-0 C
București
luni, februarie 6 2023
București 0.84°C
06 februarie 2023

Medicul din Maliuc şi-a condamnat toţi pacienţii

- Advertisement -spot_img

Singurul medic din localitatea Maliuc din Delta Dunării a dispărut fără urmă la finalul anului trecut cu toată aparatura din dotare. Dispensarul comunal a fost prădat de însuşi medicul care-i trata pe localnici lăsând o întreagă comunitate de băştinaşi fără protecţie în faţa bolilor. Plângerea penală înregistrată pe numele hoţului în halat alb se află în prezent într-o instituţie abilitată a statului român care ar fi trebuit să-l tragă pe doctor la răspundere, însă Parchetul se face şi acum că plouă. Localnicii pot fi în orice moment ţinta unui necaz de proporţii, în condiţiile în care, nici la ora actuală nu se găseşte un medic care să-l înlocuiască pe doctorul cleptoman. 

Pentru ca medicina de familie să fie profitabilă este nevoie de cel puţin 1500 de locuitori la un singur doctor. Legislaţia pe medicina de familie s-a schimbat în ultima vreme fapt care înseamnă că faţă de punctul de lucru, cabinetul medical nu are voie să existe la o distanţă mai mare de 19 km. 856 de locuitori, atât numără comuna Maliuc de pe braţul Sulina al Deltei Dunării, la care sunt arondate alte patru mici localităţi. Dacă un turist se îmbolnăveşte, la Maliuc nu există în acest moment un medic care să intervină. S-a întâmplat în iarna trecută când o localnică care suferise o pancreatită acută a fost la un pas de moarte, timp în care prefectul de Tulcea se străduia să găsească o soluţie pentru ca femeia să fie salvată. De ce este atât de alarmantă situaţia în acest caz? Fiindcă zona Delta Dunării este una dintre cele mai expuse şi vulnerabile locuri din România unde pesta porcină şi maladiile grave îşi pot face simţită pe loc prezenţa putând provoca uciderea în masă a populaţiei şi răspândirea virusului pe suprafeţe întinse.

Şi-a luat „jucăriile” şi a dispărut în lume

Fostul doctor al comunităţii din Maliuc, Jurja Nicolae, a plecat cu toate aparatele din dotare fără să dea socoteală nimănui. Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea nu a luat până în prezent nicio măsură legală în această privinţă, deşi s-au scurs câteva luni bune de când doctorul a dat bir cu fugiţii lăsând comunitatea fără asistenţă medicală de prim ajutor. Mai mult decât atât, potrivit localnicilor din Maliuc, preotul satului, Dumitraşcu Angheluţă a fost cel care l-a ajutat pe medicul fugar să dispară cu tot cu ecograful din dotarea dispensarului, iar barca pe care acesta a primit-o de la oamenii de bine pentru a-i ajuta pe consătenii fără posibilităţi să facă drumuri spre oraş, a devenit o adevărată sursă de câştig pentru creştinul cu straie de biserică. Există chiar un banc celebru care se vehiculează printre localnici, cel cu preoţii diverselor confesiuni  care primesc bani de la enoriaşi, locuitorii comunei Maliuc adaptându-l realităţii existente de aici. Situaţia este cu atât mai delicată dacă nu chiar dramatică cu cât acest mare neajuns este urmat de un altul, şi anume de lipsa unei asistente medicale, aceasta fiind şi ea foarte greu de găsit şi de convins să vină la muncă în îndepărtata Deltă. O ambulanţă ar trebui să ajungă în localitatea Maliuc, în caz de nevoie, în cel mult 35 de minute, însă sunt dese situaţiile în care aceasta, din diverse motive, nu poate ajunge la destinaţie.


- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

5 COMENTARII

  1. Acelasi medic, pe langa comuna Maliuc cu cele patru sate,mai avea si localitatile Crisan si Caraorman,binenteles ca si aici atitudinea lui a lasat de dorit…..

  2. poate s-a saturat si el sa mai alerge degeaba… banuiesc ca benzina sau barca aferenta deplasarilor lui erau ca si inexistente….. salariul ca la romani …un gunoi aruncat in ochi… este pacat ca o localitate ca maliuc pe care eu o am la suflet intrucat mi-am petrecut acolo foarte multe luni adunate de-a lungul vietii dar eu zic ca nu medicul este de vina ci STATUL ROMAN care nu are grija de acesti „sinistrati” … trebuiesc facute legi speciale pentru zonele defavorizate.

    • Nu va imaginati ca un medic de familie castiga cat un medic din spital . Are spor de 100% pentru izolare . Un gunoi aruncat in ochi este salariul de 800 de lei al unui medic rezident sau al unui functionar nu un venit de 10.000 de lei lunar pentru un medic de familie . Despre deplasari ce sa mai vorbim : la Maliuc mergea la pescuit , la Gorgova mergea atat de des incat oamenii il confundau cu primarul care la fel de des mergea pe acolo iar la Partizani mergea uneori joia de la 10,30 la 12 cu pasagerul .Si mai precizez ca la cei 800 de lei salariu al unui functionar acesta nu are dreptul la decontarea cheltuielilor intre localitatile comunei . Asa ca despre ce vorbim ? Este normal ca fiecare sa caute ceea ce este mai bine pentru el dar asta sau venitul nemultumitor pentru el nu ii dadea dreptul sa plece cu aparatura medicala donata pentru cetatenii care au ramas sa infrunte izolarea .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.