Cu zeci de pomeni și parastase întinse pe masă în fiecare lună, pensiunea Alexandra din Onești fentează statul român chiar cu sprijinul autorităților locale. Prins în această plasă și cu dovezile pe birou, șeful Inspectoratului de Poliție al municipiului Bacău, comisarul șef Buliga Toader clasează pe loc plângerile de evaziune fiscală și fals la adresa pensiunii fără a-și pune angajații să investigaze cazurile și să cerceteze faptele.
În orașul care i-a purtat numele fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej până la Revoluția din 1989, nu există om care să piardă pe cineva drag și să nu fie sfătuit să facă pomana de înmormântare la doamna Lenuța, proprietarea pensiunii Alexandra din localitatea Onești, județul Bacău. Femeii i s-a dus buhul în toată zona că organizează pomeni și parastase la cele mai convenabile prețuri din oraș, cu mâncare propaspătă și bună, numai că ”tanti Lenuța”, cum îi spun apropiații, nu emite și bonuri fiscale pentru activitatea depusă. Cu alte cuvinte, evită să plătească taxe către statul român, iar atunci când autoritățile vin în control, chiar și la sesizarea cuiva, acestea declară public că ”fapta nu există”.
Un sistem putred și corupt
”De la Poliție sunt!” se aude din vocea unui tânăr angajat al I.P.J Bacău care-l sunase pe unul din clienții înșelați de patroana de la Onești, după ce aceasta a organizat la pensiunea Alexandra, pentru un număr semificativ de persoane, ambele pomeni, inclusiv pe cea de 40 de zile, pentru mama sa. ”Acuma puteți să-mi dați factură sau nu puteți? Dacă nu puteți, spuneți-mi!” o întreabă pe ”tanti Lenuța” clientul care fusese deja înșelat la prima pomană, trezindu-se fără factură. ”Da, vă dau, sigur că da. Cum să nu?! Încă 250, 42 ron cu factură!” răspunde sigură pe ea ”tanti Lenuța” de la pensiunea Alexandra din Onești. ”Adică 250 ron în plus cu factură?!” întreabă clientul total nedumerit de cele auzite pentru a 2-a oară.
La doar șapte zile de la sesizarea faptelor de natură evazionistă de la pensiunea Alexandra din Onești, adresată către organele abilitate ale statului român, fără a dispune niciun fel de cercetere, conducerea Inspectoratului Județan de Poliție a Municipiului Bacău îi trimite acasă clientului înșelat, prin poștă, următorul răspuns semnat de comisarul șef Buligă Toader, șeful instituției: ”în urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că din aspectele sesizate de dumneavoastră nu s-au identificat fapte de natură penală sau contravențională”.
Șeful Poliției Române și șeful Direcției de Control Intern din IGPR intră pe fir
O astfel de faptă gravă petrecută la finelel anului trecut și clasată de conducerea I.P.J Bacău a ajuns, din întâmplare, și la urechile șefului Inspectoratului General al Poliției Române, chestorul de poliție Benone Matei. ”Nu tolerez derapajele. Am dispus verificări!” ne-a comunicat șeful Poliției Române după ce a citit rezoluția de clasare a colegilor de la I.P.J Bacău ascultând și discuția purtată de unul dintre clienții pensiunii cu ”tanti Lenuța”. ”Referitor la modul de soluționare, la nivelul IPJ Bacău a petiției dumneavoastră, verificările efectuate au evidențiat faptul că nu s-au efectuat toate activitățile necesare clarificării aspectelor sesizate, fapt pentru care față de polițiștii în activitatea cărora au fost costatate nereguli, conducerea IGPR a dispus măsuri conform legii” apare scris în adresa de la Direcția de Control Intern primită de clientul înșelat și semnată de șeful instituției, comisar șef Ionică Iulian.
Haos complet în structura Poliției Române de la Bacău
După ce șeful Poliției Române, chestorul Benone Matei a dispus verificări la unitatea din subordinea sa din teritoriu, șeful Inspectoratului de Poliție al Municipiului Bacău, comisarul șef Buligă Toader, a făcut cale întoarsă și a trimis o nouă echipă pentru verificarea aspectelor petrecute la pensiunea Alexandra din Onești. Deși clasase cauza cu doar 3 luni în urmă, același șef de poliție semnaează o nouă adresă prin care recunoaște existența prejudiciului și a faptelor de evaziune fiscală. ”Societatea în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă (în sumă de 20.000 ron – n.r), de asemenea, s-a procedat la confiscarea sumei neevidențiate în contabilitate și s-a dispus cercetarea prealabilă a polițistului desemnat cu soluționarea petiției dumneavoastră anterioare”.
Deși cercetat disciplinar de către conducerea Poliției Române, același polițist sadea care îmbracă uniforma statului român, subinspectorul Tăbăcaru Cezar Silviu de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice de la I.P.J Bacău, propune Parchetului de pe lângă Tribunalului Bacău, mai precis procurorului de caz Atomei Adriana (document pe care magistratul și-l asumă – n.r) un referat cu propunere de clasare a cauzei de evaziune fiscală spunând: ”rezultă că în cauză nu a fost săvârășită infracțiunea cercetată, fapt pentru care propun clasarea acțiunii penale privind pe numita Magdalena Elena, administrator al SC Alexamar Srl.”
Unul dintre cei mai buni specialiști în drept penal din România, ne explică, sub protecția anonimatului, ce-a făcut în cele din urmă polițistul care a primit lucrarea, pentru a încerca în cele din urmă să se acopere: ”i-a zis femeii să meargă repede la A.N.A.F să declare sumele nejustificate și lipsa din gestiune și din contabilitate pentru a nu putea fi obligată să răspundă penal, un an mai târziu.”
La Registrul Comerțului ”tanti Lenuța” de la pensiunea Alexandra din Onești a declarat că are doar 6 angajați și o cifră de afaceri pe anul 2020 de aproximativ 120.000 euro.