Fosta Securitate a intervenit în anii 1980 în relația dintre grupul IKEA și una dintre cele mai cunoscute firme românești de export aplicându-i renumitei firme suedeze un comision secret de 1.85 % ca urmare a suprafacturării mărfurilor. Acestea treceau dincolo de granița României cu zero taxe vamale. Valoarea contractului de export mobilă dintre I.C.E TEHNOFORESTEXPORT și IKEA SUEDIA s-a ridicat la acea vreme la aproximativ 100 milioane coroane suedeze. Peste 13.5 mil dolari din care aproximativ 1,8 mil SEK reprezenta comisionul fostei Securități. Plata se făcea de două ori pe an, potrivit documentelor din arhivă într-un cont special deschis la Banca Română de Comerț Exterior.
Numele de cod al companiei IKEA apare în documentele strict secrete din arhiva CNSAS ale fostei Securități.
SCANDINAVICA era, în realitate, numele conspirativ cu care firma IKEA făcea comerț cu țara noastră. Puțini sunt cei care știu că firma IKEA a derulat și înainte de 1989 afaceri cu statul român, asuprit de comunism și de teroare. Prezentă și înainte și după anii 90 în România, IKEA rămâne în continuare la fel de controversată peste tot în lume.
Cele 98 de file destinate colaborării firmei IKEA cu fosta Securitate pe care publicația noastră le-a obținut în exclusivitate de la instituția mai sus menționată, fac referire la operațiuni valutare între renumita firmă de stat I.C.E TEHNOFORESTEXPORT în calitate de vânzător și IKEA SUEDIA, prin reprezentantul lor legal în calitate de cumpărător. Mai precis, IKEA Suedia cumpăra pentru IKEA din 6 țări europene dar și pentru IKEA Canada. Printr-un protocol încheiat între cei 2 parteneri, cel român și cel suedez, aceștia au convenit reciproc să crească prețurile la mărfurile pe care fabricile din România le produceau pentru magazinele IKEA cu un procent de 6.2%. Documentele vremii atestă și faptul că, din cauza unor neînțelegeri ivite între fosta Securitate și compania de stat TEHNOFORESTEXPORT, la deschiderea contului bancar, oficialul IKEA Ingvar Niljor, prezent în țară în anul 1986, amenință partea română cu încetarea contractului economic, dacă plățile către firma suedeză întârzie în continuare. ”Întrucât documentele întocmite în acest scop de ICE TEHNOFORESTEXPORT au fost respinse de B.R.C.E pe motiv că dispoziția de transfer trebuie intocmită de beneficiarul contului în care s-a depozitat suprafacturarea, suma de 1,728.805,14 SEK nu a fost încă transferată firmei IKEA. Din această cauză, reprezentantul firmei, INGVAR NIJLOR care se află în țară, solicită insistent să i se restituie sumele așa cum s-a stabilit, afirmând că orice întârziere este de natură să pericliteze derularea normală a contractului, de circa 100 mil SEK, încheiat cu I.C.E TEHNOFORESTEXPORT”, apare scris în documentul oficial din arhiva C.N.S.A.S.
Dosarul C.N.S.A.S conține documente secrete despre IKEA din anii 1981 – 1986
Într-o hotărâre din 1 iunie 1986 semnată de maiorul Gelu Eftimie, șeful compartimentului A.V.S acesta aprobă următoarele: ”având în vedere existența în cadrul acestui compartiment a unor materiale privind obținerea de aport valutar din operațiuni de suprafacturare, precum și necesitatea păstrării lor în scopul exploatării, am hotărât deschiderea dosarului de acțiune AVS sub numele conspirativ ”SCANDINAVICA”.
În plus, într-o adresă secretă a Departamentului Securității Statului din cadrul Ministerului de Interne către Unitatea Militară 0544 condusă de maiorul Gelu Eftimie datată 16 mai 1986, apare scris: ”În luna martie 1985, în perioada premergătoare încheierii contractului de export mobilă de către TEHNOFOREST EXPORT cu firma suedeză IKEA, la solicitarea compartimentului AVS din unitatea dv., s-au întreprins, în cooperare, măsuri informativ operative specifice pentru realizarea unor operațiuni valutare speciale. Acestea constau în încasarea unui comision de 1,85% din sumele rezultate ca urmare a suprafacturării convenite cu partenerul străin. La cererea unității dv., în protocolul încheiat separat cu firma IKEA s-a convenit ca sumele provenite din suprafacturare să fie păstrate la B.C.R.E (Banca Română de Comerț Exterior – fosta BANCOREX – n.r.) în contul 47.21.441.300-8”.
Iar pe o Notă din decembrie 1985 apar scrise de mână următoarele informații: ”din suma de 6,21 % care se păstrează la noi în cont separat – un procent de 1,85% (din cei 6,2%) rămâne la noi cu justificarea față de partener că reprezintă comision perceput de B.R.C.E pentru scoaterea ușoară a sumelor provenind din suprafacturare din contul special în care s-au păstrat. Menționez că partenerul nu cunoaște contul în care s-au strâns banii. Virarea sumelor în contul special s-a făcut în momentul încasării facturilor de la extern. Suprafacturarea reprezintă 5,84% din valoarea facturată”. Inclusiv la pagina 59 din documentele secrete din arhiva C.N.S.A.S apar scrise de mână următoarele: ”Deoarece comisionul de 1,85% din cei 6,8% suprafacturare a avut caracter secret nu s-a specificat în documentele introduse la B.R.C.E pentru transfer astfel că aceste situații cuprind următoarele situații…”.
IKEA România, prin agenția lor de comunicare MSL The Practice nu a avut până în prezent nicio reacție vis-à-vis de subiectul acestui material deși le-am solicitat mai multe informații în acest sens. Dincolo de asta, după publicarea materialului nostru despre păduri, toate datele de contact și relații cu mass-media pe de website-ul companiei au dispărut.