: discursul antieuropean sau “euro-sceptic”? Tangenţe pufoase cu cleptocraţia post – ceauşistă? Pro-putinismul?
Putem bănui că raspunsul s-ar afla în alianţa AUR cu Partidul Neamul Românesc, al lui Ninel Peia, ai cărui „soldăţei” au fost propulsaţi în parlament de formaţiunea lui Simion.
Personajul principal aici este Peia. Dotat cu un frate, cu care a împărtăşit şi-o firmă, Peia este, practice, conectat la afacerile pe care Daniel Peia le-a avut cu partenerii de afaceri ai unui oarecare Rudas Erno.
Fost consul al Ungariei înainte de ‘89, expulzat pentru spionaj şi numit apoi ambasador în România, potrivit mass media, Erno a devenit partener de afaceri al celebrului Motocicleanu. Acelaşi Motocicleanu pe care televiziunile Varanului l-au ridicat în slăvi, din motive numai de ei ştiute. Multe motive, cu multe zerouri.
Concluzia? Şefă peste un minister inventat special pentru domnia sa, Firea pare a vrea mai mult – iar procentele necesare le poate asigura Simion, “tamponat” recent şi de Ponta. Parafrazându-i icnirile literare, vom spune că ştie poeta ce ştie, şi cam ce urme poate produce boticul umed al naţionalismului.
Daniel Vlas