Moața cu inima cât piața Obor

Data:

Oamenii o cunosc din întâlnirile directe și revin la taraba ei ori de câte ori vor să-și răsfețe traiul culinar. Dacă cumva o ratezi pe tanti Ileana din piața Obor, vei regreta că nici măcar n-ai gustat cele mai bune căpșuni sau afine de la piață sau n-ai încercat încă gogoșarii puși la oteț cu atâta măiestrie și dibăcie, transformându-le gustul în ceva absolut demențial. Prunele uscate, strugurii aleși cu mare grijă sau zecile de produse premium pe care le vinde la niște prețuri de bun simț alături de soțul și de fiul său, fac din femeia care străbate lunar sute de kilometri ca să ofere calitate clienților care ajung să-i cunoască marfa, un om care sfințește locul. O inimă de om plină cu multe alte inimi.    

Când eram tânăr student ajungem foarte des prin piața Obor. Nu știu de unde aflasem că de aici îmi pot cumpăra fructe, legume și de-ale gurii la prețuri mai mici decât ce găseam prin alte piețe și magazine. Îmi cumpăram cu banii rămași până și produse de îmbrăcăminte de prin zonă, așa de fain mi se părea totul.

La îndemnul unei surse de-ale noastre, am revenit de curând în renumita piață Obor înainte de marea sărbătoare creștină a Sfântului Dumitru, pentru a-mi cumpăra varză românească și tot ce trebuia să fi fost pus în butoiul de 120 de litri pregătit pentru a o pune la murat, obiect pe care-l pregătisem pentru noul meu deliciu culinar. Chiar dacă e puțin mai departe de mine de când locuiesc cu familia într-un alt sector, nu suferă comparație Obor-ul cu Crângași-ul.

Am întâlnit-o în piața Obor, de parcă pe ea o căutam, în zona în care dinăuntrul pieței se vede stând cu fața la terasa în care se vând celebrii mititei de Obor, pe Ileana Popa originară din Alba Iulia. Este atât de dedicată această femeie vânzării directe la tarabă încât face lucrul acesta de aproximativ 30 de ani cu aceeași atitudine și frumusețe umană. În primii 22 de ani a rezistat în Berceni, iar de 6-8 ani e prezentă în cea mai mare piață agro alimentară din România, piața Obor. Când auzi cum vorbește cu clienții care vin să-i cumpere de la tarabă fel de fel de bunătăți, n-ai cum să nu-ți dai seama ce fel de suflet de om zace în această doamnă, mamă la rândul ei a doi copii.

Mihai, băiatul ei, o ajută pe mama sa Ileana la tot ce are nevoie zi de zi pentru a pune pe tarabă poate cele mai bune produse pe care le cauți într-o piață de țărani autentici. Toți trei, căci și soțul moțencei este prezent în piață cu taraba lui, se trezesc de multe ori cu noaptea în cap pentru a putea ajunge la Obor la ora șapte dimineața cu produsele proaspete, de multe ori cu multe dintre ele sosite direct din Alba Iulia.

Ți se taie răsuflarea dacă-i asculți povestea Ileanei Popa din Alba Iulia și conștientizezi prin ce a trecut de-a lungul anilor, mai ales de când a văzut la paisprezece ani la tatăl ei ce înseamnă cu adevărat comerțul. Deși nu avea varză la vânzare, mi-a recomandat locul de unde să merg să cumpăr varză moale, tocmai bună de pus la murat. Pe urmă m-am întors la ea pentru a-mi da gutui, hrean, știuleți de porumb și tot ce mai era nevoie pentru a savura o varză murată ca la bunica acasă. Când s-a murat și am făcut primele sarmale, i-am urat în gând multă sănătate.

BGS-ul păzește cu 18 oameni Piața Obor și primește 28,5 ron/oră

Fiindcă BGS-ul m-a acostat atunci când am vrut să-mi parchez mașina în zonă, am făcut o listă cu întrebări de interes public și le-am trimis conducerii Administrației Pieței Sectorului 2, cea care a încheiat un parteneriat public privat cu firma care administrează în prezent „cea mai mare piață din țară”, respectiv SC Piața Obor Market & Complex Comercial SA .

Înainte de a fi invitați la o discuție cu Directorul General al pieței, Andrei Popescu, am căutat să aflăm câte ceva despre cei care operează această piață din Obor, „locul unde tradiția întâlnește modernul” cum o descriu cei care o și administrează. Înființată în anul 2006, SC Piața Obor Market & Complex Comercial SA îl are ca acționar principalpe SC Practic SA, o companie înființată în anul 1991 care deține peste 99% din cota de beneficii și pierderi a companiei sub care operează în prezent piața Obor.

Potrivit ONRC, administrator al firmei mamă este chiar bucureșteanul de 58 de ani Andrei Popescu, cel care conduce din poziția de Director General administrarea pieței Obor și cel cu care am petrecut peste două ore jumătate în biroul său de la etajul 1a clădirii cu tarabe din piața Obor, acesta oferindu-ne și amănunte despre contractul cu firma de pază BGS. Și anume: 12 paznici pe timp de zi și 6 paznici pe timp de noapte, contractul de pază datând de niște ani buni și fiind semnat pentru suma de 28,5 ron/oră.

Firma la care este angajat Popescu a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de peste 3,7 mil de euro, cu 23 de angajați.

