19.1 C
București
miercuri, septembrie 27 2023
București 20.13°C
27 septembrie 2023

Șefa care învârte conducerea pe degete

- Advertisement -spot_img

Înghimpaţi de simţul realităţii, ne-au scârţâit dracii de-am mers, iarăşi, la Socola – şi, exact ca-n istoria milenară a aplaudacilor mioritici, în loc să intrăm în realitate am nimerit într-un banc. În bancul ăla cu baba care, mirată că-n spatele uşii pe care scrie „Magazin” chiar este un magazin, îşi răbufneşte năduful explicând c-a mai intrat ea pe-o poartă pe care scria „p*la”, numa’ că-n curte erau lemne. Mdeh – ca la Socola: de-afară, „Institut de Psihiatrie”; înăuntru, dai de ficţiuni manevrate de ţuţerii răului organizat.

Urmarea: suntem în măsură să vă prezentăm un nou episod, cu o altă eroină a Institutului de Psihiatrie Socola; Gina Grecianu, jurist, şef de serviciu Tehnic-Administrativ.

2014 – înşelăciune

În 2014, jurista Grecianu a încasat 2.000 de lei, ilegal, de la ruda unui pacient; metoda: înşelăciune. Grecianu a menţinut în eroare ruda unui pacient, şi astfel a încasat banii ca fiind „taxa pentru servicii medicale”; pentru a crea aparenţa de legalitate a sumei pretinse pe nedrept, spun procurorii Curţii de Apel Iaşi, „inculpata Grecianu Gina a emis chitanţa 23/19/2014 în numele Asociaţiei Socola, în cuprinsul căreia a consemnat că suma încasată reprezintă taxele aferente lunilor martie si aprilie”.

Urmarea: a început urmărirea penală, şi, finalmente, în 2018, după ce jurista Grecianu a recunoscut fapta, a fost condamnată la 6 luni închisoare cu suspendare şi interzicerea unor drepturi. Acuzaţia: doar „fals în înscrisuri”, pen’ că-ntre timp se-mpăcase cu victima.

2015 – acuzată de abuz în serviciu de către DNA

În 2015, Grecianu este din nou „curtată” de procurori – de această dată ai DNA. Motivul: angajarea fictivă, la Socola, a unei persoane plecată în străinătate. Cazul a dus la demiterea managerului de atunci, Lucian Burlea, şi înlocuirea acestuia cu oftalmologul botoşănean Gabriel Oprişanu.

Dintre cei patru inculpaţi, Gina iese „curată” şi scapă de acuzaţia şi implicaţiile „abuzului în serviciu”.

2016 – Gina devine şefă

Odată cu instalarea lui Oprişanu, cariera Ginei Grecianu ia avânt: ajunge şef serviciu tehnic administrativ, în urma unui concurs care, spun angajaţii (vom da detalii mai la vale) a fost măsluit chiar de către manager.

În 2019, Grecianu obţine chiar majorarea salariului – de la 5.500 de lei net, mărire obţinută în instanţă.

2020 – apar dovezile golăniilor sub conducerea Ginei Grecianu

În 2020, după plecarea lui Oprişanu, încep să apară dovezi ale golăniilor.

Le vom da aşa cum sunt, trecând sub tăcere nume şi funcţii din motive lesne de înţeles.

Adresă către manager: „În anul 2019 au fost achiziţionate (…) un număr de 50 bucăţi plase de gard plastificate de 2 ml fiecare, reprezentând 100 metri lungime de gard si un număr de 50 bucăţi stâlp pentru gard, pentru care secţia Şipote a primit documente de transfer nefiind însoţite de marfa corespunzătoare (plasa şi stâlpii de gard).”

Altă adresă, tot către manager: „(…) referitor la împrejmuirea metalică cu plasă de sârmă pe alei nr. inv. 2046 din Spital centru, aduc la cunoştinţă ca din listele de inventar rezultă un total de 2.000 m liniari împrejmuire metalică cu plasă sârmă. În urma măsurătorilor efectuate pe teren lipsesc 520 m gard şi 240 bucăţi stâlpi. Gardul lipsă a fost dezafectat (…) la dispoziţia şefului Serv. Tehnic Administrativ, jr. Frecianu Gina deşi acesta reprezintă Mijloc fix în contabilitatea institutului, nefiind casat în conformitate cu procedurile şi prevederile legale în vigoare. Plasa de gard nu se regăseşte în magazia de materiale a institutului”.

Altă adresă, alt gard, tot către manager: „(…)am constatat dispariţia a aprox 100m gard metalic care delimita sera de legume a secţiei şi îngrădea accesul la staţia TRAFO-20kV. Acest gard a fost demolat cu un buldo-excavator închiriat, în 2019, şi împins în afara perimetrului secţiei, în pădure, (…) cu cunoştinţa(dispoziţia) şefului de serviciu administrativ Gina Grecianu”.

