Ambasadorul infiltrat de C.I.A în România

Data:

În dosarul de urmărire de la Consiliul Național al Arhivelor Securității la adresa cunoscutului jurnalist român și actual ambasador al României în Austria, Emil Hurezeanu apar date și informații extrem de interesante, total necunoscute publicului larg. Fosta Securitate notează în cele câteva zeci de pagini cât cuprinde dosarul său, că personajul care purta numele de cod ”Hary” se lăuda printre cunoscuții săi cu faptul de a fi protejat de C.I.A (Agenția de Intelligence din S.U.A – n.r), făcând în același timp referire la o serie de materiale informative pe care acesta le-ar fi pus la dispoziția organelor Securității. De altfel, în cercurile puterii, potrivit mai multor surse consultate de redacția noastră, se vorbește de o relație foarte apropiată între ”Hary”, austriacul Michael Schmidt (șeful BMW România – n.r), Klaus Iohanis, fostul cancelar german Angela Merkel și serviciile secrete.

La 28 de ani și cu nume de cod ”Hary” dat de fosta Securitate, cunoscutul om de presă Emil Hurezeanu, avocat la aceea vreme, potrivit notelor din dosarul de acțiune informativă deschis în 1984 de organele fostului regim opresiv, a decis să părăsească țara natală și să se stabilească la Viena în urma obținerii unei burse Herder acordată de statul austriac la propunerea compatrioatei noastre, scriitoarea Ana Blandiana.

Până la plecarea sa din România, sibianul Hurezeanu a avut relații apropiate strânse inclusiv cu renumitul filosof român Constantin Noica, devenit celebru și pentru ucenicia pe care și-a afișat-o pentru discipolii săi, scriitorii și filosofii români Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, dar și cu Mircea Ivănescu, un alt mare gânditor al acelor vremuri. De altfel, pentru plecarea la Viena a fiului său bursier, tatăl lui ”Hary” le-a dat asigurări în scris comuniștilor că acesta se va întoarce în țară fără nicio emoție, chiar și dacă statul austriac îi va prelungi bursa de studii de 3 luni.

Securitatea îl descrie pe Emil Hurezeanu ca pe un apropiat colaborator de-al lor

Extrem de interesant însă e faptul că ”Hary”, alias Emil Hurezeanu (actualul ambasador al României în Austria – n.r.) potrivit unei note strict secrete deschisă de locotenent colonelul Cârneci Constantin, ofițer al fostei Securități, a furnizat organelor de represiune comuniste „un număr de 15 materiale informative despre persoane din țară și străinătate pe care le cunoștea și se afla în relații. De asemenea, după întoarcerea din Austria de la festivitățile de premiere, printre care se aflau și unii corespondenți ai unor posturi de radio din Occident – Europa Liberă și Deutsche Welle. Cu ocazia contactelor operative, Hary a mai informat în scris că a cunoscut la Sibiu la 25 aprilie 1980 cu ocazia unei petreceri pe diplomata franceză (zis Carol) care i-a fost prezentată de profesorul Constantin Mirel Sorin (care în prezent se află în RFG stabilit)”.

Același ofițer specialist notează mai departe în dosarul de urmărire de la C.N.S.A.S: ”după cererea azilului politic în R.F.G, Hary rezultă că a luat legătura cu Jack Mititelu care i-a oferit cazare la hotelul pe care îl conducea la Munchen. În această perioadă este întâlnit la Munchen de sursa Florescu, cunoștință mai veche din țară căreia îi confiază că speră să fie angajat la postul Europa Liberă și în această calitate să determine o mișcare românească antiromânească, precizând că este protejat în acest sens de C.I.A.”

De altfel, acest aspect reiese și din declarațiile uneia din sursele ofițerilor de la Securitate, care le mărturisește acestora ”apropierea” lui ”Hary” de fostul regim comunist: ”sursa Helmut are certitudinea că în țară fiind Emil Hurezeanu a avut ”tangențe” cu Securitatea. Se pot specula rapoartele date de el ca și în cazul lui Ion C. poetul care a pierdut disputa cu Eugen Barbu, fiind alungat de la post”.

