26.4 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 28.54°C
22 septembrie 2023

Gigi Becali, sponsor al extremiștilor români

- Advertisement -spot_img

Gigi Becali a sponsorizat o publicație controlată de mai mulți simpatizanți legionari la cererea lui Ion Coja, un cunoscut extremist, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universității București. Becali îl cunoștea pe Coja de la un eveniment organizat de Mișcarea Legionară la Sala Dalles, unde profesorul a susținut un discurs.

Informațiile care dovedesc legăturile lui Gigi Becali cu organizațiile de tip extremist provin chiar de la cei care i-au cerut ajutorul și au profitat de pe urma finanțatorului FC Steaua. Ion Coja a făcutpublic în mediul online o scrisoare în care îl critică pe Viorel Hrebeciuc, pe care îl consideră vinovat de eșecul său în politică. Coja a avut o încercare nereușită de a impune mai mulți legionari bătrâni pe listele pentru Senat a Partidului Noua Generație, condus atunci de Becali, la alegerile generale din 2004, însă finanțatorul stelist, deși inițial a fost de acord, l-a refuzat în ultimul moment. Dincolo de aspectele cu caracter politic, Coja povestește că, în vara lui 2004, l-a căutat pentru prima oară de Gigi Becali. Profesorul universitar, care la momentul respectiv era deja cunoscut atât ca om politic cât și ca ultranaționalist, recunoaște că s-a dus la palatul lui Becali pentru a-și folosi influența în așa fel încât să-l determine pe omul de afaceri să dea bani pentru o revistă controlată de legionari, intitulată „Justițiarul”. Același Coja recunoaște și faptul că Becali a fost de acord să dea bani și a susținut publicația cu suma de 5.000 de euro în mod repetat. Profesorul universitar scrie cu mâna lui că, în contextul discuției, Gigi Becali i-a mărturisit că îl cunoștea încă din anul 1999, de la Sala Dalles, de la „centenarul Căpitanului”, unde Ion Coja ținuse un discurs. „În vara lui 2004, l-am căutat pe Gigi Becali, cu care nu mă cunoșteam de fel, pentru o discuție cu subiect politic. Până atunci ne mai văzusem o singură dată, atunci când editorul publicației „Justițiarul” m-a rugat să-l însoțesc, la întâlnirea sa cu Gigi Becali, ca să dau mai multă greutate cererii sale de sponsorizare. Atunci mi-a povestit Gigi Becali că mă ascultase vorbind la Sala Dalles, la centenarul Căpitanului, și că-i plăcuse mult acea adunare, din septembrie 1999, o întrunire într-adevăr deosebită, care umpluse sala cum n-a mai fost ea niciodată de plină. Probabil că și asta a contat, căci i-a dat pe loc solicitantului mai mult decât spera acesta”, spune Coja.

Becali plănuia să pună un legionar președintele Senatului

În continuare, Coja povestește cum a încercat să-l convingă pe Becali și chiar aproape a și reușit, să numească pe lista pentru Senat a partidului său de atunci, Noua Generație, numai oameni propuși de profesorul extremist. „Propunerea mea a fost următoarea: La alegerile din toamna acelui an 2004, partidul său, Noua Generație, să prezinte două liste de candidați: la Cameră să depună o listă cu membri ai PNG, pe care partidul îi consideră că sunt cei mai reprezentativi și mai merituoși, iar pentru Senat să mă lase pe mine să fac o listă de personalități cunoscute ca naționaliști adevărați, listă care să fie cunoscută neoficial ca Lista Vatra Românească”, a explicat Ion Coja. Tot el explică și faptul că, pentru Senat, propusese mai multe persoane vârstnice, care, prin prisma vârstei, ar fi ocupat, în prima săptâmână după alegeri, funcția de președinte al Senatului. „S-a bucurat când i-am spus că în fruntea listei l-aș pune de doctorul Șerban Milcoveanu. Mai apoi Marcel Petrișor și încă vreo doi-trei foști deținuți politici – mă gândeam la Mircea Nicolau, la Nicolae Roșca, Gheorghe Jijie, Raoul Volcinschi… Oricare dintre ei, am zis, dacă va intra în Senat, prin vârsta sa va fi desemnat, pentru prima săptămână de activitate, președinte al Senatului, adică al doilea om din stat: un legionar! Îți dai seama cum ar veni să țină Șerban Milcoveanu un discurs în Senat pe ce temă va dori?! Va fi istorie curată!”, mai scrie Ion Coja.

Au vrut s-o facă senator și pe nepoata soților Ceaușescu

Discuțiile dintre Coja și Becali nu s-au oprit însă doar la ultranaționaliști, ci a fost vehiculat inclusiv numele lui Valentin Ceaușescu dar și numele unei nepoate a fostului dictator Nicolae Ceaușescu, despre care profesorul universitar susține că îi este colegă. În cele din urmă însă, după ce s-a consultat cu membrii partidului său, Becali a respins lista lui Coja, profesorul fiind convins că cel care l-a „sabotat” a fost Viorel Hrebenciuc. „Abia după ceva vreme, când m-am plâns unui machedon de cum s-a desfășurat colaborarea mea politică cu Gigi Becali, văru-su m-a luminat: „Domnule profesor, Gigi nu a avut încotro! I-a părut și lui rău! Viorel Hrebenciuc i-a spus să strice înțelegerea și să nu mai aibă de-a face cu dumnevoastră!…”, a mai arătat Ion Coja, în scrisoarea afișată pe internet.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.