Hoții și păcălicii de comisioane

Data:

Banca Comercială Română este singura instituție financiar bancară din România la care comisionul de retragere numerar de la alte bancomate este de-a dreptul scandalos. Și uriaș în același timp. La o minimă retragere, austriecii de la Erste Bank, acționarii băncii BCR, fură cât ai clipi din ochi din buzunarul deținătorilor de card suma de 15 lei fără avertisment. În niciun caz 1% din suma retrasă, așa cum pretind în mod mincinos! Interesant e că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor spune că bancherii ar fi aplicat măsura dispusă în 2016 de comisarii ANPC, respectiv cea de eliminare a comisionului de retragere.

Comisioane în valoare de 10 milioane euro / zi ar încasa banca BCR dacă toți clienții săi s-ar vedea nevoiți, într-o zi, să-și retragă anumite sume de bani de la bancomatele altor bănci! Acest lucru s-ar putea întâmpla din varii motive, cele mai plauzibile fiind: lipsa sucursalelor sau cel puțin a bancomatelor din zone foarte cunoscute (cum e, de pildă, cazul Piața Kogălniceanu din București unde BCR nu are nici măcar un bancomat – n.r) sau, așa cum a fost cazul băncii ING în luna septembrie 2016, atunci când toate serviciile proprii au fost declarate indisponibile timp de o jumătate de zi. Iar clienții au avut nevoie de cash și au luat cu asalt restul instituțiilor bancare.

Așa se traduce faptul de a fi nevoit să retragi, la nevoie, sume de bani, cu cardul emis de BCR, de la alte bănci românești.

Înverșunați de-a dreptul în ceea ce privește pungășia de care dau dovadă și pe care, de altfel o ascund, cea mai mare bancă din sistemul bancar românesc, Banca Comercială Română este singura instituție financiară din România care percepe, în mod fraudulos și abuziv, comision de retragere de la bancomatele altor bănci de minim cincisprezece lei. Indiferent de sumă. Fie că retragi zece lei fie că retragi cincizeci de lei sau mai mult, bancherii de la BCR îți înșfacă un comision de minim cincisprezece lei fără să-ți dea de știre. Colac peste pupăză, clienții sunt mințiți în față spunându-li-se că există un comision de 1% din suma retrasă.

Astfel, dacă fiecare client din cei aproximativ 3 milioane de clienți pe care-i are în portofoliu, potrivit datelor furnizate de BCR, ar scoate de la alte bancomate suma de 20 lei, austriecii s-ar trezi dintr-o dată în cont cu suma de 10 milioane de euro. Pe zi!!!

”Am rămas mască când, absolut întâmplător, mi-a apărut în fața ochilor faptul că cei de la BCR, pentru suma de 50 de ron pe care am retras-o de la un bancomat aparținând băncii BRD, m-au lăsat fără 15 ron în cont. Îmi venea sa le dau cu ceva în cap, mama lor de hoți! Fiindcă de un bancomat nu au avut bani să-l aducă în zonă, dar să ne fure pe noi care le suntem clienți de atâta timp, cu josnicia cu care a făcut-o, au putut!” ne-a declarat, Gică Popescu, un client vechi al BCR. ”Din cele o sută optzeci și sase de reclamații depuse de clienții băncii BCR anul trecut la ANPC, doar patruzeci din acestea vizau comisioane abuzive. Despre restul nu știm nimic, nici despre restul băncilor” ne-a mai declarant Popescu.

Comisionul încasat de BCR

În încercarea de a lămuri cu oficialii bănci BCR acest aspect, le-am adresat, în scris, o solicitare. Iat-o cum sună: ”La retragerea de la acele bancomate, altele decât BCR, banca își informează clienții că acest comision pe care îl încasați și îl percepeți vor fi taxați cu 15 RON indiferent că scot de pe card suma de 10 RON sau 100 RON?”. Răspunsul lui Adrian Georgescu de la InfoBCR a sosit imediat: ”Comisionul de retragere numerar de la ATM-urile altor bănci este de 1% din suma retrasă minim 15 RON. În situația în care 1% din suma retrasă reprezintă mai puțin de 15 RON, banca va percepe 15 RON. Informația referitoare la comisionul menționat se regăsește și pe portalul băncii, secțiunea Utile”.

Celelalte instituții din topul clasamentului celor mai mari bănci din sistem în funcție de numărul clienților, atât deponenți cât și debitori, CEC Bank și BRD Societe Generale, practică comisioane semnificativ mai mici, potrivit celor doi oficiali Florin Vlad și Traian Traicu, respectiv de 3.5 ron + 0.5 în cazul băncii CEC și de 1% + 5 ron în cazul băncii BRD. Banca cu cele mai mici comisioane din topul clasamentului este Banca Transilvania cu 0.5 % + 2.5 ron din suma retrasă, conform Laurei Petrehus, Director de comunicare.

Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie:

Populare

Mai multe articole
similare

Hubul de afaceri al Clanului Ponta – Daciana Sârbu

În spatele firmelor cu miros de patiserie și dulciuri...

„Concurs transparent” la comanda chestorului Despescu

În curând, mai precis vineri, 25 aprilie, conducerea MAI/IGPR...

„Bomba” adusă de SRI în parcul Kiseleff

Un festival cu iz de tradiție, organizat în inima...

Primarul milionar care a jefuit Oneștiul

Laurențiu Neghină, fost primar al municipiului Onești, este astăzi...