Cele două pașapoarte ale lui Hary și locuința sa secretă

După ce-i notează și enumeră rând pe rând pe toți cei peste 40 de oameni din anturajul său, ofițerul responsabil cu aceste note secrete ale Securității intră și mai tare în profunzimea lucrurilor și îl descrie pe Hurezeanu sceptic total în privința relației cu mama sa, de care era puternic atașat: ”Hary a afirmat față de unele legături din R.F.G că de când lucrează la postul de radio Europa Liberă nu are încredere nici în maică-sa dacă vine la el în vizită. În vara anului 1976 Hary a afirmat față de sursa externă Daniela că a făcut o școală politică în SUA și că are două pașapoarte, unul de azilant RFG și unul american. I-a dat sursei telefonul de la servici unde să-l caute, dorind să mențină relații. Față de aceeși sursă a afirmat că nu îi dă adresa actuală deoarece trebuie să comunice la servici numele persoanelor care-i cunosc adresa și nu vrea să-i creeze probleme”.

Hurezeanu prezentat de Securitate și în postură de pețitor

Hary împreună cu Jack Mititelu i-a promis lui Iacobina Constantinescu, fostă colegă de liceu și prietenă că o va ajuta să ajungă în Occident. Astfel, l-a determinat pe cetățeanul vest german Schuster Ingo să facă o căsătorie fictivă cu acesta oferindu-i în schimb o sumă de bani” apare scris de ofițerul Cârneci în notele furnizare în dosarul de urmărire a lui Hary.

Același ofițer relatează faptul că ”Hary” după ce i-a primit în sediul redacției postului de radio ”Europa Liberă” pe ”Frățilă” și fratele acestuia, fost coleg de liceu cu el, a căutat să intervină la autorități pentru a-i obține celui din urmă azil politic în afară, iar ”Frățilă a promis că dacă hary îl va ajuta pe fratele său Adrian să obțină azilul îi va da lui Hary 2000 DM (mărci germane – n.r) pentru a-l ajuta material. A arătat că s-a convins că Hary nu câștigă prea mult și nu are bani destui deoarce acesta și în prezent este îmbrăcat în hainele pe care le-a avut în România. (…) Întâmpină multe greutăți nevând un serviciu” apare în documentul strict secret redactat la mașina de scris de ofițerul Cârneci, 2 ani mai devreme, ”dar nu se plânge de acest lucru” conchide omul Securității.

Intervenții la ministrul Justiției din vechiul regim și mult mister

În raportul informativ din 1982 întocmit de omul Securității, ofițerul remarcă: ”pentru angajarea lui Hurezeanu Emilian s-a intervenit la ministrul justiției, dovedindu-se înțelegere pentru situația acestuia (era absolvent al facultății de drept și nu avea serviciu). Acum face stagiatură la Biroul Colegiului de avocați de la Mediaș, având promisiuni că după terminarea stagiaturii va obține un post la Sibiu. Acesta s-a exprimat că îi convine să practice avocatura deoarece pentru el este un serviciu lejer, nu este legat de anumite ore (de condică), ceea ce este extrem de avantajos pentru un om care desfășoară o muncă de creație. Cu toate că se afla fără serviciu de mai mult timp, când a solicitat postul respectiv, a avut o comportare decentă, nu s-a arătat nemulțumit sau cu o atitudine refractară, cu toate că a trebuit să dea de două ori concurs pentru ocuparea postului respectiv. Când a solicitat adeverință de la locul de muncă pentru serviciul pașapoarte, ca să participe la festivitățile de premiere de la Viena, a precizat că va mai trebui să solicite o altă adeverință în toamnă deoarece în octombrie trebuie să meargă din nou în Austria pentru 9 luni de zile având o bursă de studii. De asemeni, s-a exprimat ca după terminarea stagiaturii speră să obțină un post la Sibiu”.