Notă adresată fostului manager Şaramet, despre demolări ilegale: „Din listele de inventar (…) referitoare la clădirile de pe terenul revendicat de familia Winkler (teren aflat sub administrarea Institutului Socola, n.r.), rezultă că mijloacele fixe prezentate mai jos sunt demolate fără a exista aprobarea de casare a Ministerului Sănătăţii. Demolarea clădirilor s-a efectuat la sfârşitul anului 2019 (sun Oprişanu şi în mandatul Ginei Grecianu, n.r.). Acestea figurează în evidenţele contabile ale Institutului Socola Iaşi.

Garaj – 300  mp; construcţie formată din 8 garaje, unde erau parcate maşinile spitalului.

Grajd pentru cai şi boi – 168 mp.

Şopron căruţe/trăsuri – 51 mp.

Pichet incendiu din lemn – 2 mp

Atelier fierărie – 52 mp”.

Adresă despre bovine lipsă: „(…) vă aduc la cunoştinţă despre existenţa scriptică în gestiunea secţiei a unui număr de 3 bovine tineret (văcuţe) şi a unei cabaline adulte, animale care au fost transferate de la secţia Şipote în vara anului 2019 şi care nu se regăsesc şi faptic în gospodăria anexă (…).

Pădurarul în a cărui jurisdicţie se află gospodăria anexă a secţiei, care se îngrijeşte de această gospodărie pentru a nu fi distrusă sau vandalizată, interpelându-l în legătură cu situaţia acestor animale, la sfârşitul lunii decembrie când s-a făcut inventarierea, mi-a transmis că 4 (patru) văcuţe şi un mânz au fost aduse la Bârnova din dispoziţia doamnei Gina Greceanu, pentru a fi îngrijite în vederea sacrificării, primind ca hrană pentru acestea nişte baloţi de fân, suficienţi pentru o perioadă, după care nu a mai primit nimic. Timp de aproximativ un an animalele ar fi fost îngrijite de către pădurar în grajurile secţiei Bârnova, după care nemaavând hrană, le-ar fi dat în îngrijire la cunoştinţe personale din zona comunei Grajduri, dar că sunt oricând accesibile pentru transport.

La data prezentei, dorind să solicit transferul acestor animale înapoi la Şipote, în cadrul secţiei Bârnova neavând personal angajat pentru întreţinerea animalelor şi nici mijloacele necesare întreţinerii acestora, am solicitat din nou pădurarului să-mi clarifice situaţia animalelor. Mi-a transmis că de fapt acestea nu mai sunt de anul trecut în grija dânsului, căci le-ar fi transferat pe toate la Şipote în vara anului 2000, cu un transport organizat de către instituţia noastră. Gestionarul de la Şipote a confirmat că a recepţionat anul trecut o singură văcuţă transferată de la Bârnova”.

Profil de şef se serviciu – sau cum să fii un cocalar

Cum e deja la modă, şi cocalarii pot fi „fluizi” în gen; azi – băiat, mâine-i altă zi. Ca atare: cocalarii pot fi chiar mult mai cocalari când sunt fete.

Iaca model, bun de pus în ramă şi de-antrenat psihedelic bunul simţ; cităm tot dintr-o adresă: „(…) vă sesisez încălcarea flagrant a principiilor codului de conduită şi a prevederilor Regulamentului Intern al instituţiei de către Numita Gina Grecianu, şi propun convocarea comisiei de disciplină, având în vedere următoarele considerente:

  1. Atitudine comportamentală. (…) Nu respectă nici cele mai elementare şi de bun simţ principii de etică socială. Am fost martori deseori al unui limbaj obscen, cu conotaţii sexuale în raporturile cu subalternii dar şi cu colegii, al unui ton sfidător, impertinent, menit să intimideze. I-a, atras atenţia (…) reacţia fiind urlete şi ameninţări.
  2. Lipsă de profesionalism, management şi comunicare

(…) nu s-a organizat niciodată o şedinţă de lucru, de stabilire de priorităţi, de obiective, de viziune pe termen mediu şi lung etc. (…) Neînţelegerea aspectelor tehnice, neavând cunoştinţe elementare de fizică, hidraulică, electricitate sau instalaţii au dus la discuţii neprofesioniste pe ton înalt, ameninţări, decizii ineficiente şi pierderi financiare. Exemplu: am cerut prin referat piese de mentenanţă pentru două pompe de apă, dee aprox 1.300 lei, ca să menţinem alimentarea cu apă a secţiei în condiţii rezonabile. Nu s-au achiziţionat, nu am făcut revizia acestor pompe, iar după o lună acestea s-au defectat, lăsând secţia fără apă curentă. Costrurile cu reparaţia pompelor au ajuns la cca. 20.000 lei/pompă, ore suplimentare pentru personalul tehnic (…) apelarea la pompieri pentru asigurarea minimului de apă potabilă. (…) Una dintre pompe, cea de la izvorul Păscărăscu, deşi reparată, nu a fost pusă în funcţiune nici până azi. (…)