Foarte interesant de adăugat este faptul că în SC Practic SA, acționarul majoritar al pieței Obor găsim alți doi acționari de tip societate pe acțiuni, o companie de tip offshore cu sediul în insulele britanice din Marea Caraibe, Turcs și Caiacos, situate la sud este de insulele Bahamas, dar și SC Wellkept Group SA alături de acționarul principal, bucureșteanul de 64 de ani Radu Dimofte, cel care controlează în prezent mai multe afaceri importante din țară, printre care mall-ul din Băneasa.

SC Wellkept Group SA este deținută de în proporție de peste 98% de o altă societate de tip offshore, Tatika Investements Limited cu sediul în Nicosia, Cipru, acționarul minoritar fiind tot bucureșteanul Radu Dimofte, partener de încredere al lui Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul Băneasa, sentință suspendată recent de ICCJ în urma unei cereri de revizuire formulată de omul de afaceri. Compania a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro, cu 22 de angajați. SC Practic SA a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de peste 7, 9 milioane de euro, cu 22 de angajați.

Nici acționarul minoritar nu este de neglijat. SC Băneasa Investements SA, compania care deține din firma care operează în piața Obor un procent mic, de doar 0, 557% este deținută în procentele majoritare, cu peste 49% de acțiuni, de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Alături de această societate pe acțiuni mai apar în acte alte trei societăți de tip SA, și anume SC Comaliment SA și SC Herăstrău SA, cu 23,3% din acțiuni, respectiv cu 21,6% din acțiuni, dar și SC ASD Miorița SA cu 5,08% din acțiunile companiei.

Aceasta din urmă are acționari două companii de tip offshore cu sediul în Cipru, Germen Properties Limited și Galika Estates Limited, ambele cu 49,8% procente din cota de beneficii și pierderi, alături de 33 acționari persoane fizice. Compania a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de peste 133.000 euro cu 5 angajați, în timp ce SC Comaliment SA, care-i are tot pe ciprioții de tip offshore în acționariatul majoritar, a raportat pe anul trecut o cifră de afaceri de puțin peste 100.000 de euro cu 3 angajați.

Datele publice despre piața Obor și informațiile obținute de la Administrația Piețelor Sector 2

Luminița Zoe, director al Administrației Piețelor Sector 2 București ne-a trimis la rândul ei câteva informații la fel de interesante despre piața Obor. Din cele 13 piețe aflate în administrarea acestei instituții din subordinea Consiliului Local Sector 2, compania care administrează în parteneriat public privat piața Obor din București, SC Piața Obor Market & Complex Comercial SA plătește către stat o redevență lunară de peste 51.000 euro/lună, cea mai mică redevență lunară revenindu-i operatorului economic din piața Colentina, compania care operează această piață, SC Green Hill Consulting SRL plătind lunar către stat suma de 1200 euro.

Potrivit Luminiței Zoe, Administrația Piețelor sector 2 a încheiat în luna martie a acestui an un contract pentru servicii de pază, pentru piețele pe care le administrează în mod direct (șase piețe – n.r), în valoare de aproximativ 95.000 euro cu tot cu TVA pentru cele nouă luni rămase, în timp ce paza privată de la piața Obor, în contractul cu BGS-ul, îi costă pe administratori peste 50.000 euro/an fără TVA.

Ce s-a întâmplat după discuția avută cu Andrei Popescu, șeful pieței Obor?

După cele două trei ceasuri pe care le-am petrecut la el în birou, l-am rugat pe Andrei Popescu, șeful pieței Obor să mergem împreună printre piețari ca să ne recomande diverși producători care oferă calitate garantată indiferent de anotimp. După ce ne-a condus către doi producători locali din Voinești și Văleni care vindeau mere și prune, pe care-i promova pe canalul de Youtube, ne-a condus imediat în al treilea loc, de la sine putere, către taraba Ileanei Popa din Alba Iulia.

Moața care face diferența.

Deși nu se afla la tarabă când am ajuns noi la ea, ne-a prezentat-o la rândul lui ca pe o femeie care se dedică întru totul clienților de orice fel, oferindu-le de fiecare dată marfă care-ți încântă gustul și mirosul: de la căpșuni proaspete și autentice la afine mari și gustoase, la ouă de țară sau fel de fel de ierburi aromate și siropuri naturale, fructe și legume uscate de sezon, dar și zarzavaturi fine și produse apicole sau tot ceea ce nu-i lipsește unui țăran gospodar al cărui beci al casei e plin cu multe bunătăți de sezon.

Din cele peste 800 puncte de vânzare cât are în prezent piața Obor, moața care vinde de 30 de ani în piețe fiind taxată pentru o tarabă cu suma de 1500 ron/lună nu face rabat de la calitate și nu-și dezamăgește clienții.

Tot ceea ce face Ileana Popa este pentru că așa simte și așa trăiește. Cu meseria de vânzător în brațe.

Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie:

spot_imgspot_img

Populare

Mai multe articole
similare

Vocea care dă fiori marilor concerte

Felicia Filip, vocea care a cucerit scenele internaționale, vorbește...

Prefectul care „albește” apa potabilă

În timp ce prefectul Nicolae Albu susține că nu...

Inspecția Judiciară ascunde abaterile magistraților sub preș

Inspecția Judiciară a răspuns cu tupeu și aroganță solicitării...

Marea iubire și afacere din subteran

În subteranele Bucureștiului se derulează o poveste controversată despre...