19.1 C
București
miercuri, septembrie 27 2023
București 20.13°C
27 septembrie 2023

Guvernul Ponta III: 12 miniștri, avizați favorabil

- Advertisement -spot_img

sedinta guvern pontaComisiile din Parlament au dat aviz pozitiv celor 12 miniștri propuși de premierul Victor Ponta. Rămâne de văzut însă dacă Guvernul Ponta III, format din 25 de ministere și patru vicepremieri, va trece marți testul în Parlament unde are nevoie de 288 de voturi pentru investitura noului Cabinet.

Dacă la ora 15.00 majoritatea parlamentară votează pozitiv noul Executiv, Victor Ponta mai are un hop de trecut: președintele Traian Băsescu a anunțat că va ataca noul Cabinet la CCR, după ce UDMR a fost adus din nou la guvernare. De asemenea, liderul PNL Crin Antonescu a anunțat că liberalii vor vota împotriva Cabinetului Ponta III.

Gabriel Oprea a fost primul ministru propus care a primit aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare reunite. Avizul pentru ministrul Afacerile Interne și vicepremier a fost validat cu 20 de voturi ”pentru”, cinci ”împotrivă”, și patru ”abțineri”. Gabriel Oprea a declarat la sfârșitul audierilor că nu și-a dorit să fie ministru de Interne, însă a acceptat această funcție. Liderul UNPR a mai ocupat funcția de ministru al Internelor, timp de 20 de zile, în 2008. În Guvernul Ponta, Oprea a fost până acum vicepremier fără portofoliu, iar din ianuarie a preluat interimatul la MAI, după ce Radu Stroe a demisionat din Guvern, în urma scandalului legat de accidental aviatic din Munții Apuseni.

Constantin Niţă a fost avizat favorabil în comisii parlamentare, ca ministru al Economiei. Niţă a fost votat favorabil de către 28 de membri, în timp ce nouă voturi au fost „împotrivă”. Totodată, au fost consemnate două abţineri.

Imediat după ora 10.00, ministrul propus pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a primit și ea avizul pozitiv al comisie de specialitate. Aurelia Cristea a primit 30 voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”. Aurelia Cristea este deputat PSD la primul mandat şi a fost timp de patru ani (2006-2010) membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aurelia Cristea este din 2010 membru al Consiliului Naţional al PSD şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Cluj.

Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat au acordat aviz favorabil pentru Eugen Nicolcea, propus ca ministru delegate pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Ponta III. Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 20 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. Liberalii şi democrat-liberalii au votat împotrivă.

Rovana Plumb a plecat de la Ministerul Mediului pentru a scoate România din sărăcie până în 2015 de la șefia Ministerului Muncii. Rovana Plumb a primit și ea aviziul favorabil al comisiilor parlamentare pentru a ocupa funcţia de ministru al Muncii. La audierile în comisia de muncă, Rovana Plumb propusă pentru a prelua Ministerul de resort a declarat că până în 2015 România va scoate din sărăcie aproape 600.000 de oameni.

Comisiile parlamentare economice, de industrii şi privatizare au avizat favorabil, marţi, candidatura lui Florin Nicolae Jianu pentru postul de ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, acesta obţinând 28 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri. Jianu a susţinut în cadrul audierilor că este propus pentru această poziţie ca ministru tehnocrat susţinut de premierul Victor Ponta şi a precizat că vrea să extindă măsura luată deja în cazul întreprinzătorilor debutanţi şi pentru alte „categorii sociale”.

Bogdan Stanoevici, propus ca ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit, marţi, aviz favorabil din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor a Camerei Deputaţilor şi celei pentru românii de pretutindeni din Senat. Comisiile de specialitate din Parlament au avizat această propunere cu 13 voturi „pentru” şi 6 voturi „împotrivă”.

Kelemen Hunor, propus ca ministru pentru portofoliul Culturii, a primit avizul favorabil al comisiilor pentru cultură din Camera Deputaţilor şi din Senat, cu 19 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi o abţinere.

„A fost şi este o onoare să fiu propus pentru această funcţie, pe care am mai deţinut-o pentru o perioadă de doi ani şi aproape şase luni.(…) M-am uitat în programul de guvernare votat în 2012, am citit capitolul cultură şi trebuie să vă spun că acest capitol conţine direcţiile importante şi toate principiile importante pentru a realiza proiecte şi acţiuni concrete în Ministerul Culturii”, a declarat Kelemen Hunor în şedinţa de audiere pentru postul de ministru al Culturii.

Comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat, prin vot, aviz favorabil pentru fosta atletă Gabriela Szabo, propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta III. Decizia comisiilor de specialitate a fost adoptată cu 24 de voturi „pentru”, 7 „împotrivă” şi două abţineri. Szabo a afirmat în faţa membrilor comisiilor că îşi propune să creeze o strategie de dezvoltare a sportului românesc pe zece ani, care să fie preluată şi de cei ce îi vor succeda la conducerea MTS. Fosta atletă consideră că nu lipsa banilor este cea mai mare problemă a sportului românesc, ci faptul că nu mai este la modă să fii campion. Din februarie 2013, Gabriela Szabo a fost consilier al fostului ministru Nicolae Bănicioiu.

Ministrul propus pentru portofoliul Transporturilor, Dan Şova, a fost avizat, marţi, de comisiile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună.Şova a fost avizat favorabil de către membrii Comisiei pentru politică economică şi ai Comisiei pentru Transporturi de la Cameră şi de cei ai Comisiei economice şi Comisiei pentru privatizare de la Senat, cumulând 41 de voturi „pentru” şi 9 voturi „împotrivă”. Dan Şova a ţinut să laude realizările foştilor miniştri liberali care au ocupat postul de la Transporturi, Relu Fenechiu şi Ramona Mănescu. „Am de gând să continui proiectele pe care ei le-au început”, a spus Şova.

Ministrul desemnat al Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Korodi a fost votat favorabil de către 18 membri, iar 9 voturi au fost „împotrivă”. În acelaţi timp, a fost consemnată o abţinere. Deputatul UDMR, Attila Korodi, în vârstă de 36 de ani, este nominalizat pentru a treia oară să preia portofoliul la Ministerul Mediului. El a mai deţinut această funcţie în 2007-2008 şi 11 aprilie-27 aprilie 2012.

Nicolae Bănicioiu a primit aviz favorabil pentru portofoliul de la Sănătate, din partea comisiilor parlamentare de specialitate. Bănicioiu a primit votul favorabil din partea a 17 parlamentari, în timp ce şapte au fost „împotrivă” şi trei s-au abţinut.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.