  1. Impostura deţinerii şefiei serviciului administrativ-tehnic, obţinută printr-un concurs cu dedicaţie, prin stabilirea condiţiilor de participare la concurs fără a ţine seama de specificul activităţii acestui serviciu, astfel încât profesioniştii compartimentului tehnic să nu fi putut participa la acest concurs. Astfel, aşa-zisul concurs s-a desfăşurat fără concurenţi. (manevra aparţine fostului manager Oprişanu, care a reuşit astfel impunerea Ginei greceanu, condamnată penal şi anchetată într-un al doilea dosar de către DNA, la şefia serviciului, n.r.)
  2. Imoralitatea deţinerii unei funcţii de conducere şi mai ales o funcţie cu responsabilităţi financiare, în condiţiile în care Gina Grecianu a fost condamnată de o instanţă judecătorească pentru că, încălcând legea penală şi folosindu-se de fals în documente şi înşelătorie şi-a însuşit bunuri financiare necuvenite, fapte pentru care conducerea institutului nu a luat nici o măsură.
  3. Abuz în serviciu şi discriminare etc.”

De remarcat un lucru: odată cu condamnarea din 2018, era firesc ca interzicerea unor drepturi (printre care ocuparea unei funcţii de răspundere în instituţii de stat) să funcţioneze şi pe teritoriul Institutului Socola; sau nu?!

Legături periculoase

Ce o face pe Gina Grecianu atât de puternică şi de neclintit? Inepţia ce caracterizează şefimea Sănătăţii ar fi o explicaţie – întrucât zecile de memorii – trimise-n lung şi-n lat de unii angajaţi ai institutului – n-au făcut altceva decât să pună creierii pe bigudiuri loazelor mioritice ce populează nestingherite zoosfera din ministerul cu pricina; c-aşa se-ntâmplă când statul angajează de-a surda creaturi lipsite de simţul bacalaureatului, ca să zic aşa: e imune la alfabet!

Dar mai avem o explicaţie: se numeşte AGA JURIDIC SRL Iaşi.

O firmă cu patru fete cucuiete: Gina Grecianu, Mînăstireanu (fostă Movileanu) Anca Daniela, Pricop Elena Alina şi, finalmente, Gîrjan Ramona.

Cu Gina am făcu deja cunoştinţă; să trecem la colegele de prăşit parale pe tarlaua capitalismului de cumetrie.

Mînăstireanu Anca Daniela s-a numit Movileanu până când (cum se-mpletesc destinele, parol!) doctorul Cihodaru, deputac de felul său, amant al social-democraţiei-popular-dan-diaconesciene, a cununat-o; zice gura lumii, şi înclin să-i dau dreptate. Fericitul posesor al calităţii se numeşte, evident, Mînăstireanu – şi Dan, cunoscut prin târgul Ieşilor. Cum ar zice „Bârfa de Iaşi” – ştie CONEST cui să dea lucrări.

A doua colegă de praşilă este Pricop Elena Alina; mai are o firmă, BTT Tours, deţinută cu Pricop Constantin Marius. Face figuraţie prin câteva spitale, tot ca jurist.

A treia colegă e ceva mai interesantă: Gîrjan Ramona. Juristă de carieră în neuitatele firme FGM, Poieni Iaşi SRL şi Apopi&Blumen. Pe scurt, pe rând: Poieni Iaşi şi FGM sunt firmele care au lăsat clubul Nicolina fără baza de la Ciric, (unde, ce coincidenţă cosmică!) jurista Gîrjan a asigurat „legalitatea” actelor pentru un alt Pricop a fost trimis în judecată şi condamnat; Apopi&Blumen a avut un contact neprotejat cu DNA – cu urmări catastrofale pentru patroni, acum ceva ani. Curios e că Gîrjan pare a fi în relaţii de afaceri cu o oarecare Nadejda Plăcintă, cetăţean moldovean din Cimişlia, dar asta e altă poveste.

Bref: o juristă cu relaţii sus-puse ajunge şef de serviciu la Institutul Socola; încalcă legea, are o condamnare penală, dar i se măreşte salariul şi este menţinută în funcţie. Ministerul Sănătăţii ignoră memoriile şi iplementează, cu candoare stalinistă, medicina politică: miniştrii nu vin să schimbe ceva, ci să verifice, demni ca un furuncul, bunul mers al declinului.

(va urma)

Daniel VLAS

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.