450 de fapte pe zi, de furt calificat, au fost înregistrare de Poliția Română în anul 2019 la nivelul întregii țări, statistică care pare a fi într-o ușoară scădere pentru anul în curs, potrivit estimărilor instituției menționate. Dintre acestea, marea majoritate a furturilor sunt comise în mediul rural, potrivit I.G.P.R, mai exact în comunele și satele României, ajungând la un total de aproximativ jumătate câte au fost înregistrate la nivelul întregii țări, în orașele și suburbiile lor. Statistica oficială anunță însă un fenomen extrem de îngrijorător: autorii necunoscuți.
Hoții țin România pe jar. O statistică pe ultimii 2 ani de zile în ceea ce privește sesizările de furt din țară relevă un fenomen extrem de îngrijorător la nivel național. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, cei mai mulți dintre autorii faptelor de furt calificat sunt autori necunoscuți, fapt care înseamnă că polițiștii români nu i-au depistat încă pe cei care au comis astfel de infracțiuni. Dacă ne-am referi procentual la acest fenomen, peste 65% dintre cei care au comis infracțiuni de furt sunt și în prezent liberi. Astfel, anul trecut au fost înregistrare la nivelul întregii țării un număr de 165.000 de fapte de furt, iar în primele 7 luni ale anului în curs circa 57.000 de fapte de furt.
Din cele aproximativ 370 de furturi pe zi câte numără în prezent, pe anul în curs, statistica oficială a Poliției Române la nivelul întregii țări, circa 258 de acte de furt calificat au autori necunoscuți.
Restul reprezintă fapte de furt cu autori cunoscuți însă Poliția Română nu are în prezent o statistică care să ne indice și câți dintre aceștia au recidivat.