Într-o altă notă deschisă pe numele lui Emil Hurezeanu, de data aceasta din 1985, organul milițienesc al statului comunist, informatorul Mircea Albotă îi face lui Hary un portret de zile mari: ”Emil a pomenit că din tot ce face nu totul îi este pe plac, are o mașină BMW și o casă păzită, se vede din când în când cu Jack Mititelu, Doru Oprea și Bogdan Ion (dar nu prea des) că nu vrea să se expună, îi e dor de toate năzdrăvăniile pe care le făcea gașca aici (petreceri spectaculoase), discuții și trăiri nu numai în carne, ieșiri la munte, bârfe). Îndatoritor, spumos, plin de umor dar neserios, fire boemă, bântuit de psihoze, pe care de altfel și le cultivă, ocultist (crede că forțe demonice i-au dat târcoale și-au venit să pună stăpânire pe spiritul său!); exchibiționism social, iubește teribil publicitatea în jurul persoanei sale; Gurmand incurabil, pantagruelic rob al pântecului, inhibiție sexuală dominatoare, iubește și curtează femeile atrăgătoare însă nu poate consuma carnal relația (le farmecă cu spiritul lui dar nu le îmbrățișează chiar și în condițiile în care i se oferă mai mult decât atât); Bolnăvicios, cu care ocazie își brava și trâmbița și mai mult anxietățile și clipele de suferință cerebrală; îi plac enorm de mult călătoriile și societățile de mare ținută intelectuală; înclinat spre mistere, cabală, lojă masonică, tot ce poate fi periculos, tenebros, puțin macabru; adoră dirijismul social, forța, spectaculozitatea unei dictaturi (îl obsedau uniformele impresionante și chipurile de piatră ale generalilor sud americani); Slab în fața femeilor, obedient în fața ”forței”, nestăpânit la bucate, fermecat de banii care i-ar putea da o existență așa cum o visează”.

Vânzătorul de cărți și ciudățenia serviciului militar obligatoriu

În dosarul microfilmat a lui Hurezeanu de la C.N.S.A.S apar informații interesante și despre satisfacerea serviciului militar, la care ”Hary”, cu doar câteva zile înainte de a împlini 9 luni de zile de serviciu militar obligatoriu, se pensionează pe caz de boală și devine inapt pe timp de pace, dar apt pe timp de război. Omul de televiziune și ambasadorul țării noastre în Austria fusese internat în perioada aceea la Spitalul Militar Central din București. ”În prefața cărții ”Lecția de anatomie” poetul Augustin Doinaș scrie: salut în Emil Hurezeanu un poet autentic reflexiv și înclinat spre visare. După absolvirea cursurilor a fost repartizat la Sibiu, scopul său era să ajungă în procuratură. Nu a reușit din care cauză a intrat în conflict cu organele de stat locale. Ca urmare a renunțat să-și profeseze meseria și s-a angajat ca vânzător de cărți” apare în extrasul unei note informative semnată de locotenent colonelul Todea Ioan, în luna februarie a anului 1985.

Ce spune Legea C.N.S.A.S

Potrivit art. 3, litera i din O.U din martie 2008 privind accesul la dosar și deconspirarea Securității: ”Pentru a asigura dreptul de acces la informaţii de interes public, orice cetăţean român, cu domiciliul în ţară sau în străinătate, precum şi presa scrisă şi audiovizuală, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autorităţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, a candidaţilor la alegerile prezidenţiale, generale, locale şi pentru Parlamentul European, precum şi a persoanelor care ocupă următoarele demnităţi sau funcţii: personalul diplomatic și consular”.

Până la momentul publicării materialului nostru, Ministerul de Externe nu ne-a comunicat dacă actualul ambasador al României în Austria, Emil Hurezeanu, a semnat declarația obligatorie pe care orice diplomat cu un asemenea rang este obligat prin lege să o dea pe propria răspundere, din care să reiasă în mod evident dacă a colaborat sau nu cu Securitatea înainte de anul 1989.

Ca o paranteză, C.I.A a decis în anul 1982 suplimentarea cu 21,3 mil de dolari modernizarea aparaturii și dezvoltarea programelor postului de radio Europa Liberă, pentru prima oară în ultimii 15 ani.

Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie:

spot_imgspot_img

Populare

Mai multe articole
similare

Vocea care dă fiori marilor concerte

Felicia Filip, vocea care a cucerit scenele internaționale, vorbește...

Prefectul care „albește” apa potabilă

În timp ce prefectul Nicolae Albu susține că nu...

Inspecția Judiciară ascunde abaterile magistraților sub preș

Inspecția Judiciară a răspuns cu tupeu și aroganță solicitării...

Marea iubire și afacere din subteran

În subteranele Bucureștiului se derulează o poveste controversată despre...